Komentar kvalifikacij VN ZDA: Boj do zadnjega…

0

Dostikrat smo poslušali izjave o tem, kako se bodo pri Ferraiju borili do zadnjega kroga, zadnjega ovinka zadnje dirke, toda če si sami prislužijo kazen, še preden se kvalifikacje pravzaprav pričnejo, je boj že vnaprej izgubljen. Za isti prekršek sta letos že bila kaznovana Ricciardo in Ocon, vsako sprenevedanje posledično ni na mestu. Pravila so pravila in potrebno jih je spoštovati, brez prostora za različne interpretacije. Najhuje pa je, da se očitno na Ferrarijevem komandnem pultu sploh ne zavedajo kaj se dogaja z njihovimi bolidi.

Znova smo priča novi menjavi komponent pogonskega sklopa pri Hondi. Vse skupaj postaja že kar malce smešno, razvoj gor ali dol. Na koncu sezone bo zanimivo primerjati število menjav med porazno sezono pri McLarnu in “razvojno” sezono s Toro Rossom. Situacija pri moštvu iz Faenze je sila nenavadna – menjave, kazenska mesta in starti iz začelja. Potencial je, a rezultatov ni.

McLaren tone vse globlje in globlje. Majhen obliž na rano je ta, da pri tovarniški ekipi Renaulta niso dosti boljši, kar pa niti ni tako pomembno. Enako bi lahko rekli za Williams, za katere upam, da bodo prihodnje leto nekoliko bolj konkurenčni. Verstappnova težava z obeso je verjetno posledica grobe vožnje čez robnike in zanj je bolje, da se mu je to primerilo na kvalifikacijah.

Vrnimo se k najboljšim. Lewis Hamilton je prišel na pole position, Vettel pa se iz drugega seli na peto mesto. Ob Hamiltonu bo startal Raikkonen, ki bo dirko za razliko od konkurence začel z najmehkejšo različico pnevmatik. Vettel mora najprej prehiteti Ricciarda in Bottasa, preden bi se mu Räikkönen morda umaknil, in ga spravil v doseg Lewisa Hamiltona. Če bi dejansko prišlo do tega bi Räikkönen postal butler, kot je bil Bottas in Arrivabene bi se moral ugrizniti v jezik. Dejstvo, da ima Räikkönen znova pnevmatike, ki jih ni izbral nihče drug kaže na to, da Arrivabene ni govoril po resnici, ko je izjavil, da pri Ferrariju dirkajo vozniki in ne postreščki. Dvomim, da Kimijev inžinir ve več kot vsi pri Mercedesu, Red Bullu in nenazadnje sosedov v boxih pri Vettlovem bolidu. Nekaj bo že na tem, da se zarečenega kruha največ poje.

Na dirki lahko pričakujemo bistveno višje temperature, kot smo jih videli danes in morda je katera ekipa nastavitve bolj prilagodila dirki, ki bo bistveno bolj zgodaj kot kvalifikacije. Tudi pomanjkanje prostih treningov bo igralo svojo vlogo in morda bomo videli nekoliko drugačno razmerje moči. Ferrari je sicer v hladnem okolju pokazal izjemno dobro formo, predvsem glede na rezultate prejšnjih dirk.

Čeprav so vsi osredotočeni na prvenstvo pa menim, da je najbolje le uživati v dirki in točke šteti po njej. Vprašanje svetovnega prvenstva postavimo malce na stran in se posvetimo dirki, brez taktiziranja, na zmago.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje