Kimi Raikkonen: Ledeni Finec ki je združil svet Formule 1

Že dolgo v karavani Formule 1 ob zmagi kakšnega dirkača ni bilo čutiti tako pristnega in iskrenega veselja, kot prav ob veliki zmagi Kimija Raikkonena v Austinu. Boj za naslov svetovnega prvaka je bil potisnjen v ozadje, prav tako rivalstvo in osebne zamere. Svet Formule 1 je bil združen v iskrenih čestitkah, ki so deževale iz vseh strani. Iceman je združil Formulo 1.

Kimi Raikkonen, ki je po letu 2009 znova zmagal z rdečim bolidom, je eden zadnjih  prostalih velikanov najhitrejšega športa. Finec je z zmago v Austinu postal prvi dirkač, ki je zmagal tako v V10 in V8, kot tudi v hibridni eri Formule 1. Ledeni Finec, ki se je v dolgi in uspešni karieri za naslov svetovnega prvaka boril z Michaelom Schumacherjem, Fernandom Alonsom in Lewisom Hamiltonom, je z 39. leti v Austinu postal najstarejši zmagovalec dirke po Nigelu Mansellu, ki je leta 1994 z 41. leti zmagal v Avstraliji.

Čeprav je med prvo in zadnjo zmago ledenega Finca minilo dolgih 15 let, pa je Kimi vselej ostal zvest sebi. Podobno kot leta 2003 v Sepangu, je tudi v Austinu hladnokrvno izstopil iz bolida s tistim enakim izrazom na obrazu, ki Icemana dela edinstvenega – “More racing, less bullshit.” Fraza, ki jo je v zgodovini izgovorilo že mnogo dirkačev, le redki pa so tisti, ki so jo dejansko živeli. Kimi jo živi še naprej.

Prav zaradi tega je Kimi Raikkonen eden najbolj priljubljenih dirkačev v zgodovini motošporta. Njegov edinstven karakter izžareva tisto, kar je Formula 1 nekoč bila in kar bi v očeh mnogih navdušencev morala biti tudi danes. Nasledstvo Jamesa Hunta, ki se je z leti izrodilo v serijo plačanih voznikov, Kimi Raikkonen ohranja v 21. stoletju, stil, ki ga je Formula 1 nekoč imela, danes pa z virtualnim dirkanjem že bledi nekoliko v pozabo.

Zmage so pomembne, še zdaleč pa ne najpomembnejše. Formula 1 je mnogo več od tega, na kar pa smo morda v zadnjem času že nekoliko pozabili. Formula je vrhunec motošporta in ljubezni do hitrosti, ki združuje miljone ljudi po vsem svetu. Tako, kot je svet Formule 1 združil Kimi Raikkonen.

Matej Plešej

Preberite tudi:

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja