Katerih 7 Schumacherjevih rekordov lahko preseže Lewis Hamilton

0

Številni rekordi, ki jih je v Formuli 1 ob prelomu tisočletja postavil legendarni Michael Schumacher, so se še pred kratkim zdeli nedosegljivi, toda Lewis Hamilton z dominacijo ekipe Mercedes s hitrimi koraki stopa proti nekaterim Michaelovim rekordnim znamkam.

Hamilton je že prehitel Schumacherja po številu pole positionov in po številu zmag na različnih Velikih Nagradah, v kolikor pa bo Britanec nadaljeval s takšnim tempom, pa je v nevarnosti tudi nekdaj nedosegljivih 91 zmag Michaela Schumacherja.

Katere rekorde legendarnega nemškega dirkača lahko torej Lewis Hamilton preseže v naslednjih letih…

ŠTEVILO NASLOVOV

Schumacher: 7
Hamilton: 5*

Ko je Michael Schumacher leta 2004 osvojil svoj sedmi naslov svetovnega prvaka, Lewis Hamilton sploh še ni debitiral v Formuli 1. Leta 2018 je Britanec osvojil svoj peti naslov, s čimer se je izenačil z legendarnim Juanom Manuelom Fangiom. Glede na dejstvo, da bo Hamilton v Formuli 1 vztrajal še nekaj let, se tudi sedem zvezdic ne zdi več tako zelo daleč.

ŠTEVILO ZMAG

Schumacher: 91
Hamilton: 73*

Michael Schumacher je svojo kariero leta 2006 končal z 91. zmagami, kar je bilo 40 zmag več od takrat drugouvršenega Alaina Prosta. Gre za enega izmed najbolj fascinantnih Schumacherjevih rekordov, toda v kolikor bo Hamilton nadaljeval v treneutnem ritmu, ko na sezono povprečno zmaga na 10. dirkah, bo Nemčev rekord padel že leta 2020.

ŠTEVILO ZMAG NA ENI VELIKI NAGRADI

Schumacher: 8 (VN FRANCIJE)
Hamilton: 6* (VN KANADE, VN MADŽARSKE, VN ZDA)

Hamilton lahko doseže tudi rekord po številu zmag na eni Veliki Nagradi. Medtem ko je Schumacher kar osemkrat dobil dirko za VN Francije, ima Hamilton možnost rekordnega dosežka kar na treh stezah na katerih je v svoji karieri slavil že šestkrat.

ZAPOREDNO ŠTEVILO SEZON Z ZMAGO NA VN 

Schumacher: 15
Hamilton: 12*

Schumacher je kar 15 sezon zapored zmagal vsaj na eni dirki za VN. Tudi ta rekord pa bo bržkone postavljen na preizkušnjo, v kolikor se bo Hamilton odločil, da nadaljuje svojo kariero tudi po letu 2020.

ŠTEVILO DIRK V VODSTVU

Schumacher: 142
Hamilton: 129*

Rekord, za katerega Hamilton potrebuje še zgolj 14 dirk v vodstvu dirke, kar lahko Britancu uspe že v prihodnji sezoni. Trenutno Hamilton v povprečju vodi na 15. dirkah v posamezni sezoni.

HAT-TRICK (POLE, ZMAGA, NAJHITREJŠI KROG)

Schumacher: 22
Hamilton: 14*

Tudi Schumacherjevih 22 trojčkov se je še pred kratkim zdelo neulovljivih, a tudi v kategoriji hat-trickov se mu Hamilton vztrajno približuje. Britanec jih za izenačitev rekorda potrebuje še osem.

ŠTEVILO STOPNIČK

Schumacher: 155
Hamilton: 134*

Hamilton lahko v prihodnjih letih postane tudi najuspešnejši dirkač po številu stopničk. Od začetka hibridne ere Hamilton konča na odru zmagovalce kar na neverjetnih 80% vseh dirk v sezoni. Posledično je zelo verjetno, da bo Britancu uspelo preseči tudi ta rekord.

Hamilton je torej na dobri poti, da v prihodnjih letih preseže nekatere rekorde Michaela Schumacherja, ki so še pred kratkim zdeli nedosegljivi. Ob trenutni formi in nadaljevanju dominacije Mercedesa v hibridni eri, bi lahko Britanec že v nekaj letih postal najuspešnejši dirkač v zgodovini Formule 1.

Matej Plešej

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje