Hamilton: Ne moreš zmeraj vse zmagati

0

Hamilton je le skomignil z rameni, ko je postalo jasno, da bo potrebno vsaj še en teden počakati s praznovanjem njegovega naslova svetovnega prvaka Formule 1. Pravi, da niti ni pomembno, kje in kdaj ga okronajo, samo da bo na koncu prvak.

Britanec bi teoretično lahko postal svetovni prvak že na Veliki nagradi ZDA, če bi premagal Vettla vsaj za osem točk. Toda pristal je na tretjem mestu, tik za njim pa konkurenčni Ferrarijev voznik, kar je bilo premalo, da bi si zagotovil končno zmago.

Sedaj bo moral počakati do dirke v Mehiki naslednji vikend, kjer bo ponovno poskusil odločiti to prvenstvo. Z osvojitvijo svojega petega naslova svetovnega prvaka se bo vpisal med vozniške legende Formule 1 kot tretji, ki je osvojil vsaj pet naslovov.

Ekipa Mercedesa mu tokrat ni bila v pravo podporo s strategijo, saj je moral kar dvakrat zapeljati v bokse, medtem ko so njegovi nasprotniki naredili postanek le enkrat. Toda Hamilton priznava, da je raje vozil previdno in zanesljivo, glede na to da je v resnem boju za naslov.

Njegova uvrstitev v Austinu predstavlja pomemben korak k dosegu končnega cilja, saj je Mercedesovemu vozniku za skupno zmago sedaj v Mehiki dovolj sedmo mesto. V tem primeru je naslov njegov, tudi če Vettel zmaga dirko.

Hamilton se je skupaj s Ferrarijevim zmagovalcem Kimijem Räikkönenom in Red Bullovim voznikom Maxom Verstappnom pojavil na novinarski konferenci po dirki ter odgovarjal na vprašanja o strategiji v ZDA:

»Iskreno povedano, poskušal sem zmagati dirko, a ko sem pogledal tadva zraven sebe, ki se ne borita za osvojitev prvenstva, sem moral postati zelo, zelo pazljiv, kako bom vozil zraven njiju. Prvenstva se ne osvojijo z borbami in neumnimi napakami.«

Hamilton je dirko začel na pole positionu in prišel v Austin kot zmagovalec štirih zaporednih dirk in šestih od sedmih dirk. V zaključnih krogih je bil tik za Verstappnom, zato se je odločil, da se bo poskusil priboriti do drugega mesta. Ker mladi Nizozemec slovi po ostri in neizprosni obrambi, se je Lewis prepričal, da je dovolj prostora za potezo. Toda ni mu uspel prehiteti Verstappna:

»Pustil sem mu preveč prostora, da se prepričam, da me ne odreže, da me na primer ne odnese ven, ker nisem vedel, če bi zaradi podkrmiljenja priletel vame ali pa bil agresiven.«

Verstappen je trčil z Vettlom na prejšnji dirki na Japonskem in potisnil Nemca na 19. mesto, a ta je do konca dirke uspel pripeljati do 6. mesta. Hamilton pravi, da bi bil agresivnejši, če bi se boril z Vettlom namesto z Verstappnom, ki nima kaj izgubiti:

»Cilj je bil, da vsaj končam pred Sebom in zame ni pomembno, kdaj zmagam prvenstvo, samo da ga zmagam. Nenazadnje smo hoteli zmagati dirko in mislim, da dva koraka nazaj ni zadovoljiv rezultat … toda ne moreš vedno vse zmagati, ne moreš vedno voziti popolno.«

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje