Ferrari SF70H proti SF71H

1

V sezoni 2018 je bilo ogromno govora, kako je bolid Scuderie Ferrari SF71H bistveno boljši od svojega predhodnika SF70H. V določenih fazah prvenstva je bil res vsaj enakovreden, če ne superioren Mercedesu. Z uporabo podatkov, ki so na voljo javnosti, bo zanimivo preveriti, ali je to res. Trenutek je pravi, saj se bodo lahko sedaj, ko je prvenstvo med vozniki odločeno, tudi vračale usluge znotraj ekipe in se taktično vozilo samo za osvojitev konstruktorskega naslova, to pa bi lahko rezultate analize izkrivilo.

Čeprav bi na prvi pogled iz imena lahko sklepali, da je letošnji Ferrarijev bolid evolucija lanskega, pravzaprav ne bi mogla biti bolj različna. V konceptu je bil SF70H okreten bolid, ki je prišel do izraza na bolj zavitih progah. SF71H pa je s svojim konceptom stopil na Mercedesov teren, saj ima premoč na ravninah in hitrih zavojih. Edina lastnost, za katero lahko rečemo, da so jo prenesli iz starejšega modela, je sorazmerna varčnost pnevmatik oziroma manjše segrevanje le-teh, kar je bilo letos tudi opazno. Ker gre le za koncept, ne celoten bolid, lahko samo ugibamo, ali je do te spremembe prišlo po dirki v Monzi 2017, ko je bil Sergio Marchionne besen nad predstavo svoje ekipe. Toda s SF70H bi v Monzi težko bolje dirkali, zato so se verjetno odločili narediti nekaj podobnega Mercedesu, a hkrati izboljšano. Da je do teh sprememb prišlo, je videti predvsem po tem, kje je bil SF71H dominanten letošnjo sezono, v primerjavi z lansko.

Ferrari SF71H

Tako letos kakor lani se je boj zaključil v Mehiki, s to razliko, da je bila lani to 18., letos pa 19. dirka sezone. Če primerjamo, koliko točk je imel Sebastian Vettel po 18. dirkah v obeh sezonah, je rezultat presenetljiv: 277 proti 276 točk. Po 19. dirkah je kazalec še bolj v prid lanskem modelu: 302 proti 294. V obeh sezonah je dosegel približno enako število točk, razlika je samo v tem, da je imel v sezoni 2017 Sebastian Vettel v osemnajstih dirkah zmago manj in odstop več.

Poglejmo sedaj na zadevo še iz drugega zornega kota. SF71H imenujejo hiter bolid, kar lahko argumentiramo z najhitrejšim krogom v zgodovini Formule 1 letos v Monzi. Toda koliko pole positionov so pri Ferrariju dosegli lani in koliko letos po 18. oziroma 19. dirkah? (Red Bulla tu ne upoštevam) Lansko sezono so pri Ferrariju imeli 5 pole positionov, medtem ko so jih pri Mercedesu imeli 13, letos prav tako 5, Mercedes pa 11. To je precej nepričakovano, če je bolid SF71H res boljši od lanskega in najboljši v tej sezoni. Še en podatek je zelo zanimiv, in sicer število dvojnih zmag pri Mercedesu in Ferrariju. Lani je bilo razmerje 3 proti 1, letos pa 4 proti 0, v korist Mercedesa. Poleg tega je v sezoni 2018 Kimi Räikkönen bistveno boljši kot leto poprej, nasprotno pa lahko rečemo za Valtterija Bottasa.

Dejstvo je, da hiter bolid omogoča vozniku bolj udobno vožnjo, bistveno pod tistim maksimumom, ki bi ga lahko vozil, kar posledično vodi v manj napak. Na začetku članka sem zastavil vprašanje, koliko je res SF71H boljši od SF70H. Podrobna analiza rezultatov je pokazala, da je bil SF71H v določenih dirkah izjemno hiter bolid, toda na dirkah, ko ni bilo vse v redu, je dosegal bistveno slabše rezultate od lanskega bolida. Tudi v številu pole positionov in dvojnih zmag ni vidnih revolucionarnih napredkov ali sprememb. Očitno je bil SF70H zelo dober bolid in so v projektu SF71H s spremembo koncepta nekoliko porušili odličen kompromis, ki je bil viden v prejšnji sezoni. Ali bi s sezono več na istem konceptu dosegli boljše rezultate, je težko napovedati, a številke kažejo, da SF71H ni bistveno boljši od SF70H.

 

Simon Jazbec

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
kimi

ok use lepo in prau ampak letos je Seb zajebou sezono z njegovo kamikaza voznjo 🙂 lani je biu pa bolid enostavno preslab 🙂