F1 2018: Kako bi izgledalo točkovanje v prvenstvu brez napak

0

Sebastian Vettel je po dirki za VN Japonske priznal, da je Ferrari v letošnji zaradi lastnih napak izgubil veliko število točk. Nemec ima pred zaključkom sezone zgolj teoretične možnosti za končno zmagoslavje, Lewis Hamilton pa je tik pred tem, da še petič postane svetovni prvak. 

Čeprav so se v dosedanjem poteku sezone napake dogajale tudi pri Mercedesu, je nesporno dejstvo, da sta si jih Ferrari in Sebastian Vettel privoščila bistveno več. Pred zaključkom sezone lahko torej pogledamo kakšna bi bila razvrstitev v svetovnem prvenstvu, v kolikor ne bi bilo nepotrebnih napak. 

VN AVSTRALIJE

Prva večja napaka se je zgodila že na prvi dirki v Avstraliji, ko so pri Mercedesu napačno ocenili situacijo ob virtualnem varnostnem avtomobilu, Sebastian Vettel pa je po postanku v boksih prevzel vodstvo in zmagal uvodno dirko sezone.

Rezultat

Vettel je iz drugega (18 točk) prišel na prvo mesto (25 točk) in ob tem pridobil 7 točk, medtem ko jiih je Hamilton 7 izgubil.

Skupaj: Vettel(+14 točk)

VN AZERBAJDŽANA

Sebastian Vettel je bil na poti k zmagi, nato pa so pri Ferrariju s prezgodnjim postankom vodstvo podarili Valtteriju Bottasu. Po ponovnem startu dirke je Vettel poizkušal z napadom na vodilnega Bottasa in ob tem zletel s steze in dirko končal na četrtem mestu. Zmagal je Hamilton, medtem ko je Bottas končal s predrto pnevmatiko.

Rezultat

Vettel in Ferrari so potencialno zmago (25) pretvorili v četrto mesto (12), medtem ko je Hamilton iz drugega napredoval na prvo mesto (+7).

Skupaj: Vettel (-20 točk)

VN FRANCIJE

Vettel je v prvem ovinku trčil v Valtterija Bottasa, dirko pa po prebou iz ozadja končal na četrtem mestu.

Rezultat

Kljub temu, da bi Vettel na stezi v Paul Ricardu težko premagal oba dirkača Mercedesa, pa bi brez napake dirko najverjetneje končal mesto višje.

Skupaj: Vettel (-5 točk)

VN AVSTRIJE

Vettel je bil na Red Bull Ringu kaznovan s pribitkom treh startnih mest, ker je na kvalifikacijah oviral Carlosa Sainza. Nemec je dirko za VN Avstrije posledično začel za kasnejšim zmagovalcem Maxom Verstappnom.

Rezultat

V kolikor si Vettel ne bi privoščil nepotrebne kazni bi ob odstopu obeh Mercedesov najverjetneje dirko tudi zmagal. Tako pa jo je končal na tretjem mestu, pred njim pa je bil tudi njegov moštveni kolega Kimi Raikkonen.

Skupaj: Vettel (-10 točk)

VN NEMČIJE

Eden ključnih trenutkov letošnje sezone se je zgodil na VN Nemčije, ko je Vettel na mokri stezi zletel s steze in zapravil gotovo zmago. Nemčevo trčenje je znova s pridom izkoristil Hamilton.

Rezultat

Namesto zmage je Vettel na domači dirki končal brez točk, medtem ko je Hamilton napredoval iz drugega na prvo mesto.

Skupaj: Vettel (-10 točk)

VN ITALIJE

Na Ferrarijevi domači dirki je na pole positonu startal Kimi Raikkonen, saj so se pri ekipi iz Maranella odločili, da bo v skladu z vrstnim redom Vettel na kvalifikacijah nudil zavetrje moštvenemu kolegu. Po startu je Raikkonen obdržal vodstvo, Vettel pa je v drugi šikani trčil s Hamiltonom in padel na začelje startne vrste. Pri Ferrariju so tako zapravili potencialno zmago, dirko pa je znova dobil Hamilton.

Rezultat

Namesto zmage je Vettel v Monzi končal na četrtem mestu, medtem ko je Hamilton napredoval iz drugega na prvo mesto.

Skupaj: Vettel (-20 točk)

VN JAPONSKE

Najprej so na kvalifikacijah pri Ferrariju svoja dirkača poslali na suho stezo s pnevmatikami za rahel dež, nato pa je na dirki Vettel še trčil z Verstappnom.

Rezultat

Vettel je dirko končal na 6. mestu (8 točk), medtem ko lahko predvidevamo, da bi bil brez vseh napak najmanj tretji (15 točk).

Skupaj: Vettel (-7 točk)

SKUPNI SEŠTEVEK

Ko opravimo vse izračune ugotovimo, da so pri Ferrariju zaradi lastnih napak proti Mercedesu in Lewisu Hamiltonu izgubili najmanj 80 točk. V kolikor bi pri Ferrariju imeli popolno sezono bi tako še zmeraj vodili v prvenstvu za 13 točk. Seveda popolna sezona ne obstaja, toda dejstvo je, da je za Hamiltonom eno izmed najboljših let njegove kariere, Ferrari pa bi za naslov bržkone potreboval sezono brez napak.

Matej Plešej

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje