Zakaj Leclerc še ni zrel za Ferrari

2

Trenutno še ni uradno potrjeno niti zavrženo, ali bo Charles Leclerc nadaljeval kariero kot voznik Ferrarija. Zato bom obdelal dejstva in podal argumente, zakaj mladi Monačan (še) ni primerna izbira za zasedbo sedeža. Mnogo novinarjev in navijačev ga kuje med zvezde, in ko prebiram nekatere članke, dobim občutek, da je Charles za pisca kakor Justin Bieber za histerično vreščečo najstnico s šibečimi se koleni.

Leclerc se mi zdi potencialno zelo dober voznik, toda Ferrari tradicionalno jemlje v svoje vrste izkušene voznike. Edini velikan, ki je prišel v Ferrari, čeprav je imel za seboj zgolj eno dirko v Formuli 1, je bil Gilles Villeneuve. Realno gledano, Charles ni ravno Gilles, kjub temu da nekateri že sedaj vreščijo o njegovi veličini.

Ferrari kot ekipa je nekdaj intenzivno vzgajala svoje voznike. Pred Charlesom je bil to nesrečni Jules Bianchi, a tudi on je imel za sabo že drugo sezono pri Manorju, ko se mu je zgodila nesreča. Takrat je Scuderio zapuščal Alonso, vendar mu kljub talentu sedeža niso ponudili. Pa pojdimo še korak nazaj. Felipe Massa je po prvi sezoni v Sauberju za eno leto postal testni voznik, čeprav je dosegel zadovoljiv rezultat, in nato dirkal še dve sezoni za Sauber, preden je prišel v Ferrari. Felipe Massa morda ni bil rojen šampion, a vseeno lahko trdimo, da je bil spodoben voznik.

Največji talent zadnjih let, Max Verstappen, je bil šele sredi svoje druge sezone pri Toro Rossu prestavljen v Red Bull, kjer je zmagal. V svoji prvi sezoni je že dosegel dve četrti mesti, do VN Italije pa je imel celo enkrat več točk kot Charles, s katerim delita letnico rojstva. Tudi Sebastian Vettel je bil sezono in pol pri Toro Rossu in je z ekipo celo zmagal, preden je napredoval. Kakor izgleda, ima za nekatere poznavalce Leclerc večji talent od zgoraj omenjenih. Ne oporekam dejstvu, da je dober, a pri njemu ne vidim izjemnosti.

Prav patetično je že postalo argumentiranje, da ima Leclerc podpisano pogodbo in da ga zato morajo vzeti, kljub temu, da bi raje izbrali drugo možnost in podaljšali pogodbo z Räikkönenom. Pri Formuli 1 se pač pogodbe spoštujejo, dokler komu to paše. Tudi če bi obstajala podpisana pogodba med Ferrarijem in Leclercom, jo zagotovo lahko obe strani prekinejo, seveda pod določenimi pogoji in sankcijami. Zadnji, ki se je upiral, ker je izgubil sedež, kljub pogodbi, je bil Giedo van der Garde pri Sauberju. Zadeva je šla tako daleč, da je celo dal izvršbo na bolide ekipe pred prvo dirko sezone, zatem pa klavrno izginil iz cirkusa Formule 1. Kdor verjame, da lahko Charles Leclerc s kakršnokoli pogodbo drži v šahu Ferrari, ima resne probleme z zaznavo realnosti.

Za konec pa še nekaj besed o racionalnem obnašanju ekipe. V finalu sezone, kjer bi lahko pričakovali pomoč drugega voznika, Räikkönena, se gredo nekakšne igrice, kljub zaostanku v borbi za osvojitev prvenstva. Morda kdo poreče, da je Räikkönen star in njegov čas že mimo, zato ga je potrebno poslati v penzijo in najti njegovega naslednika. Spomnimo se, da so imeli pogovore tudi z Ricciardom, in če damo oba na tehtnico, je jasno, na katero stran se bo nagnila. Morda Ricciardo ni všeč Vettlu? Mu je ljubši Leclerc? Ali Räikkönen? Kdo torej ukazuje v ekipi? Vsekakor je pravica in dolžnost ekipe, da se odloči, čeprav tudi napačno. Charles Leclerc je morda zvezda prihodnosti (to mora dokazati), a mi smo v sedanjosti. Potrebuje čas in podporo, ki mu je javnost ne bo dala, če bo vozil v Ferrariju.

 

Simon Jazbec

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
hubertfast

Vse napisano zgoraj drži, je smiselno. Vendar imam občutek, da hočejo novi šefi spoštovati Marchionejevo željo, pa bo kar bo, četudi je vsaj navzven Arrivabene proti.

Matej Plešej

Sam Leclerc je rekel, da ni nikoli govoril s Sergiom o prestopu v Ferrari 🙂