Komentar VN Rusije: Brca v mednožje

0

Velika nagrada Rusije je marsikaj postavila na svoje mesto. Ne govorim samo o tistih, ki se borijo za naslov, temveč tudi tistih v ozadju. Dirka v Sočiju je prinesla nekaj lepih presenečenj, pa tudi nekaj večjih razočaranj, toda pojdimo lepo po vrsti.

McLaren in Renault sta bila porazna. O predstavi omenjenih ekip, ki si delita pogonske sklope bi težko rekel kaj drugega kot, da jih ni bilo nikjer oziroma, da so bili na nivoju Williamsa, kar je danes vse kaj drugega kot pohvala. Bili so enostavno prepočasni in konstruktor Renault je v vse globlji krizi. Še slabše je šlo Toro Rossu, saj Gasly in Hartley nista niti imela priložnosti, da bi bila počasna. Toliko opevani pogonski sklop Honde nikakor ne pride do izraza.

Red Bulla sta kljub starejši specifikaciji pogonskega sklopa in kazenskimi mesti pokazala hitrost, Max Verstappen pa je za svoj 21. rojstni dan dirkal odlično. Dober je bil tudi Leclerc, ki v svoji formi še zmeraj nekoliko niha, čeprav je bil danes odličen. Upajmo, da naslednje leto ne bo podlegel velikemu pritisku, ki ga prinaša Ferrari, saj gre za enega izmed najbolj nadarjenih dirkačev sedanjosti.

Morda se komu zdi moštveni ukaz Mercedesa sporen. Športen zagotovo ni, toda ko gre za sedem točk razlike, je športnost potisnjena v drugi plan. Sebastian Vettel in Ferrari nista imela hitrosti, da bi tokrat ogrozila dvojno zmago Mercedesa. Čeprav so napovedovali zmage, bi bilo danes drugo mesto vsaj znosen obliž. Tako pa je Vettel stopil zgolj na zadnjo stopničko, v kolikor pa ne bi bilo kazni za Red Bulla, pa bi bila tudi ta postavljena pod vprašaj. Hamilton mora v nadaljevanju sezone odstopiti na dveh dirkah, ki pa jih mora Vettel zmagati. Do konca je še pet dirk in možnosti za preobrat je vse manj.

Vzrok? Če vprašate mene, tiči vzrok za stagnacijo Ferrarija bolj na osebno političnem nivoju, ki se je sedaj prenesel še na tehničnega. Odhoda tako Sassija, kot Reste se poznata, tehnični razvoj pa je posledično v zaostanku. Če naj bi bila omenjena inženirja nesposobna, kot so trdili nekateri, se lahko upravičeno vprašamo kako dobri so njihovi nasledniki? Ferrari je po blestečem začetku vnovič postal drugo, če ne tretje kolo. Če k temu dodamo še čudne odločitve strateškega oddelka, smo na 50. točkah zaostanka. Čeprav Arrivabene zagotavlja, da je odgovornost njegova, ne smemo pozabiti na glavna operativca, Jocka Clearja in Mattio Binotta.

Kaj preostane Ferrariju v zaključku letošnje sezone? Zmagati preostalih pet dirk, poleg tega pa upati, da bo Hamilton tretji ali slabši. Za kaj takšnega bi nujno potrebovali pomoč Kimija Raikkonena, ki pa …

 

Simon Jazbec

Ferrari svojo usodo položil v roke edinega moža, ki mu ni mar

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje