Kimi: »Hočete, da ga spustim mimo? Samo povejte mi.«

0

V medijih je odjeknila že druga izjava Sebastiana Vettla, kako se bo moral sedaj do konca leta borit proti trem bolidom. Na štartu pa je vsako dirko 20 bolidov in mislim, da si prav vsakdo izmed njih želi zmage. Kaj je Vettel s tem mislil, ostaja skrivnost, po drugi strani pa velja, da je moštveni kolega prvi nasprotnik. Zelo očitno je, kako je Kimi Räikkönen podrejen Vettlu in kako mu je ščitil hrbet na primer na Madžarskem leta 2017. Zato ni presenetljiv njegov komentar na VN Nemčije 2018: »Hočete, da ga spustim mimo? Samo povejte mi.« (»Do you want me to let him go? Just tell me.«)

Da se bo Vettel boril proti trem bolidom, je malo preveč optimistična napoved. Najprej, kje sta oba Red Bulla, ki sta dobila tri dirke letos in kljub krizi s pogonskimi sklopi zagotovo nista rekla zadnje besede. Če je bilo to mišljeno za prvenstvo, pušča matematika odprta vrata več voznikom kot samo trem. Morda je apeliral na to, da bosta Hamilton in Bottas sodelovala, Räikkönen pa bo v zadnjih vožnjah užival, kolikor se bo dalo, brez da bi kakorkoli pomagal?

Arrivabene je po eni strani ponosno izjavil, da imajo pri Ferrariju prave voznike, medtem ko ima Mercedes butlerja Bottasa, toda sedaj pa bi tudi on raje imel postreščka Kimija in prostega strelca Valterrija? Mislim, da ne bo šlo. Moštveni ukazi so nekaj, svoboda dirkanja pa je nekaj povsem drugega, oboje hkrati ne gre. Če se vodja ekipe in glavni voznik ne znata zmeniti, potem drugega kot kaos ne moremo pričakovati.

Menim, da je v tej zgodbi najhuje resnim zvestim navijačem. Ima prav Arrivabene ali Vettel? Kako bo sploh potekala borba za naslov? Mnogo vprašanj se poraja, a žal malo odgovorov. Če se je Kimi res iz zaveznika prelevil v nevtralnega ali celo nasprotnika, je to posledica vodenja in obnašanja celotne ekipe. Kimi je res v rdečem bolidu, a v kolikor z ekipo nimajo enakih pogledov, niti ni potrebno, da skupaj zaključijo sezono. Podobna zgodba se je odvijala s Prostom, Capellijem in Arnouxom. Ne razumem, zakaj naj bi bil Kimi nasprotnik, morda so takšne izjave samo bolj atraktivne za množice.

Izjave Sebastiana Vettla so le kamenček v mozaiku, kamenček, ki kaže na to, da vlada zmeda v ekipi. Vodilni v ekipi, navijači in mediji izvajajo močan pritisk, saj je želja po osvojitvi naslova zelo velika. Lani smo ob podobnem času videli, kako je ekipa tehnično in športno klonila pod pritiskom. Zato se mi takšne in podobne izjave ne zdijo primerne, namesto, da bi govorili, kaj je potrebno za dosego zmage, mečejo same izgovore, kako bo zmago težko doseči.

Menim, da bi bilo najbolje, da bi si vsi zavrteli še enkrat dialog po radijski zvezi med Räikkönenom in Clearjem iz Velike nagrade Nemčije. Razumljivo je, da Kimi ni prav dobro vedel, kaj bi radi od njega, ker verjetno tudi ekipa sama tega ni vedela. Potrebno bo zastaviti jasne cilje, nato začrtati pot, kako jih doseči, in peljati ekipo z mirno, a trdno roko v pravo smer, kakor to počnejo dobri vodje. A ne Maurizio?

 

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje