Kako si je Ferrari v Monzi prisolil dvojno klofuto

0

Vse bolj se zdi, da si Ferrari v letošnji sezoni pač ne želi osvojiti naslova svetovnega prvaka. Scuderia se bo letošnje Monze spominjala, kot dirke zapravljenih priložnosti tako na stezi, kot izven nje.

Potem, ko sta rdeča bolida v soboto zasedla prvo štartno vrsto, je armada tifosov pričakovala dvojno zmago, ki pa jo je že v drugi šikani zapravil Sebastian Vettel. Raikkonen se je posledično moral sam zoperstaviti uigranemu duetu srebrnih puščic in po hudem boju je Kimi z razpadlo pnevmatiko klonil v 53. krogu. Hamilton je tako svojo prednost v točkovanju svetovnega prvenstva povečal na 30 točk, Vettel pa bo v boju za naslov nujno potreboval pomoč moštvenega kolega.

V Maranellu so zamudili idealno priložnost, da pred svojimi navijači oznanijo podaljšanje pogodbe s Kimijem Raikkonenom tudi za sezono 2019. Pri Ferrariju bi s to potezo zaključilo medijsko telenovelo s Charlesom Leclercom, podprli svojega dirkača in v ekipo, ki se bori za naslov prvaka, vnesli prepotreben mir.

Tako pa so se v vodstvu Scuderie odločili, da se ustrelijo še v koleno in se posledično znašli v izjemno neugodnem položaju, kakršnakoli bo že njihova odločitev o dirkaški zasedbi za prihodnjo sezono. Predstavljamo si lahko bes navijačev, v kolikor bi Ferrari odslovil svojega zadnjega svetovnega prvaka, ki je v Monzi rdečo boginjo odpeljal najhitrejši krog v zgodovini Formule 1. Ne smemo pozabiti, da je Finec že dolga leta ljubljenec občinstva in v kolikor se želijo pri Ferrariju znebiti Raikkonena, bi to morali skladno s svojo tradicijo storiti v Monzi. Tega iz neznanih razlogov niso storili in Kimijeva menjava v nadaljevanju sezone bo ne le neracionalno, temveč tudi strahopetno dejanje, nespoštljivo do svojega zadnjega svetovnega prvaka.

Takšno oklevanje bi bilo še razumljivo v kolikor bi pri Raikkonenovi alternativi šlo za Daniela Ricciarda ali Maxa Verstappna, tako pa je na drugi strani novinec za katerim so tri dobre dirke v katerih je premagal Marcusa Ericssona. Charles Leclerc je dokazal, da gre za dobrega dirkača, vsaj zaenkrat pa bi težko rekli, da gre za “wunderkinda”, ki bo sedel v rdeči bolid in zmagoval dirke. Ferrari se bo torej ob morebitni odločitvi, da Raikkonena zamenja z Leclercom znašel v situaciji, ko se bo Sebastian Vettel na stezi boril proti trem dirkačem, saj si težko predstavljamo, da bi odstavljeni Finec kooperativno sodeloval pri Vettlovem pohodu na naslov.

Nihče ne dvomi, da je Charles Leclerc prihodnost Scuderie, a njegovo napredovanje v vroč Ferrarijev sedež bi v tem trenutku prineslo več škode, kot koristi. Ferrari bi si s tovrstno potezo bržkone zabil zadnji žebelj v krsto na poti do letošnjega naslova, hkrati pa bi bilo veliko vprašanje kako bi se Leclerc že v svoji drugi sezoni znašel v spopadu z agresivnimi italijanskimi mediji in velikim pritiskom, ki ga prinese rdeči ponos.

V zadnjih mesecih smo v medijih priča številnim, bolj ali manj bizarnim novičkam o dogajanju v Ferrariju. V Maranellu si z ohranjanjem statusa quo delajo medvedjo uslugo in tvegajo konec sožitja med dirkačema in celotno ekipo. Razlog tovrstnega početja poznajo zgolj sami, a sezona gre proti koncu in rezultati niso bleščeči. Morda je nastopil čas, da Ferrari namesto svojega zadnjega svetovnega prvaka, pred vrata najprej postavi Maurizija Arrivabeneja in Jocka Clearja, ki sta letos izgubila bistveno več točk, kot Kimi Raikkonen.

Matej Plešej

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje