Igra ničelne vsote v Formuli 1

0

Toto Wolff je pred dnevi dejal, da je smotrno razmišljati o ukinitvi programa voznikov. Iz njegovega zornega kota je to čisto pravilno, kajti Ocon lebdi v zraku, na vrata trka Russell, medtem ko jima ne more zagotovoviti sedežev. Racing Point ima vse zasedene, pri Williamsu pa ni jasno, ali bi sploh imeli tovarniške voznike. Verjetno bodo potrebovali plačljive zaradi izgube glavnega pokrovitelja in odhoda družine Stroll.

Se še spomnite Wehrleina? Marsikomu se zdi škoda, da ga ne vidimo dirkati v Formuli 1, po drugi strani pa je to tudi velika škoda s finančnega vidika. Mercedes ga je podpiral, in tudi če ni bil direktno pokrovitelj, je verjetno dal kakšne popuste ali pa odpisal dolgove. Nesmiselno je investirati v nekoga, ki potem sploh nima možnosti pokazati, koliko je bila ta investicija upravičena. Pustimo sedaj ob strani govorice, da naj bi imel Pascal težaven karakter, dejstvo je, da je Mercedes vložil vanj veliko denarja in truda.

Pri Red Bullu pa imamo nasproten paradoks. Sedeže imajo, potencialno celo dva v Toro Rossu, a kjub znanem programu za mlade voznike nimajo nikogar. O tem in “pametnem” vodenju Helmuta Marka sem pisal že dovolj. Vedno dobim kurjo polt, ko zaslišim trače o tem, da bodo v tretje poklicali Kvyata ali pa ponovno dali možnost Buemiju. Ko se je v medijih pojavila slika slednjega, kako mu merijo sedež, so že vsi histerično vzklikali, da naj bi zamenjal Hartleya v Singapurju. Lahko ga bo, a že Brendon ni v skladu s politiko mladcev Red Bulla, Buemi ali Kvyat pa sta oba povratnika, nekdaj iz ekipe že nagnana (Daniil celo dvakrat). Upravičeno vprašanje je: Ali res nimajo boljših? Odgovor se glasi: Očitno res ne.

V Formuli 1 se soočajo s primerom ničelne vsote, torej voznikov brez sedeža in bolidov brez voznikov. Težko bodo našli skupen jezik, saj je vsak vezan na različnega proizvajalca pogonskih sklopov in malo verjetno je, da bodo medse spustili pripadnike nasprotnega plemena. Pred dobrim mesecem sem že omenil, da ima Formula 1 premalo sedežev, manjka vsaj od 2 do 4 bolidov, da bi bile zadeve znosne. Vsako leto postane nekdo prvak F2 in mora serijo zapustiti (pravilo je tako), ampak vsi vemo, da vsako leto ni na razpolago sedeža v Formuli 1, katerega bi zasedel prvak. V tem se strinjam z Wolffom, da je vezava na konstruktorja tudi ovira in ne samo pomoč.

Rešitve sicer ne vidim v popolni ukinitvi programa, ampak v bistvenem zmanjšanju. Ti programi bi lahko dali enega res talentiranega mladeniča v obdobju štirih do osmih let, ostali bi bili prosti in bi tako lažje dobili mesto. Talent, kot je na primer Lewis Hamilton ali Max Verstappen, ni pogost, zato se v takšne seveda splača investirati. Prihaja tudi nova generacija mladeničev z znanimi priimki, kar bo, vsaj v nižjih serijah, še bolj zredčilo prosta mesta. Prihod Landa Norrisa v McLaren je bila povod za odhod Vandoorna, ki je imel le dve leti priložnost, da se izkaže. Zato se je upravičeno spraševati, koliko let bo imel na voljo Lando.

Mnogi, vključno z navdušenci, se bodo morali sprijazniti z dejstvom, da žal vsak ne more priti do mesta v Formuli 1. Samo talent ni zadosti, denar in zveze tudi ne. Potreben je skupek vsega, pa še nekaj sreče povrhu. Drugače se zgodijo takšne igrice ničelne vsote, kjer na koncu izgubijo prav vsi.

 

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje