Male in velike laži: Kdo v resnici zatemni kanale, ki ste jih plačali

6

Formula 1 se je s televizijsko hišo TV3 vrnila na slovenske male ekrane, kar je pričakovano pomenilo, da najhitrejšega športa ne moremo več spremljati na nemško govorečih kanalih ORF in RTL, ker bojda omenjena subjekta nimata pravic za prenose v Sloveniji (Sta jih kdaj imela?)

Kot je že opisano v članku FORMULA 1 NA TV3: ZAKAJ IMETI KVALITETEN PRENOS, ČE LAHKO ZATEMNIŠ  KONKURENCO, me je nekega dne v času dirke Formule 1 na kanalu ORF 1 pričakala naslednja slika…

Ko sem želel izvedeti zakaj po več letih ORF nenadoma nima več pravic za prenose dirk Formule 1 v Sloveniji, sem nehote padel v čuden svet laži, sprenevedanja, izgovorov, nepoznavanja zakonodaje in izogibanja odgovornosti. Skratka svet kavbojcev in indijancev, svet malih in velikih laži, a pojdimo lepo po vrsti.

Najprej sem se s vprašanjem o nenadni zatemnitvi ORF in RTL obrnil na svojega ponudnika televizijskih storitev, podjetje T2 in prejel naslednji odgovor:

Iskreno se vam opravičujemo za nevšečnosti. Ponovno beležimo napako na nekaterih TV programih. Eden izmed teh je tudi ORF. Formulo 1 lahko spremljate tudi na TV3 v HD resoluciji. Tehniki napako že odpravljajo. Upamo, da boste televizijske storitve lahko spremljali kmalu.

Tehnična napaka? Čemu potem napis o pravicah. Pošljem še sliko, nakar pri operaterju spremenijo pojasnilo…

Pozdravljeni, iskreno nam je žal za morebitne nevšečnosti. Žal smo bili primorani zatemnitev izvesti, saj moramo upoštevati veljavno zakonodajo, povezano s pravicami za predvajanje. To pomeni, da smo prejeli uradno obvestilo, da moramo določen športni dogodek oz. tekmo v navedenih terminih zatemniti. Lep pozdrav, ****

PRVA LAŽ…ZAKONODAJA

Zakonodaja? Katera zakonodaja? Brskam in brskam pa je ne najdem, čeprav možnosti ni prav veliko. Še najbolj logično bi se zdelo, da se kontroverzni člen nahaja v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah, oziroma ZASP-u. Po pregledu omenjenega dokumenta ne odkrijem ničesar, zato se ponovno obrnem na T2 s vprašanjem katera zakonodaja jih obvezuje k zatemnitvi športnih prenosov na tuji televiziji. Odgovor v moj nabiralnik priroma čez nekaj ur…

Na spletni strani http://www.akos-rs.si/zatemnitev je zapisan odgovor glede pravic zatemnitev TV programa. Lep pozdrav, ****.

Ker odgovor ne vključuje navedbe zakonodaje vprašanje ponovim in takrat so se odločili, da se z mano več ne mislijo ukvarjati…

Bomo vaše vprašanje naprej posredovali pravnemu oddelku, ko bomo prejeli povratno informacijo vas bomo obvestili. Lep pozdrav, ****

Seveda me niso. 🙂 Prav, si rečem. bom pa o zadevi povprašal neposredno na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS – AKOS-u.

DRUGA LAŽ …Operaterji upoštevajo navodila AKOS-a

Ni res. Na Akosu so mi pojasnili, da njihov zapis ne vsebuje zakonskih določb ali kakšnih predpisov, in da se operaterji lahko odločajo o zatemnitvi programov, v kolikor jim imetnik pravic (v tem primeru TV3) dostavi dokazilo, da je lastnik ekskluzivnih pravic za določen teritorij (v tem primeru za območje Slovenije). Zapis na njihovi strani pa je po njihovih navedbah zgolj praksa, ki jo ima AKOS s tovrstnim početjem.

TRETJA LAŽ: ZATEMNITEV STA ZAHTEVALA ORF IN RTL

S takšnim odgovorom so me odslovili pri T2, ko sem jim posredoval informacije, ki sem jih pridobil na AKOS-u. Toda čemu potem še naprej prenašajo petkove proste treninge na omenjenih programih. Mar ne bi obe TV mreži zahtevali zatemnitev Formule 1 v celoti? Zakaj bi se televizijska giganta na vse pretege trudila zatemniti svojo sliko v Sloveniji, ko pa ju več, kot desetletje to sploh ni motilo. Ko sem tovrstne pomisleke posredoval sogovorniku pri T2 mi je odvrnil, da je najbrž zatemnitev resnično zahteval TV3, ki ima ekskluzivne pravice za Slovenijo, za več pojasnil pa naj se obrnem na nadzorne organe.

Toda na katere organe, če pa sploh ne vem za katero zakonodajo gre. Operater mi nato zabrusi, da on ni pravnik, in da mi bo odgovor posredovala pravna služba v pisni obliki. Prav. Naslednji dan me kliče gospa, ki mi urno zrecitira zlajnani zapis iz AKOS-ove spletne strani, na moje vprašanje za kateri zakon, predpis ali pravilnik gre, pa ostane brez besed in me odslovi s floskulo naj počakam na odgovor pravne službe, ki ga čakam še danes.

Pomislim, zakaj domnevna zakonodaja o avtorskih pravicah zavezuje zgolj nekatere ponudnike in ne vseh, pa čeprav gre za celovit teritorij. Z vprašanjem ali nameravajo zatemniti prenose Formule 1 se obrnem še na lokalnega ponudnika kabelske televizije, kjer mi odgovorijo…

Pozdravljeni! Vodja tehnične službe mi je zagotovil, da ne bomo zatemnili predvajanja Formule 1.

??Razmišljam naprej. Torej je v teoriji možno, da se imetnik pravic z operaterji dogovori, kar tako, po domače. Zakaj skrivnosten predpis ne obvezuje vseh? Mar ne gre za pravice, ki so vezane na teritorialne meje določene države in kako naj gledalci sploh vemo, kakšno pogodbo in kakšne pravice ima TV3. Kako naj vemo, da ima ekskluzivo, če pa gre za skrivne pogodbe, ki jih ne nadzira nihče, uporabniki pa jim moramo verjeti na besedo.

KAJ LAHKO UPORABNIK STORI?

Pri AKOS-u so mi svetovali naj od svojega operaterja zahtevam dokazilo, da jim je določena televizija dokazala, da razpolaga z izključnimi pravicami za prenose Formule 1 na območju Slovenije in posledično zahteva zatemnitev tujih kanalov. V kolikor tega ne želi storiti, lahko uporabnik na AKOS-u zoper ponudnika vloži spor v katerem zahteva povrnitev dela naročnine. Sam sem že storil prvi korak in prejel dobro znan odgovor:

Sporočilo nam lahko pošljete na info@t-2.net, kjer ga bomo posredovali v nadaljnjo obravnavo v pravno službo.

 

Matej Plešej

Formula 1 in pravica do signala

guest
6 Comments
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Kristjan68

INŠTALIRAJTE KODI IN PROBLEM REŠE.RES JE DA SLIKA ZAOSTAJA CCA 30 SEKUND AMPAK TEH “STROKOVNJAKOV”PA NI TREBA POSLUŠAT:))

gverila

Hmmm… zanimiv zaplet. Ali se lahko naročniki IPTV lahko kako organiziramo in sestavimo kakšno peticijo, protest…? Ker to je diskriminatorno, da ti kar samovoljno odvzamejo tisto, kar si plačal.

gverila

Ja, in seveda imeti obilico prostega časa, ter mnogo potrpljenja, da se sploh stvari začnejo premikati. No, kakor koli, sem ravnokar plačal naročnino na F1 TV PRO tako, da si lahko vse skupaj nekam vtaknejo…

RBR

Prave barabe res, kar se tiče prenosov f1 ga ni bilo čez ORF. Sedaj pa se morem mučit, da gledam livestream preko interneta, no na srečo imamo od te dirke dalje posebno f1 tv, bomo končno lahko malce bolj podrobno spremljali vse skupaj.

GašperTrstenjak

Današnje kvalifikacije niso bile zatemnejne na ORF. Govorim za Telekom. Upajmo da tako tudi ostane.