Komentar dirke za VN Španije: Konec izgovorov

0

Peta dirka sezone je za nami in izgovorov za slabe predstave in ponavljajoče se napake nekaterih, je konec. Resnici je potrebno pogledati v oči in realno ter brez navijaške strasti analizirati situacijo. Dirka v Barceloni je vselej ena od prelomnic sezone in trenutek, ko lahko prvič resnično ocenimo razmerja moči v Formuli 1.

Grosjean je šel tokrat čez vse meje. Neumnost v Bakuju, neumnost na drugem treningu in še večja neumnost na današnji dirki. Tudi Magnusen, kljub večjemu številu točk za svojim moštvenim kolegom ne zaostaja veliko. Danec ima namreč do tega trenutka že osem kazenskih točk. Zaradi takšnih nedoraslih potez svojih dirkačev potencialno dobra ekipa izgublja točke, medtem ko jih ostali, na papirju slabši, dohitevajo in prehitevajo. Ena izmed takšni ekip seveda McLaren s katerim Fernando Alonso dela čudeže, a tudi vselej izjemni Španec je imel na današnji dirki kar precej težav s ponovno odličnim Charlesom Leclercom, ki je danes v dvoboju platišče na platišče pokazal več občutka kot Verstappen ali kakšen drugi, mnogo izkušenejši voznik.
 

Osebno sem nekoliko razočaran nad Danielom Ricciardom, ki kljub seriji hitrih krogov celoten vikend ni kazal tistega, kar smo od njega pričakovali. Morda sem preveč zahteven, a tokrat je bil Verstappen boljši.

Nizozemec si po mojem mnenju, predvsem zaradi trka z Williamsom tretjega mesta ni zaslužil, a podarjenemu konju se pač ne gleda v zobe. Red Bullov bolid je pokazal stabilnost šasije, a enostavno ni bil dovolj hiter, kar je glede na čase s prostih treningov, kar malce nenavadno.

Poglavitna tema pa je zagotovo vezana na dvoboj za naslov prvaka tako med vozniki, kot konstruktorji. Strategija je pomembna in danes se je lahko marsikdo prepričal kako pomemben je izbor pnevmatik pred dirko. Vodilna ekipa mora imeti presneto dobre argumente, da naredi enak izbor, kot Ericcson v Sauberju.

Neštetokrat sem že napisal, da je komandni pult velika šibka točka Ferrarija in danes ni bilo nič drugače. Najprej je potrebno izpostaviti, da so prvi postanek opravili absolutno prezgodaj. Imeli so srečo, da so jim pri Mercedesu z Bottasom sledili saj bi, v kolikor bi počakali še dodaten krog, izgubili tudi Vettlovo trdo prigarano 2. mesto.

Še večja enigma je Ferrarijev drugi postanek. Dejstvo je, da so imeli na izbiro po en komplet novih super-soft in medium pnevmatik, medtem ko novega kompleta soft različice niso imeli na razpolago. Druga menjava medium za medium je pomenila samo to, da Vettel ni mogel ne dohiteti in prehiteti Verstappna pred seboj, ki pa je imel še polomljen bočni usmerjevalnik na koncu profila sprednjega stabilizatorja in mnogo starejše medium pnevmatike.

Ko smo že pri pnevmatikah je potrebno razčistiti tudi naslednjo stvar. Gre za enako specifikacijo, kot je bila predstavljena na začetku sezone, ima zgolj 0,4 mm manj mase. Vzrok so varnostni pomisleki, uporabljene pa bodo še na dirkah v Veliki Britaniji in Franciji. Menim, da je Ferrarijev problem bolj v sposobnosti ogrevanja pnevmatik njihovega bolida, kot pa kakšni Pirellijevi zaroti.

Še huje je bilo opazovati drugo okvaro pogonskega sklopa na bolidu Kimija Raikkonena v istem vikendu. Prvi sklop je opravil cca 60% razdalje, ki bi je moral, kaj se je zgodilo z drugim ostaja skrivnost. Ferrari v Španiji ni bil na nivoju, ki bi ga pričakovali od ekipe, ki se bori za naslov svetovnega prvaka, enake napake pa se pojavljajo iz dirke v dirko, kar že meji na absurd.

Mercedes je bil v prednosti, saj je to vendarle njihova proga. Ostaja pa dejstvo, da letos niso v takšni formi, kot so jo kazali lani. Kljub vsemu pa so rezultati tu in za vodstvo v prvenstvu se lahko zahvalijo tudi sreči in majhni pomoči Ferrarija. Minimizacija škode je koristna zadeva in tega se bodo morali začeti zavedati tudi pri Ferrariju. Čeprav je Maurizio Arrivabene letos nekoliko bolj tiho in je Sergio Marchionne malce glasnejši menim, da bosta po današnjem dnevu težko našla kakšen izgovor.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje