Komentar dirke za VN Monaka: Zmagovalci in poraženci

0

Za nami je VN Monaka, najprestižnejša dirka sezone Formule 1. Daniel Ricciardo je slavil izjemno zmago s katero je mnogim dokazal marsikaj. Dokazal je svoj izjemen dirkaški talent in z očitnimi težavami svojega pogonskega sklopa zdržal pritisk Sebastiana Vettla. Dokazal je Helmutu Marku, da je storil napako, ko je v središče pozornosti prehitro postavil Verstappna, kar pa bo gospod Dr. Marko le s težavo priznal. Dokazal je tudi, da bo tisti, ki si bo v prihodnosti zagotovil njegove usluge, ogromno pridobil, kajti bolje je, da takšen voznik dirka zate, kot proti tebi. V kolikor kdo tega ne razume, enostavno ni zrel za vodenje ekipe. Morda so Danielova majhna hiba kvalifikacije, s pravo podporo, pa je na dirki neustavljiv.

Med zmagovalce monaške dirke zagotovo sodita tudi Lewis Hamilton in Mercedes. Izgubili so minimalno število točk in prišli na stopničke. Z majhno pomočjo Maxa in Kimija in dobro Lewisovo vožnjo so izvlekli mnogo več, kot lani. Čestitke tudi obema voznikoma ekipe Renault in odličnima Gaslyu ter Oconu. Tudi Alonso je, dokler ni popustil menjalnik, dirkal zelo dostojno, a menim, da bo Mclaren potreboval nekoga sposobnejšega, kot je Eric Boulier. Francoz se je pogosto naslonil na uspehe drugih (beri Allison), sam pa pokazal bore malo, toda o tem naj odločajo njegovi delodajalci.

Sedaj pa k manj prijetnim temam. Tu ne moremo mimo Pirellija in njihove hypersoft različice, ki se je izkazala, enakovredna tisti superhard. Očitno je barvna obroba pomembnejša od kvalitete končnega izdelka. Ekipe so jih znova spregledale, kar niti ni čudno, je pa žalostno.

Kljub drugemu mestu, so korak nazaj naredili pri Ferrariju. Lani so bili v Monaku veliko boljši, seštevek točk pa ni navdihujoč. Dejstvo je, da imajo v Red Bullu na tovrstnih dirkališčih nasprotnika več, medtem ko na hitrih progah še niso tam, kjer si želijo biti. Enostavno se bojim, da na polovici sezone ne bodo imeli zadostne prednosti, če jo bodo sploh imeli. Nasprotniki imajo težave, a jih rdeči ne znajo ali ne zmorejo izkoristiti. Zanimivo pa bo opaziti kako se obnašal nov Ferrarijev pogonski sklop, ki ga bo Sebastian Vettel uporabil v Kanadi.

Porazno predstavo so ponudili tako pri Haasu, kot pri Williamsu, vprašljiva kvaliteta voznikov je namreč znova prišla do izraza. Osebno sem od Leclerca pričakoval nekoliko več, saj se nikakor ni odlepil od Ericcsona. Morda je bilo na mladeniča pred domačo dirko usmerjenih preveč žarometov. Max Verstappnen, skrajni čas je, da ga pri Red Bullu nehajo ujčkati in forsirati za vodjo ter ga naučijo uporabljati tisto stvar med ušesi. Kljub vsem pa je Max kvaliteten voznik in zanimivo je bilo na slovenski TV, poslušati, kako naj bi se ga pri Red Bullu kmalu odkrižali. Dirko je odpeljal dobro, a kaj, ko je šel dober rezultat po zlu že na tretjem prostem treningu.

V kolikor ste pričakovali kakšen resen komentar o današnjem prenosu, vas moram razočarati. Osebno nisem pričakoval presežkov, predčasni vklop v prenos je bil pika na i, ostalo pa po pričakovanjih, čeprav si je kdo mislil, da bo s časom vendarle bolje.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje