Ferrari SF71H: Ogrevanje pnevmatik

0

Že dlje časa sumim, da letošnji Ferrarijev bolid v povprečju segreva pnevmatike manj od konkurenčnih bolidov. Potrditev tega je sedaj prišla še v članku italijanskega tednika Autosprint, kjer Alberto Sabbatini v prispevku Formula1, Vettel e la sindrome di Baku (Formula ena, Vettel in Bakujski sindrom) Sabbatini v četrtem odstavku poudarja dejstvo, da ima Ferrari težave z optimizacijo temperature pnevmatik.

Italijanski novinar sicer trdi, da gre za težavo, čeprav sam menim, da gre bolj za premišljeno izbiro. Znano je, da je Ferrari močnejši na mehkejših zmeseh, na katerih se  jim ne pojavljajo težave z obrabo, zrnjenjem, luščenjem, mehurjenjem ali degradacijo, oziroma je teh težav manj, kot jih imajo ostali. Po drugi strani pa ima Ferrari težave z uporabo trših zmesi in razlog je precej enostaven. Trša kot je zmes pnevmatike, višjo temperaturo potrebuje. Če k temu prištejemo še oblačno vreme in posledično nižjo temperaturo asfalta se težave Scuderie še stopnjujejo.

Da ne gre za hibo, kot meni Sabbatini pa sem prepričan zaradi tega, kar so pokazali v optimalnih pogojih, npr. v Bahrainu, ko je Sebastian Vettel iz bolida in pnevmatik izvlekel nemogoče. Težave se pokažejo ob hladnejših temperaturah in trših zmeseh, ko bolid enostavno nima oprijema. Rešitev takšne težave je zelo kompleksna, saj menim, da je celotna zasnova bolida podrejena temu, menjava posameznega dela pa ne bo prinesla optimalne rešitve. Posledično je odhod Reste v Sauber toliko bolj nenavaden.
Zanimivo bo opazovati kaj se bo dogajalo s konkurenčnostjo Ferrarija v poletnih mesecih, ko se bodo temperature dvignile in predvsem kako se bo obnašal na pnevmatikah za dež, ki so najmehkejše. Delovna temperatura Full Wet je okrog 30°, medtem ko pnevmatike za suho stezo optimalno delujejo na temperaturi 80/120°C.

Seveda gre zgolj za špekulacije, saj ima točne podatke zgolj ekipa sama. Kljub temu pa viri, ki so ekipi zelo blizu prihajajo do istih zaključkov. Že lanski bolid SF70H je kazal podobne lastnosti, ki pa so letos še mnogo bolj potencirane. Z zanimanjem bomo torej čakali na dolgo in vroče poletje.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje