Analiza prostih treningov – Monako: Red Bull vs Ferrari

0

Za nami sta četrtkova prosta treninga pred VN Monaka in ulično dirkališče v Monte Carlu je pričakovano precej premešalo razmerja moči, ki smo jih videli na prejšnji dirki v Barceloni.

Red Bull je v Monaku pričakovano izredno močan, toda po četrtkovih prostih treningih še ne moremo trditi, da je RB14 najhitrejši bolid. Ricciardo in Verstappen sta sicer dominirala na vrhu razpredelnice, kar pa se je v zadnjem času pogosto dogajalo, a je nato vselej sledilo kvalifikacijsko razočaranje.

Ne smemo namreč pozabiti, da je Ferrari lani v Monaku zasedel prvo startno vrsto in Scuderia je tudi letos nedvomno blizu. Kot običajno v letošnji sezoni pričakujemo, da bo Ferrari pravo hitrost razkril šele na kvalifikacijah, kljub temu pa kakšne dominacije rdečih ne gre pričakovati. Dirkališče je kratko in razlike bodo majhne, pa vendar izgleda, da se bosta za pole position udarila Red Bull in Ferrari.

Zdi se, da je Mercedes tretja moč, kar pa ni nepričakovano, saj so imeli v preteklih sezonah na tovrstnih konfiguracijah obilo težav. Pričakujemo lahko, da bodo tudi srebrni v soboto še odprli plin, toda vsaj zaenkrat izgleda, da se bosta Hamilton in Bottas težko pridružila boju za prvo startno vrsto.

SIMULACIJA DIRKE

Daniel Ricciardo – Red Bull; (7 krogov, HS) 1:15.253

Max Verstappen – Red Bull; (7 krogov, HS) 1:15.189

Sebastian Vettel – Ferrari (5 krogov, US) 1:15.226

Kimi Raikkonen – Ferrari (4. krogi, US) 1:15.690

Lewis Hamilton – Mercedes (5 krogov, SS) 1:15.855

Valtteri Bottas – Mercedes (6 krogov, US) 1:15.723

[chart id=”11366″]

Za najboljšimi tremi moštvi bomo ponovno priča boju med Mclarnom in Renaultom, medtem ko se dirkača Haasa na počasnih ovinkih monaške steze na znajdeta najbolje. Povsem drugače z ekipo Toro Rossa, Gasly in Hartley pa bi lahko poskrbela za kakšno presenečenje.

Kot je za Monako običajno bodo tudi letos odločale kvalifikacije, česar se moštva dobro zavedajo. Daniel Ricciardo je tako danes kar dvakrat poizkusil s simulacijo kvalifikacij, pa tudi izbor pnevmatik pri večini ekip, daje vedeti, da je dan-d na sporedu v soboto.

Prehitevanje ni nemogoče, je pa izredno zahtevno in glede na dejstvo, da dirkače tudi letos čaka zgolj en sam postanek v boksih, nas najverjetneje odločitev o zmagovalcu čaka že na sobotnih kvalifikacijah.

Matej Plešej

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje