VN Kitajske: Analiza prostih treningov – Ples tisočink

4

Za nami sta oba petkova prosta treninga pred VN Kitajske in vse kaže, da nas ponovno čaka tesen boj za najvišja mesta. Razlike med najboljšimi so minimalne in kvalifikacije bodo izredno pomembne. Relativno velika obraba najmehkejše ultra-soft različice Pirellijevih pnevmatik pa bo ključen dejavnik pri izbiri optimalne strategije.

Medtem, ko se zdi, da sta na en hiter krog Mercdes in Ferrari nekoliko pred Red Bullom, so simulacije dirke pokazale, da so s polno posodo za gorivo razlike med najboljšo trojico minimalne. Napredek so nedvomno pokazali tudi pri Renaultu, saj izgleda, da je francoska ekipa na stezi v Shanghaiu najbližji zasledovalec vodilne šesterice, Sainz in Hulkenberg pa sta na obeh treningih pokazala zelo konkurenčno formo.

Razlike so torej še manjše, kot smo jih videli pred tednom dni v Bahrainu, vprašanje pa je koliko rezerve imajo moštva pri surovi moči svojih pogonskih enot. Vemo, da bosta Mercedes in Ferrari jutri prestavila na višji nivo, zanimivo pa bo videti kaj lahko storijo pri Red Bullu.

Najboljši časi sektorjev

SIMULACIJA DIRKE:

Povprečje časov – 1. Stint:

Sebastian Vettel (US, 6 krogov) 1:39.633

Kimi Raikkonen (S, 5 krogov) 1:38.974

Lewis Hamilton (US, 7 krogov) 1:39.075

Valtteri Bottas (US, 6 krogov) 1:39.211

Daniel Ricciardo (US, 6 krogov) 1:39.157

Max Verstappen (US, 10 krogov) 1:39.095

[chart id=”10271″]

Obraba najmehkejše ultrasoft-različice pnevmatik je relativno visoka, kar pomeni, da bomo tokrat vendarle v večini primerov videli dva postanka v boksih, čeprav bi se lahko kdo odločil tudi za 1 postanek in uporabo medium pnevmatik. Zelo verjetno je tudi, da se bo katera izmed ekip v zaključni del kvalifikacij poizkusila prebiti na soft različici pnevmatik, kar bi ji dalo več manevrskega prostora pri izbiri strategije v sami dirki.

Povprečje časov – 2. Stint:

Sebastian Vettel (M, 3 krogi) 1:38.366

Lewis Hamilton (S, 3 krogi) 1:37.948

Valtteri Bottas (M, 5 krogov) 1:38.465

Daniel Ricciardo (S, 4 krogov) 1:38.780

Max Verstappen (S, 3 krogi) 1:38.549

[chart id=”10273″]

Simulacije dirke nam pokažejo, da so razlike med najboljšimi tremi dirkači resnično zelo majhne in odločale bodo malenkosti, kvalifikacije pa bodo super pomembne in prostora za napake ne bo.

Najvišje izmerjene hitrosti

Ultrasoft pnevmatike omogočajo en hiter krog in zanimivo bo videti ali se bo katera izmed ekip na kvalifikacijah poslužila taktike, kjer bi si njena dirkača izmenjaje nudila zavetrje na neskončno dolgi ravnini v zadnjem sektorju, saj lahko takšen manever na stezi v Shanghaiu prinese tudi do tri desetinke na čas kroga.

V vsakem primeru pa nas veseli, da so razlike majhne in že z nestrpnostjo pričakujemo tako jutrišnji boj za pole position, kot nedeljsko dirko za VN Kitajske.

Matej Plešej

Hamilton sedem tisočink pred Kimijem, Boj Ferrarija in Mercedesa se nadaljuje

guest

4 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
JessePinkman

Zdi se mi zelo zanimivo kako se “the best of the rest” skupina vedno premeša vsak vikend, to pa le napoveduje, da bodo bili skupaj in bo zanimiva dirka od 6. mesta navzdol. Super je, da so možne različne strategije, glede na izbiro gum, sem mnenja, da bo Sauber poizkušal z enim postankom kot v Bahrainu, saj nimajo kaj izgubiti in mogoče še kakšen posameznik kot recimo Ocon.
Boj za prva mesta pa bo itak zanimiv.

SimonJazbec

Jesse, lepo napisano, a menim, da morate upoštevati še nekaj. Tudi od prvih 6 bo šel lahko kdo na en postanek. Poglejmo prvi dve dirki ( v Avstraliji je bila kombinacija US/S zmagovalna), kjer je bil en postanek tisti pravi. Poglejte kdo bo imel en komplet Medium novih ( Ultrasoft Medium po moje zagotovo vzdržijo dirko) ali pa kdo bo imel na razpolago poleg kompleta Soft še komplet Ultrasoft novih pneumatik ( US/S/US se mi zdi pravšnja kombinacija)
A lahko se motim in počakati moramo še na jutrišnje treninge, katere komplete bodo porabili in kaj jim bo ostalo po kvalifikacijah…..

JessePinkman

Ja, imate prav, si je treba bolj podrobno pogledati vse dejavnike. Do prve ugotovitve sem prišel bolj na pamet, saj sem se spomnil kdo je izbral največ Medium gum in posledično bi ti izbrali en postanek, saj se UltraSoft hitro izrabijo, Medium pa bi bile optimalna izbira, saj asfalt terja manj od gum kot v Bahrainu.
Za prve 6 pa sem uporabil vaš “hint” in bi mogoče Hamiltona dodal kot kandidata za en postanek. Ali sem spet kaj spregledal? 😃

SimonJazbec

No Lani sem si vzel malo več čas in pred vsako dirko napravil članek na strateškimi možnostmi, a ni bilo velikega zanimanja oz povratnih informacij, da je komu to koristno, zato smo letos to ukinili…. drugače pa je res treba vse gledati in na primer je res da je Hamilton imel dvojne medium a kolikor nisem ustreli popolnoma mimo imata še oba voznika vsak svoj komplet Medium. Videli bomo, kajti odvisno tudi kdaj je padec Ultrasoft in vse….a en postanek po moje vsekakor ni strategija za jo kar tako zanemariti, tudi na prvih mestih….