Preporod Mclarna?

0
Vprašanje ali so pri McLarnu sprejeli pravilno odločitev, ko so pozimi zamenjali dobavitelja pogonskih sklopov in iz Honde presedlali na Renault, že precej časa buri duhove. Na zimskih testiranjih so resda neznatne težave bolid držale v boksih, medtem, ko so pri Toru Rossu krožili, nabirali kilometre in postavljali čase.
V kolikor se malce ozremo nazaj bomo ugotovili, da so vodilni pri McLarnu v izjavah pred začetkom sezone najprej obljubljali zmage in borbo za prvenstvo, nato stopničke in ne nazadnje konstantne uvrstitve v točke. Ob tem moramo razumeti dvoje, najprej v kolikor novica ni pompozna in pretirana izgleda, kot da novinarjev verjetno navijačev verjetno ne zanima. Po drugi strani pa je McLaren obarvan v atraktivno papaja oranžno barvo, kar pa  pomeni, da pokroviteljev ni prav veliko. Vsako pojavljanje v medijih je bilo torej zaželeno z namenom, da bi bili zanimivi za potencialne nove pokrovitelje.
Na zimskih testiranjih so resda neznatne težave bolid držale v boksih, medtem, ko so pri Toru Rossu krožili, nabirali kilometre in postavljali čase.

Naša naloga pa je, da med drugim, gledamo tudi na ostale stvari in ne zgolj na barvo bolida ali izjave nekaterih posameznikov. Tako po predstavitvi bolidov, kot po zimskih testiranjih smo Mclaren postavili na četrto mesto, kar pa seveda ni zadosti. V tem trenutku je torej smiselna primerjava rezultatov iz prvih treh dirk s tistimi, ki jih je Mclaren dosegal v preteklih sezonah.

McLaren MCL33: Pin-up girl

Veliko razočaranje predstavlja dejstvo, da se do sedaj še niso uspeli kvalificirati v Q3. Bolid zagotovo, predvsem v kvalifikacijah, ni najhitrejši. Del tega je lahko tudi strateška izbira po kateri dirko začnejo na pnevmatikah, ki jim najbolj ustrezajo. Dejstvo pa je tudi, da so v treh dirkah dosegli pet uvrstitev v točke, do sedaj pa so jih zbrali 28. V sezoni 2015, torej prvi po prihodu Honde, so imeli po prvih treh dirkah ničlo, ob koncu sezone pa so dosegli 27 točk. V naslednji sezoni so na prvih treh dirkah dosegli točko, na koncu sezone so se ustavili pri številki 76, najboljši rezultat pa je bil peto mesto.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=UEfOzR0kIVA

Lani je McLaren na prvih treh dirkah ponovno ostal brez točk, ob koncu sezone pa so dosegli 30 točk. Pri Toru Rossu so npr. lani na prvih treh dirkah osvojili dvanajst točk. V kolikor to primerjamo z letošnjimi rezultati vidimo, da so pri Toru Rossu do tega trenutka dosegli enako število točk, točkovni zbir Force Indie pa je v tem obdobju lani znašal 17 točk.

Če so lahko tri dirke pokazatelj kakršne koli forme, je iz zgornjih številk razvidno, da je letošnji bolid McLaren MCL33 vsaj na nivoju tistega, kar je lani pokazala Force India. V kolikor jim bo z razvojem uspelo bolid spraviti še v Q3 in ohraniti zanesljivost, ki  smo jo videli do sedaj, bi se morali z lahkoto postaviti v položaj, kjer uvrstitev na stopničke ne bi smela biti preveč oddaljena. Seveda bolid ni na takšnem nivoju, kot so v izjavah obljubljali tako vodstvo Mclarna, kot Fernando Alonso, a napredek je očiten in po mojem mnenju jim ne manjka dosti, da bodo vsaj delno izpolnili tisto, kar so obljubili.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje