Mladost=norost in do kdaj še?

0

Max Verstappen je nedvomno eden izmed največjih talentov v zgodovini Formule 1. Nizozemski čudežni deček je postal najmlajši dirkač, ki je sedel v bolid Formule 1, najmlajši dirkač z osvojenimi točkami in najmlajši dirkač z zmago v elitnem razredu motošporta. Vesoljna javnost pa posledično od Maxa ne pričakuje nič drugega kot, da postane še najmlajši svetovni prvak.

Verstappen je letos vstopil v svojo četrto polno sezono za volanom bolida Formule 1. V tem času smo preprosto pozabili, da ima 20 letni mladenič za sabo že 63 startov na dirkah za VN, kar je 10 nastopov več, kot jih je v Formuli 1 zbral legendarni Juan Manuel Fangio, petkratni svetovni prvak.

Max je z brezkompromisno vožnjo blestel v vseh kategorijah v katerih je nastopil. Agresiven in nepopustljiv pristop je z leti postal njegov zaščitni znak in potrebno je priznati, da je njegovo dirkanje v večini primerov navdušujoče, a Formula 1 je nekaj povsem drugega, kot npr. karting, ali Formula 3.

Verstappen v Formuli 1 dirka proti največjim imenom svetovnega motošporta in povsem razumljivo je, da Vettel, Hamilton ali Alonso ne bodo zlepa popustili napadu neučakanega mladeniča. Po drugi strani je tu še ekipa, kjer več 100 ljudi dela dneve in noči, vložki se merijo v stotinah milijonov €, vsi upi pa so nato položeni v roke enega dirkača. Max bo moral prej ali slej spoznati, da pristop “umakni se ali pa oba končava ob progi” v Formuli 1, vsaj dolgoročno ne deluje.

Vsa krivda seveda ne leži na plečih mladega Nizozemca. Ljubljenec Helmuta Marka je bil najbrž prezgodaj postavljen v vlogo, ki ji še ni dorasel, pritisk pa je enostavno prevelik. Po eni strani se od Maxa pričakuje, da bo Red Bull popeljal do naslova svetovnega prvaka, po drugi strani pa bije bitko s časom vseh možnih rekordov, za katere je bilo že pred leti samoumevno, da jih bo presegel prav on.

Drži, na napakah se je potrebno učiti, toda čas učenja se za Maxa počasi izteka. Ugled je v Formuli 1 izjemno pomemben in pogosta trčenja zagotovo ne bodo izboljšala Nizozemčeve podobe nepremišljenega in zaletavega dirkača, ki ne bo popustil niti za ceno nesreče.

Max si bo torej svojo prihodnost krojil sam. Nedvomno ima vse kar je potrebno, da postane eden izmed največjih, za kar pa se bo moral nekoliko prilagoditi in podrediti. Ali bo šel po poti Jodya Scheckterja in postal svetovni prvak, ali pa izbral pot Juana Pabla Montoye, ki je Formulo 1 zapustil mnogo prezgodaj. Izbira je njegova.

Matej Plešej

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje