Komentar kvalifikacij – Kitajske ukane

0

Za nami so zanimive kvalifikacije, ki so prinesle nove odgovore na nekatera vprašanja. Pa pojdimo lepo po prsti. Tako Ericcson, kot Gasly sta izpadla že v prvem delu kvalifikacij. Glede na dogodke v prejšnjem vikendu, ko so nekateri navdušeno napovedovali Hondin preporod lahko vidimo, da tako enostavno ne bo šlo, Bahrain pa je bil bolj rezultat priložnosti, kar pa seveda ne zmanjšuje uspeha Pierra Gaslya na dirkališču v Sakhirju. V četrtem letu bi pričakovali nekoliko več, a zavedati se je potrebno, da napis na pokrovu ventilov sam po sebi ne prinaša hitrosti, kot je ne tudi barva samega bolida, pa kakršna koli ta je.

Troboj McLaren, Haas in Renault je v polnem teku in izgleda kot, da so že drugič pri McLarnu zavestno izbrali obstanek v v Q2, saj so tekom vikenda kazali nekoliko boljšo formo, v zadnjem poizkusu pa sta oba voznika prikazala bistveno bolj bledo predstavo. Force India je manjši preblisk dosegla s Perezom, tudi Haas pa je začel kazati znake, da je bila prva dirka bolj presenečenje. Renault gre s počasnimi koraki zanesljivo naprej, so pa že na tretji dirki začeli z menjavo komponent, kar zagotovo ni idealno.

Red Bull nujno potrebuje spremembo. Občutek imam, da so apatični in potrebujejo nekaj, da jih zbudi. Ricciardove težave postajajo stalnica, saj se vlečejo že iz lanske sezone in počasi se bom začel spraševati ali je to statistično sploh verjetno. Ponavadi bi morale okvare v določenem časovnem obdobju nekako enakomerno porazdeliti. V vsakem primeru pa bo to zagotovo argument, zakaj se bo Daniel Ricciardo bržkone odločil zamenjati ekipo. V kolikor se bodo odnosi z Renaultom še poslabšali pa zna zna biti vse skupaj ne samo korak, morda celo dva ali tri nazaj.

Za konec pa še najbolj zanimiva zadeva. Tako pri Ferrariju, kot pri Mercedesu so se odločili Q2 odpeljati na soft zmesi Pirelllijevih pnevmatik, kar pomeni, da bodo dirko začeli s tršo različico in verjetno strategijo enega postanka. Najbrž gre za lekcijo iz Bahraina, Ferrari pa je izbral strategijo, ki posnema Mercedesovo in tako onemogoči potencialen poizkus overcut-a. Dokaz za to smo dobili ko sta v Q2 Vettel in Raikkonen v drugem poizkusu uporabila dodaten set ultra-soft pnevmatik, nato pa le tega prekinila pred koncem kroga. Pripravljeni so bili namreč na morebitno ukano Mercedesa v zadnjem hipu.

Ferrari je bil celoten vikend spredaj in je zasluženo v prvi vrsti, menim pa, da je razlika do Mercedesa, če vzamemo v obzir zgolj kvalifikacije, vseeno prevelika. Vprašanje je koliko so pri Mercedesu na račun dirke žrtvovali kvalifikacije in ali bomo videli strategijo S-US ali pa S-M. To, da Je Hamilton četrti je, glede na medle predstave Bottasa malce presenetljivo, Vettlov pole position pa nekoliko manj.

Vsekakor pa bo dirka zaznamovana s strateškimi izbirami in ne bo tako enosmerna, kot bi si lahko mislili na prvi pogled. Jutri bomo z zanimanjem opazovali koliko bodo bolidi z enim postankom, če sploh, hitrejši od tistih z dvema in kako in na kakšen način se bodo med sabo spopadli rdeči in srebrni.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje