Komentar dirke – VN Bahraina: Igre na srečo in igre s srečo

3

Menim da bi moral Sebastian Vettel po današnji dirki svoj bolid preimenovati. Predlagam mu naj ga imenuje, kar Valerija (po ženski obliki imena, s katerim naš vrli komentator še zmeraj naslavlja Valtterija). Verjetno bi marsikateri drugi voznik izkoristili strateški polom Ferrarija, ko je Scuderia sredi dirke ugotovila, da strategija dveh postankov morda ni najboljša. Pri Ferrariju so pogosto največji sovražniki predvsem sami sebi, kar smo ponovno doživeli ob drugem postanku Kimija Raikkonena. Še zmeraj se sprašujem, kako je to sploh mogoče. Nekako bi razumel, da se kaj takšnega primeri Haasu, pri Ferrariju pa ne, saj naj bi tam vedeli kaj počno. Ne samo, da so v zadnjem delu kvalifikacij Kimija poslali v največjo gnečo, danes je šlo še za poškodbo človeka. Nekoga ki dneve in noči dela, da oni dirkajo in ekipa bi morala poskrbeti za varnost svojih članov. Se zgodi? Seveda se lahko. Malce nepojmljivo pa je, da se to zgodi Ferrariju, ob tem pa še šef ekipe mirno odkoraka na pitwall, medtem ko poškodovani mehanik leži na tleh zgolj nekaj korakov stran.

Enkratno presenečenje sta pripravila tako Gasly, kot Ericcson, o katerem bom resno razmislil, če bi morda spremenil mnenje. Prava strategija, mirnost, izkoriščanje ponujene priložnosti, prava dirka in brez pripomb. Gasly je končno pokazal, da je lahko pravi,  Ericcson pa bi ob takšnem nadaljevanju lahko na smetišče zgodovine spravil še enega čudežnega dečka, Leclerca. Čestitke obema in upajmo še na čim več takšnih predstav.  Oba McLarna sta dirkala dobro, s sedmim in osmim mestom pa ponovno končala v točkah, kar je velik napredek. Magnussen je bil tudi danes konkreten, morda pa bi lahko zgolj poizkusil prehiteti Gaslya.

O kakšnem napredku pri Red Bullu ne moremo govoriti. Po mojem mnenju težava ni v ekipi ali bolidu,  težava je v glavi obeh voznikov. Enega so izobčili, drugemu pa zadali preveč visoke cilje in rezultati oziroma njih pomanjkanje je tu. Krivca vidim predvsem v Helmutu Marku, a o tem sem že pisal.  Menim, da bo vsaka sprememba dobrodošla, čimprej, tem bolje.

Od Bottasa bi po polomu v Avstraliji pričakoval nekaj več “cohones”, kot bi verjetno temu rekel Perez. Tisto stvar pod desno nogo do konca in v boj z Vettlom. Prednost pnevmatike je bila očitna, prednost voznika pa tokrat imočno na strani Sebastiana Vettla. Pred dirko sem dejal, da jo lahko zgubi le sam, ob pomoči njegove ekipe pa mu je to kmalu uspelo. Zgolj svojemu enkratnem talentu in nadčloveški vožnji v zadnjih desetih krogih se lahko zahvali za zmago. Sebastian ni bil štirikratni svetovni prvak po naključju. Lewis Hamilton pa je naredil kar je lahko. Predvidevali smo, da bo kaj več od stopničk zelo težko doseči. Njegovo prehitevanje treh dirkačev je za antologijo Formule ena, težko pa bi storil kaj več.

Vsekakor zanimiva dirka, ki je znova prinesla presenečenja in razočaranja, a je zagotovo zadovoljila vse navdušence.

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Marros

Najprej čestitke dvema ki si, po mojem mnenju, danes to najbolje zaslužita. Bravo, bravo, bravo Gasly. Kot bi imel za sabo kakih 100 dirk. Nisem pričakoval takega rezultata, sem mislil da štartnega položaja ne bo obdržal pa je rezultat še izboljšal. Super. Bravo, bravo Ericsson. Takih mehurčkov v želodcu nisem občutil od konca 80-ih, ko je takrat “moj” De Cesaris odpeljal kako dirko in osvojil točke. Recimo Detroit 1988. Williams? Sorry polom, žal mi je, vzroki so, ampak najbrž bo čas tudi za kako debato. Force India? Prav tako so že časi za alarm. Renault? Ali bo Hulkenberg prišel tudi… Preberi več

SimonJazbec

Pa da ne bo pomote, Williams in Force India sta namenoma bila izpuščena, kajti menim, da zadeva zahteva bistveno več prostora kot le bežno omembo v komentarju. Zadeve so globlje, tu gre za Mallyo, tu gre navsezadnje tudi za sposobnosti Paddya Lowa in ne toliko za nesposobnosti obeh voznikov. To pa zahteva čas, prostor, razmislek in analizo.
Glede Magnussena pa, sam sem pričakoval, da bo v zadnji tretjini vsaj resno ogrozil Gaslija, brez nič vzeti vozniku Tora Rossa…..a K-Mag je po moje, v ključnem trenutku popustil….a moje mnenje, kot po navadi

Marros

Kevin je imel kar nekaj “trenutkov” med dirko, ko bi se lahko končalo zunaj okvirja točk. Pa Grosjeanov bolid se je razpadal košček po košček, mislim da si je Kevin zadevo lepo seštel in si rekel 10 točk je lep izkupiček, pa Avstralijo je morda tudi imel pred očmi, pa sezona je še dolga…