Komentar dirke – VN Azerbajdžana: Ko ne želiš zmagati

2

O sreči smo na preteklih dirkah že veliko govorili, morda celo preveč, saj ni vselej vse odvisno od sreče. Za zmago je potrebno tudi kaj storiti. O šibkosti kapacitete Ferrarijevega komandnega pulta dvoma več ni. Tako pri Mercedesu, kot tudi pri Red Bullu so jih ponovno peljali žejne čez vodo. Lewis Hamilton je v delu dirke pokazal vso svojo krhkost s kapitalno napako na super-soft pnevmatikah, a so ga znali umiriti in prepričati, da pritiska do konca, saj ni konec, dokler ni konec (it’s not over until it’s over). Glede na vzdržljivost SS pnevmatik pri Bottasu in obeh Red Bullih se morajo pri Ferrariju vprašati kako so si dovolili v Baku pripeljati zgolj tri komplete pnevmatik za oba svoja voznika.  Brez varnostnega avtomobila bi bilo zelo zanimivo videti dvoboj Bottasa na ultrasoft in Vettla na soft. Po vsej zmešnjavi je Vettel pristal na drugem mestu, lastni agresivnosti pa se lahko zahvali, da je sploščil pnevmatiko in končal kot četrti. Ostanki na progi so z dirke odstranili še Bottasa in zmagal je Lewis Hamilton, tisti, ki je v očeh vseh, tudi svojih, že izgubil.

Pri Red Bullu se morajo pogovoriti tako z Maxom Verstappnom, kot s Helmutom Markom. “Finta”, da Max zapelje pred bolid in nato zavira, je že mnogokrat videna in morda je imel Daniel Ricciardo tokrat dovolj. Če Max ne spoštuje niti svoje lastne ekipe in moštvenega kolega, se je potrebno resno vprašati o njegovi zrelosti, saj to ni bilo prvič. Grosjeanu pa se je zgodila začetniška napaka, kar je ob njegovih izkušnjah nesprejemljivo.

Imamo pa tudi srečneže na dirki. Prvi izmed njih je Kimi Räikkönen. Z malenkostno pomočjo drugih je prišel na drugo mesto, kar pa niti ni pomembno, saj se mora tudi njemu kdaj pa kdaj nasmehniti sreča. Naslednji je Sergio Perez, ki je dosegel odličen rezultat tako zase, kot za svojo ekipo. Tudi Charles Leclerc je zasluženo prišel do pomembnih točk, in vendarle začel kazati obrise svojega talenta. Verjeli ali ne, oba McLarna sta ponovno prišla do točk, pa tudi prve točke za Strolla in Hartleya so lepa popestritev. Priborili so si jih zasluženo in jim za to čestitam.

Razmerja so se v prvenstvu vendarle malce poravnala. Lewis Hamilton vodi v skupni razvrstitvi kljub temu, da naj bi imel Ferrari boljši bolid, Mercedes pa bil v krizi. Po mojem mnenju to ni toliko zasluga srebrnih kot rdečih.

Simon Jazbec

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Sašo

Bom poizkusil bit čim krajši in jedrnat: Vsa čast tebi Simon za vloženi trud,moram priznati da si me z članki na tem portalu presenetil nadvse pozitvno.Nekaj takšnega smo potrebovali mogoče bolj kot Sahara vode. Tvoj direkten pristop JE točno to kar loči prave ljubitelje motoršpota od priložnostnih. A v vseh člankih se (vsaj meni)zdi preveč očitna naklonjenost Lewisu Hamiltonu in recimo temu sovražnost do Ferrarrija. Kar se tiče komentarja današnje dirke se popolnoma strinjam v skoraj vseh točkah,razen mogoče v primeru napada S.Vettla .Tukaj mislim ,da bi napadel vsak pravi dirkač.Definitivno pa se strinjam z ugotovitvijo,da so na komandnem pultu… Preberi več

SimonJazbec

Lojzze najprej iskreno hvala. A moram razložiti zakaj je do določenih odločitev prišlo. Najprej je treba razumeti in se odločiti za kaj dirka Vettel, za posamično zmago ali za prvenstvo? Dejstvo je, da je Lewis Hamilton naredil kardinalno napako, katera mu je pokvarila dirko, dejstvo je, da je bil Vettel kljub superiornosti čez cel vikend zaradi strateških napaka ekipe na drugem mestu. A glejva malo bolj široko. Lewis Hamilton je bil v prvih štirih dirkah nerazpoznavnosti medtem pa Sebastian Vettel v izjemni formi. Sedaj za svetovno prvenstvo, kdo je glavni nasprotnik? A mogoče Valterri Bottas? Tako točkovno kot predvsem psihološko… Preberi več