Kako je Sebastian Vettel izgubil zmago v Shanghaiu

0

Ferrari si je z dominantno predstavo na kvalifikacijah priboril prvo startno vrsto, Sebastian Vettel pa je bil v odličnem položaju, da mu uspe “hattrick” zmag na uvodnih treh dirkah. Potem, ko je v prvem delu dirke vse kazalo, da se bo Seb sprehodil do nove zmage, se je situacija zapletla ob prvih postankih v boksih.

Ferrarijev pitwall je zaspal, Bottas pa je z undercut-om prevzel vodstvo in takrat je bilo že bolj ali manj jasno, da je nova zmaga splavala po vodi, Verstapnov “divebomb” pa je nato dokončno pokopal upe na trojček Ferrarijevih zmag. Toda, dirka je bržkone šla po zlu že na samem startu, ko je Ferrari praktično ostal brez enega bolida.

Kimi Raikkonen je s črte potegnil bistveno bolje od svojega moštvenega kolega in Vettel se je odločil, da Finca brezkompromisno zapre ter prepreči vsakršno možnost napada. Nemec je Kimija brez pomisleka odrezal, Raikkonen je moral popustiti, ob tem pa je padel na četrto mesto, za Bottasa in Verstappna.

Seveda je takšen manever povsem legitimen in v skladu s pravili, po drugi strani pa je s tem, ko je Vettel iz igre izločil Raikkonena bistveno zmanjšal svoje možnosti za zmago. V kolikor bi oba Ferrarija iz kombinacije prvih treh ovinkov zapeljala na prvih dveh mestih, bi bil Bottasov napad na vodstvo skoraj nemogoč.

Bottas je ob postanku v boksih za vodilnim Vettlom zaostajal približno tri sekunde. V kolikor bi bil v uvodnem delu dirke pred njim še Raikkonen, bi to povsem onemogočilo Mercedesove možnosti za uspešen undercut, saj bi Bottas za vodilnim Vettlom zaostajal vsaj nekaj sekund več, Ferrari pa bi imel bistveno več manevrskega prostora za reakcijo na Mercedesov postanek.

Po drugem scenariju, v kolikor bi po startu dirke vodil Raikkonen bi bila razumljivo situacija obrnjena in bi imel Kimi boljše možnosti za zmago. V vsakem primeru pa bi Ferrariju preostala tudi možnost, da Vettel in Raikkonen zamenjata mesti skozi postanke v boksih, v kolikor bi si želeli Nemčeve zmage.

Za konec je potrebno še enkrat poudariti, da Vettlov manever nikakor ni bil v nasprotju s pravili, vprašanje pa je ali je super agresiven pristop proti edinemu dirkaču, ki te ne ogroža, dejansko premišljena poteza v boju za naslov svetovnega prvaka.

Matej Plešej

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje