Formula 1 na TV3: Zakaj imeti kvaliteten prenos, če lahko zatemniš konkurenco

15

Kot že tolikokrat doslej sem tudi to nedeljo sedel pred televizijski ekran in komaj čakal na start dirke Formule 1. Po travmatični izkušnji izpred 14. dni, ko sem si dirko ogledal na TV3, tokrat nisem želel tvegati, zato sem si za ogled VN Bahraina izbral avstrijsko televizijo ORF. V trenutku, ko bi morala slika pokazati napolnjeno startno vrsto pa, nič, tema, nakar sem na ekranu uzrl naslednje sporočilo…

Zatemnitve prenosov Formule 1 na tujih televizijah so se zaenkrat poslužili zgolj pri T2, bržkone pa jim bodo kmalu sledili tudi ostali ponudniki.

V hipu sem pomislil na alternativo in prestavil na nemški RTL, kjer pa me je ponovno pričakal črn zaslon z belim napisom. Pomislim, kaj hudiča naj bi pomenilo, da RTL in ORF nimata pravic za prenos v Sloveniji? Saj jih vendar nista nikoli imela, pa vendar smo si lahko še v petek na ORF1 brez težav ogledali drugi prosti trening. Ali je možno, da je ORF še v petek imel pravice v Sloveniji, nato pa jih nenadoma izgubil? Kako je možno, da v zadnjih treh sezonah predvajanje Formule 1 na nemško govorečih postajah ni motilo nikogar, ali pa so jih naši ponudniki predvajali kar tako, na črno. Navsezadnje pa, ali je resnično možno, da sta ORF in RTL še pred dvema tednoma imela pravice za prenose Formule 1 v Sloveniji, sedaj pa sta jih nenadoma izgubila?

Seveda ne. RTL in ORF nikoli in nikdar nista imela pravic za prenose F1 dirk v Sloveniji, a do sedaj smo zgolj dvakrat doživeli njuno zatemnitev. Prvič se je to zgodilo sredi leta 2010, ko je na ta način POP TV želel gledalce prisiliti v ogled svojih grotesknih prenosov, ki jim je poveljeval Gregor Žvab. Drugo vrnitev neke pretekle čase pa smo doživeli včeraj, saj nameravajo podoben manever več, kot očitno izvesti tudi na TV3. Ponovno se v vsej zgodbi pojavi Andraž Zupančič, ki pa mu težko kaj dosti očitamo, saj je znova tisti, bistveno boljši komentator, očitno pa se je vnovič znašel na napačnem mestu, ob napačnem času. Zanimivo je predvsem dejstvo, da se v časih Mirana Ališiča takšnih protekcionističnih metod imetniki pravic niso posluževali, najbrž ker so več energije usmerili v produkcijo prenosov dirk.

Kakorkoli že, dosegli so, kar so želeli in v kolikor sem želel videti start mi ni preostalo nič drugega, kakor da prestavim na TV3. Tam me je znova pričakala vzporedna resničnost v kateri so nastopali drugi dirkači, ki so jim razpadali bolidi, dirke pa je bilo konec že po nekaj uvodnih krogih. Zdelo se mi je, da je celo Zupančiču malce nerodno, ko je njegov komentatorski partner že drugo dirko zapored preimenoval Valtterija Bottasa.

Po dirki sem na svojega ponudnika TV storitev naslovil sporočilce v katerem sem jih povprašal čemu ta nenadna zatemnitev ORF in RTL med prenosi dirk Formule 1. Pojasnila nisem dobil, so me pa pomirili z dejstvom, da si lahko prenose Formule 1 sedaj ogledam na TV3 in to celo, ne boste verjeli, v HD resoluciji.

In tako sem spregledal. Zakaj bi se sploh še kadarkoli trudil narediti karkoli kvalitetnega, ko pa je mnogo učinkoviteje odstraniti konkurenco. Zakaj bi si slovenski ljubitelji Formule 1 zaslužili izbiro, ko pa imamo vendar prenos na slovenski televiziji, v slovenskem jeziku in to celo v HD resoluciji. Četudi tam dirkajo druga imena in so v veljavi drugačna pravila, to ni več pomembno, saj alternative ne potrebujemo. Zakaj bi gledali 10. sezono določene TV serije na tujih kanalih, ko pa si lahko ogledamo 5. sezono na domačih. Zakaj bi sploh gledali aktualne filme, če pa si lahko še enkrat več ogledamo Sam doma. Pravzaprav, kdo pa sploh potrebuje tuje kanale.

Formula 1 se je vrnila na slovenske male ekrane….in to v HD!

[su_box title=”Protekcionizem – SSKJ” box_color=”#af2c2c” title_color=”#ffffff”]protekcionizem protekcionízem -zma m (ȋ) knjiž. dajanje, uživanje protekcije: boriti se proti protekcionizmu; protekcionizem in diskriminacija ♦ ekon. politika, ki ščiti domače proizvajalce pred tujimi s carino, prepovedmi[/su_box]

Matej Plešej

Dan ko je Valtteri izgubil oba t-ja in ali lahko Valentino ostane brez s-jev?

guest

15 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Zan

Bravo!

Sandi

Pa saj kaj pa bi drugega naredili če jih ne bi nihče gledo

Meh

Še enkrat. Fanta sta svoje delo izboljšala. Sam nikoli nisem slišl ‘Valerija’, kakor se spomnim, sta ga vedno klicala ‘Valtteri’. Različice gum sta prav tako poimenovala pravilno. Če sta se zmotila, je bil to le lapsus. Sem pa vesel, da so pri T-2 zatemnili prenos, da si lahko trpel v tej TV-3 burleski, očitno ne razumeš dovolj nemškega jezika, da bi slišal, da se tudi oni motijo in že po defaultu govorijo imena dirkačev v nemški različici 😉 Šalo na stran, kar so naredili pri T-2 je grozno, vendar pa TV-3 prenos absolutno ni negledljiv. + če misliš, da bralci… Preberi več

poserjemsenatv3

Fanta sta svoje delo izboljšala? 2019 – Avstralija, kvalifikacije? Od kod komentirajo ti debili? So sploh tam na prizorišču? Še pofukani komentator golfa iz amerike je bolj napsidiran kot ta dva. TV3 – SRANJE. Sram jih naj bo.

Leonardo

Zanimivo. Pri telemachu pa nista bila zatemnjena RTL in ORF. Res pa je, da nimamo TV3 v HD resoluciji. 🙂

Kristjan68

Kot ponavadi prebiram članke na vašem portalu od prve do zadnje črke,kar pomeni,da so članki odlični.Kar pa se tiče zatemnitve je popolnoma jasno ,da gre za kartelne dogovore.Enako je pri ligi prvakov, Evropskem in Svetovnem prvenstvu.PRO plus Marko SIMEUNOVIČ in ostala mafija ima pač MOČ.Briga njih za gledalce.Važno,da si oni razdelijo zajeten kos pogače skupaj z operaterji.

Blaz

Zato pa hvala bogu obstajajo stream-i! Drgac pa ne vem kako bojo zatemnil f1 pro, ko pride!!!

Blaz

Upanje umre zadnje. 😂

Matjac16

Do sedaj sem bral vaše članke ,zdej imam pa tega dosti, k to je že komedija kakšne članke pišete!!! Pa sej ste že objavili ,da so prenosi na tv3 zanič. Ok, povedal ste svoje mnejne ,ni pa potrebno lajat pa lajat,kajti kot opažam imate tudi vi velike pomanklivosti pa vas noben ne dregira vsak teden kako delat,če pa že pa rečete da je to osebno mnenje. Če vas moti prenos na tv3, pa če res tako uživate v kvalitetnem prenosu, folk linkov je malo morje od kitajski,portugalskih,itd… V življenju ne moreš vse imet , če blo tako bi jz hodil… Preberi več

poserjemsenatv3

MATJAC16 – MENE NE MOTI PRENOS NA TV3, ČE UŽIVATE OB GLEDANJU TE GREZNICE POTEM HVALA BOGU, DA PA ENA FSRANA TELEVEIZIJSKA HIŠA ONEMOGOČI STROKOVEN OGLED DIRK CELOTNI SLOVENIJI – TO PA ME MOTI. Zaj pa spizdi s tega portala.

Janny

Sokomentator na TV3 je živi obup. A ta človek sploh zna povedati kakšno misel brez nesmiselnega zasmehovanja o popolnoma vsem o čemer razpreda.
Včasih so pogovore med dirkačem in kom. pultom pojasnili in prevedli, tadva pa se zgolj “režita”.

SimonJazbec

Janny, za to kar pravite vi, je treba kaj malega znati, vsak butelj pa se lahko lastnim šalam smeje v mikrofon in to na žalost takim, katere mogoče kdaj edino sam razume…..