Formula 1: Izjave, med folkloro in nujnostjo

0

V Formuli ena je v zadnjih sezonah postalo povsem običajno, da novinarji prenašajo izjave določenih posameznikov, pa če imajo ti kaj za povedati ali pa tudi ne. To nam seveda olajša delo, saj v trenutku, ko nimaš kaj pametnega za povedati, pridejo še kako prav. V primeru, ko kdo zapisano bedarijo spregleda, pa to ni naša krivda. Mi zgolj posredujemo novice.

V to skupino zagotovo spadajo izjave Pirellijevih inženirjev, ki pa jih moramo na nek način razumeti, saj delajo v ekipah in vedo veliko stvari, podobno kot zdravniki ali pravniki pa seveda ne smejo izdati nikakršnih podatkov. Zato so njihove izjave takšne, da si z njimi ni moč prav nič pomagati, že v prvih dveh vrsticah pa se vidi, da ne držijo. Zapomnimo pa si, da navsezadnje oni prodajajo svoj izdelek in morajo ustvariti nekakšno “vzdušje”, “hype”, na nas pa je, ali bomo nasedli.

V drugi, tudi zelo oblegani skupini, so tako imenovani staroste, ki so nekakšen stranski privesek ekip ali organizatorja, in pogosto komentirajo o situaciji v svoji in drugih ekipah, s tem pa pravzaprav ustvarjajo zmedo in po mojem mnenju tudi škodo. Govorim o Laudi, Marku, Marchionnu in navsezadnje Ecclestonu. Njihove izjave se mnogokrat obrnejo proti njim v trenutku, ko se sčasoma sami postavijo na laž, servilni novinarji pa jih na to večinoma pozabijo opomniti. Preprosto preveč enostavno je imeti vir takšnih eksplozivnih izjav, saj tako brez truda napolniš tisti stolpec. Čeprav bi lahko kdo pomislil, da je njihov namen, da nekako zameglijo kaj se v ekipah resnično dogaja, pa v zadnjem času vidimo, da gospoda v soju žarometov zelo uživa, posledično pa so njihove pogosto nebulozne izjave vse ostrejše, škoda, ki jo povzročajo pa vse večja.

To pa za sabo povleče množico pogojno kvalitetnih komentatorjev in bivših voznikov, ki si poizkušajo pozornost medijev izboriti tako, da, posnemajo gospode omenjene zgoraj. Spomnite se samo izjave Jacquesa Villeneuva, ko je trdil, da Robert Kubica sabotira Williams, ker si želi priti do sedeža, ali pa Damona Hilla, ki najprej udari da bi bilo dobro, da Ferrari in Mercedes zapustita Formulo 1, v naslednjem tednu pa, kot da se ne zgodilo nič, napoveduje novo ero Ferrarija. To pa je zgolj nekaj zadnjih primerov v nepregledni množici izrečenih nesmislov.

Vsakdo ima lahko svoje mnenje, toda raje imam, če se ljudje svojega mnenja držijo, svoje izjave pa argumentirajo. Medtem, ko je Lauda še lani na Madžarskem brundal, kako neumno je bilo, ker je Hamilton Bottasa spustil predse, ga letos v Bahrainu nisem slišal modrovati, da bi bilo dobro, če bi Finec in Anglež zamenjala mesti.  Sam nasprotujem moštvenim ukazom, a če je znal takrat povedati svoje, bi lahko tudi sedaj.

Enako bi lahko rekel o Ecclestonu, ki ima toliko za povedati čez Liberty Medio, toda prav on jim je prodal Formulo 1 v trenutku, ko njegov model vodenja ni uspel.

Omenili smo zgolj nekaj primerov, ki pa so zgolj igla v kupu sena. Zgoraj omenjeni in njim podobni nas s tovrstnimi izjavami nagovarjajo na dnevni ravni, na nas pa je ali jih bomo jemali resno, ali zgolj kot folkloro na nivoju tračev, ki jih beremo za zabavo in nanje pozabimo v trenutku, ko obrnemo list.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje