Formula 1 2019: Kdo, kam, zakaj…

0

Formula 1 je komaj vstopila v sezono 2018, glavna tema v karavani pa je že sklepanje pogodb z dirkači za sezono 2019. V zadnjih dneh zasledimo razne članke, ki omenjajo predpogodbe in skrivna dogovarjanja, toda potrebno je brati počasi in podrobno, saj se zmeraj se pojavijo besede morda, sklepamo, če, itd. Dejstvo je, da v Formuli ena tudi “prave” pogodbe ne veljajo zmeraj, posledično o moči predpogodb sploh ni vredno izgubljati besed.

Zanesljivo pa drži, da se bo letos vse vrtelo okrog Daniela Ricciarda. Njegova pogodba z Red Bullom se izteka, in navkljub majhni kvalifikacijski hibi je zagotovo eden najboljših dirkačev z izjemnim občutkom za prehitevanja. Razlogov, da bi ostal pri Red Bullu je sorazmerno malo. Ekipa je v sporu z dobaviteljem pogonskih sklopov Renault, alternativa je zgolj in samo Honda, v vsakem primeru pa je to rešitev, ki ne zagotavlja prednosti ali vsaj enakega nivoja, kot ga imajo pri Ferrariju in Mercedesu. Če k temu dodamo še delni umik Adriana Neweya je tehnična slika bodoče ekipe dokaj zaskrbljujoča. Verjetno poglavitni razlog pa je, da želi Helmut Marko za vodjo ekipe Maxa Verstappna, na drugem sedežu pa najverjetneje Carlosa Sainza.

Alternativi za Ricciarda sta Ferrari in Mercedes. V Maranellu bi zamenjal Raikkonena in se najverjetneje spet znašel v vlogi drugega voznika, kar mu zagotovo ne bi bilo po godu. Druga možnost je Mercedes, kjer bi lahko nadomestil bledega Bottasa in dirkal ob boku z Lewisom Hamiltonom. Novica o domnevni predpogodbi s Ferrarijem je potrebno vzeti s previdnostjo, spomnimo se le “kave” Vettla in Laude pred Sebastianovim podaljšanjem pogodbe s Ferrarijem.

Osebno bi mi bilo Ricciarda zanimivo videti v drugem Mercedesu, kjer bi bil simpatični trn v peti Lewisu Hamiltonu, a menim, da ne bi imel “nagobčnika”, kot ga ima Raikkonen pri Ferrariju. V kolikor bi Ricciardo odšel v Mercedes domnevam, da bodo pri Ferrariju podaljšali z Raikkonenom še za eno leto, saj Leclerc po mojem mnenju še ni zrel za prvo ekipo. Pri Mercedesu pa imajo v Oconu še zmeraj v rokavu asa, ki lahko vskoči tudi ob malo verjetnem slovesu Hamiltonovem slovesu. Valtteri Bottas, v kolikor ne naredi nekaj izjemnega, izpade v vseh kombinacijah. Finec pa bo najbrž z lahkoto dobil sedež v ekipah drugega razreda, kot so Williams, Renault ali Haas, medtem ko sta za Raikkonena zgolj dve možnosti, Ferrari ali slovo.

Opcije so bolj ali manj zaprte tudi za Fernanda Alonsa, saj je jasno, da so se mu odrekli tako pri Ferrariju, kot tudi Mercedesu, medtem ko bi prestop v Red Bull Hondo mejil že na čudež. Tudi Sergio Perez kašnih resnih opcij nima, v mislih pa moramo imeti še dve imeni, Russell in Norris. Oba bosta morda drugo leto dirkala v Formuli ena, a kdo ve v katerih ekipah in kakšnih vlogah. Vse bo odvisno od tega kako se bodo razvrstili “veliki fantje” in katera mesta ob tem sprostili. Pomembno pa bo tudi kako bodo vozili vozniki, kot so Vandoorne, Grosjean ali Hartley.

Veliko bo torej odvisno od Daniela Ricciarda. Osebno ne vem kaj bo izbral, toda zagotovo želi zmagovati in se boriti za naslov. Vsekakor bo ekipa, ki si ne bo zagotovila njegovih uslug na slabšem in pravzaprav je že dlje časa očitno, da je vozniška šola Red Bulla korak pred ostalimi. Za rdeče bike pa izgubiti Daniela Ricciarda ne pomeni le dejstva, da ne bo vozil za njihovo ekipo temveč, da bo vozil za nasprotnika, kar je v bistvu še slabše.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje