Analiza prostih treningov – VN Bahraina: Ferrarijeva steza

0

Za nami sta prva prosta treninga pred VN Bahraina in pričakovano je Ferrari na dirkališču Sakhir bistveno močnejši, kot je bil na zavitih ulicah Albert Parka. Kljub dejstvu, da so bili pri Mercedesu še nekoliko zadržani, ne smemo zanemariti dejstva, da srebrni puščici že kar nekaj časa za konkurenco nista zaostali več kot pol sekunde, niti na treningih.

Konfiguracija dolgih ravnin in močnih zaviranj Ferrarijevim bolidom v zadnjih sezonah ustreza mnogo bolj, kot npr. sektorji hitrih ovinkov v Silverstonu ali Spa Francorchampsu. Tako Raikkonen, kot Vettel sta na vseh različicah pnevmatik delovala suvereno in pokazala, da je Ferrari, če ne spredaj, pa zagotovo bližje, kot je bil v Melbournu.

Mercedes prvi dan dirkanja v Bahrainu zagotovo ni pokazal dominantne predstave. Predvsem Lewis Hamilton je imel veliko težav z uravnoteženostjo svojega bolida in Britanec se je na določenih sekcijah proge vidno mučil. Čeprav je dejstvo, da pri Mercedesu svojega pogonskega sklopa zagotovo niso gnali do skrajnih zmogljivosti, bodo morali pri srebrnih puščicah do jutrišnjih kvalifikacij še marsikaj postoriti, saj v kolikor želijo priti do zmage, bodo morali startati pred obema Ferrarijema.

Bolidi s Ferrarijevimi pogonski sklopi so tokrat kraljevali na meritvah končne hitrosti

Prostora za napake na kvalifikacijah namreč ne bo, saj je po prostih treningih že jasno, da pnevmatike ne omogočajo dveh hitrih krogov, dirkači pa bodo tako nujno potrebovali zaupanje v bolid, ki ga še iščejo pri Red Bullu. RB14 je nedvomno hiter, a opazno je, da poizkušajo deficit manjše moči pogonskega sklopa nadoknaditi predvsem v drugem sektorju, kar pa predstavlja določeno tveganje.

Na dirki bi lahko bile zadeve še bolj zanimive, saj so razlike med najboljšimi relativno majhne. Tudi s polno posodo za gorivo sta oba Ferrarija delovala najbolj prepričljivo, a izgleda, kot, da imajo Ferrari, Mercedes in Red Bull relativno podoben ritem.

SIMULACIJA DIRKE:

Povprečje časov – 1. Stint:

Kimi Raikkonen (SS, 13 krogov) 1:35.807

Sebastian Vettel (S, 13 krogov) 1:35.925

Lewis Hamilton (SS, 11 krogov) 1:35.939

Valtteri Bottas (SS, 17 krogov) 1:36.106

Daniel Ricciardo (SS, 7 krogov) 1:35.702

Max Verstappen (SS, 8 krogov) 1:35.674

[chart id=”10054″]

SIMULACIJA DIRKE:

Povprečje časov – 2. Stint:

Sebastian Vettel (SS, 4. krogi) 1:34.283

Lewis Hamilton (M, 4. krogi) 1:35.326

Daniel Ricciardo (S, 10 krogov) 1:35.190

Max Verstappen (S, 9 krogov) 1:35.276

[chart id=”10058″]

Obraba pnevmatik je na dirkališču v Bahrainu relativno visoka in navkljub dejstvu, da naj na papirju ne bi bilo večjih razlik med strategijo enega in dveh postankov, bo glede na to, da je razlika med novim in starim kompletom pnevmatik precej velika, najbrž skušnjava za poizkus undercut-a, vsaj pri najboljših, prevelika, predvsem zato, ker steza v Bahrainu ponuja številne možnosti za prehitevanja.

Podobno kot lani lahko torej ugotovimo, da se bodo tudi v letošnji sezoni razmerja moči med moštvi spreminjala od dirkališča do dirkališča. Kvalifikacije bodo, kot vselej super pomembne, a steza je široka, možnosti za prehitevanje je na pretek in nedvomno nas čaka odlična dirka.

Matej Plešej

Ferrari odprl plin; Raikkonen in Vettel pol sekunde pred konkurenco

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje