Komentar dirke: Faktor sreče

2

Že Napoleon je vedel, da je za napredek njegovih častnikov, poleg sposobnosti potrebna tudi sreča in zelo pomemben faktor sreče smo danes videli na stezi v Albert Parku. Že bistveno pred dirko sem napovedal katera strategija bo po mojem mnenju zmagovalna in, če se ozremo nazaj so tako pri Mercedesu kot Ferrariju sledili strategiji enega postanka. S to razliko, da so danes stavili na Kimija, kot svojega prvega voznika. Sebastian Vettel je imel tisto možnost overcut strategije, ki lahko deluje ali pa ne. Sebastian Vettel je imel srečo in znal jo je izkoristiti, kar je lastnost vseh velikih šampionov. Po postanku se je vrnil pred Hamiltona in zaključil zgodbo. Povsem zaslužena zmaga z malo zaušnice vsem tistim, ki so venomer trdili, da je prehitevanje skozi bokse dolgočasno. Seveda so prehitevanja na stezi bistveno bolj zanimiva, a priznajmo si, tudi to ni bilo slabo. Še zdaleč ne, ker nas očitno čaka razburljiva sezona.

Kje so sedaj vsi kritiki McLarna in Alonsa oziroma zagovorniki Honde? Menim, da si tako ekipa, kot oba voznika Mclarna zaslužita vse pohvale. Zasluženo so dirko končali pred Renaultom in enim Red Bullom, kar so bile lani, priznajmo si, mokre sanje. Toro Rosso in  Red Bull pa sta po mojem občutku žrtvi internega spora znotraj ekipe, ki ga neti Helmut Marko. Posledično sta pod pritiskom tako Verstappen, kot Riccardo, ki si pod čelado bržkone že žvižga pesem “Should i stay or should i go”, skupine Clash. Težave z Adrianom Neweyjem in že omenjene težave Scuderie Toro Rosso so v veliki mer rezultat prav Markovih potez.

Haas…Človek bi najraje spustil zastor nad njihovo predstavo. Tako dobri pa hkrati tako nerodni. Menim, da se pri ameriški ekipi pozna predvsem pomanjkanje človeškega potenciala, kar pa ni izgovor. Potrebujejo dirkače, mehanike in inženirje, ki so vredni tega imena in bodo pomagali ekipi doseči tisto, kar si, z bolidom, ki ga bom sam imenoval F70H/B in je presneto dober, tudi zasluži. Renault je deloval mlačno, sicer nekoliko bolje kot lani, kar pa letos ne bo zadostovalo. Splošno menim, da je McLaren boljši od Renaulta gledano skozi celoten potencial bolida.

O Sauberju, Williamsu in Force Indii nima smisla izgubljati besed, saj je bilo že veliko povedanega, pomisleki pa so se izkazali za upravičene. Medijsko vseprisotni super talent Leclerc pa ob debiju v Formuli 1 še ni zasijal. Še besedaa ali dve o Bottasu. Finec nedvomno čuti pritisk, ki je morda zanj premočan. Morda bi lahko v prihodnjih letih svoje mesto našel prav v ekipi, kot je Haas, kjer bi ressnično lahko naredil razliko, a tokrat v pozitivno smer.

Vsekakor je bila dirka lepa, z dobrimi obeti, da bo borba še bolj napeta, kot lani. Takšno sezono privoščim vsem. Dirkačem, ekipam, organizatorjem in predvsem nam, navdušenim gledalcem. Polno sezono navijanja želim vsem. Plin do konca.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Sebastian Vettel šokiral Hamiltona in Mercedes in prišel do zmage v Melbournu

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Hamertime

To je dober članek ko vsi drugi.

Marros

Pošteno napisano. Ni kaj za dodati.