Karma Carmen

5

Po mojem mnenju je ta beseda danes močno odmevala v glavi Carmen Jorda. Zakaj, se boste vprašali. Preprosto, ker so pri ekipi Sauber prav danes oznanili, da bo njiva rezervna voznica odslej Tatiana Calderon. Sedaj, koliko bo renično od blizu videla pravi bolid in če bo vanj sploh sedla in se z njim pognala po kakšni progi ostaja vprašanje. To ni seksizem, to je usoda večine testnih voznikov Formule ena.

Seveda bi tudi sam rad vozil bolid Formule ena, a vem, da sem prestar, previsok in kar je najpomembneje premalo izkušen in prepočasen. Za to niso drugi krivi, pravzaprav ni kriv nihče. Pač tako je in to je potrebno sprejeti. Razni izgovori o tem kdo je kriv za naše osebne nesreče, so namreč malodane otročji.  Pa bodimo do konca iskreni. Je bila Carmen Jorda v boksih zgolj zaradi svojega talenta in hitrosti ali pa tudi in predvsem zaradi načina, kako so ji pristajala odpeta, zelo odpeta, vozniška oblačila ali kratke hlače? No, vsakdo si lahko odgovori sam, a sama ima zagotovo več slik z odpeto bluzo, kot pa zapeto čelado.

Kljub vsem polemikam okrog izginotja “gird girls” se moramo zavedati, da so te spadale ( če so spadale) ob bolid in ne v bolid. Sam osebno celo menim, da bi morale biti punce pravzaprav v prednosti pred fanti, kajti biti  manjši in lažji je v motošportu prednost. Toda edini razsodnik kdo sodi na dirkaški sedež naj bi bila zgolj in samo štoparica, pa čeprav vsi vemo, da ni zmeraj tako.

Je pa v izjavi brhke Carmen nekaj zanimivega. Po njenem mnenju naj bi bila toliko opevana Formula E manj zahtevna in zato primerna za nežnejši spol. Mlin na vodo vsem kritikom in brca pod koleno za vse ljubitelje. Alejandro Agag se namreč na vse pretege trudi ustvariti vtis, kako je Formula E prihodnost, zanimiva, navdušujoča in vse, kar Formula ena ni več. Predstavlja se, kot izumitelj Formule prihodnosti, kjer naj bi testosteron drvel v potokih, kjer bi se vozniki borili platišče na platišče, nato pa Carmen njegovo kategorijo z eno izjavo naredi puncam prijazno kategorijo. Menim, da to ni bilo v prvotnem načrtu samozavestnega Agaga.

Kot je povedal Jenson Button, če želi biti punca enakovredna fantom, je lahko. Danica Patrick je to vsem dokazala. In prav zanimivo je, kako se stvari v življenju obrnejo. Brhka Carmen je zgolj iskala pozornost, na kontroverzen način, a vendarle pozornost. Tako, da bi se o njej govorilo na straneh, kot je tudi naša, saj se zaradi pomanjkanja rezultatov ne pojavi več  v kakšni kombinaciji za zanimive sedeže. Izgleda pa, da karma obstaja in če nekaj preveč izkoriščaš, ti tako tudi vrne. Ali bomo o Carmen še kaj dosti slišali, ne vem, Vem pa, da bom njeno mnenje jemal še bolj z rezervo, saj na zadeve gleda zgolj iz lastne perspektive. Menim, da smo jo do sedaj že spregledali.

Simon Jazbec

 

Carmen Jorda: Formula E je za ženske primernejša od Formule 1

guest

5 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Marros

Lahko da se motim…Mislim da je osnovna težava (razlika) med moškim in ženskim spolom v dirkaškem svetu v miselnosti. Mladi dirkač (fant) ima globoko v sebi željo da bi bil nekoč voznik F1 (vsaj velika večina). Oziroma da bi postal profesionalni dirkač. Pri ženskah ( deklicah) gre najprej za zabavo. In v tem zgodnjem obdobju (kartingu) ni včasih velike razlike med spoloma. Pozneje pride do težav. Fantje se razvijajo v miselnosti dirkaško. Čim prej-čim višje. Dekleta začnejo razmišljati v smislu “hej jaz pa moram dokazati, da smo ženske enako vredne”. Torej fantje napredujejo v dirkaškem razvoju, dekleta pa veliko energije… Preberi več

SimonJazbec

Marros o razumevanju drugih se sam ne bom spuščal preveč globoko, kajti kak dan še sebe pravzaprav ne razumem prav dobro. Sam menim, da mora biti za voznika ali voznico prisoten prav poseben karakter in sam se skušam zmeraj omejiti le na tisto, kar se dogaja v bolidu ne pa tisto izven njega ( na primer vzemiva Lewisa Hamiltona, njegovo zasebno življenje me res ne briga). Menim pa, da vaša analiza konkretna in temeljita, manjka pa, po mojem mnenju, pikica na i. Milka Duno je imela poleg videza tudi sponzorja (Citigo če se ne motim) in sigurno v trojki Duno… Preberi več

Byrkus

Jaz bi pa po drugi strani upal trditi, da doslej v najvišjih kategorijah dirkanja ni bile ženske (z morebitno izjemo Michele Mouton, ki je vozila tovarniškega Audija – in Danice Patrick v nekem specifičnem Indycaru, kjer so dirkalniki razmeroma izenačeni), ki bi imela na voljo konkurenčen dirkalnik. Maria de Filippis je pretežno vozila privatnega Maseratija, ko je le-ta že postal zastarel; Lella Lombardi je svojo najboljšo sezono odpeljala v pol-tovarniškem Marchu; Desire Wilson je nekaj poskušala s privatnim, leto dni starim Williamsom; Giovanna Amati je sedela v Brabhamu, s kakršnim niti Damon Hill ni uspel priti skozi kvalifikacije. Se pravi,… Preberi več

SimonJazbec

Brykus, samo en pozabljen primer Susie Stoddart/Wolf, na prostih treningih je bila solidna z Wiliiamsom in zaslužila bi si ono dirko. A vrnimo se k bistvu, meni je natolcevanje Carmen Jorda, da je Formula E bolj fizično primerno za punce…..če si dober si dober….če nisi pa današnji izjave…in seveda pišeš članke in kolumne…..

Marros

Byrkus, jaz pa bi dodal samo to da v resnici niti konkurenčen dirkalnik in relativno dobri rezultati ne pomenijo “strokovno potrditev”. Michelle Mouton je bila viceprvakinja 1982. leta. Ampak Audi Quattro? Moj bog kakšna mrcina je ta avto bil. Po tistem je v 2-3 letih utonila v povprečje. Kljub temu avtu. Vem da Walter Rohrl ni imel pretirano dobrega mnenja o njej. Lella Lombardi bi mogoče res lahko uspela. Pa Desire Wilson. Ostale ne. Amattieva bi tudi v boljšem avtu ostala v kvalifikacijah (Damon je to škatlo vseeno uspel dvakrat uvrstiti na dirko, pa Van de Poele enkrat), Susie Wolff… Preberi več