Hvala Miran in ostali….

12

Ko sem bil majhen, sem gledal dirke Formule ena skupaj z očetom. V bistvu jih je gledal  bolj on, jaz sem bil zraven, a seme je bilo posajeno in vzklilo je neke nevihtne nedelje, ko pač ni bilo možno biti na dvorišču, na TV pa so bile dirke Formule ena. Dirke sem začel spremljati, ko me je pograbila strast in zgodilo se je na VN Španije 1992, krivec pa Jean Alesi.

Hotel sem izvedeti več, gojiti to mojo strast, čeprav nisem “tehnični tip”, ki bi zadevo zgolj pogledal in jo razumel. Trčil sem ob prenose v Slovenščini, kjer zamujanje s komentarjem, splakovanje, medlo spominjanje tehničnih podrobnosti iz preteklosti mi enostavno niso bili zadosti. Še najbolj sem pa zmeraj bil proti odkritemu navijanju komentatorja za določene ekipe in določene voznike. Po možnosti tiste, ki so takrat zmagovali in imeli največ privržencev.

Na srečo pa so obstajali še tuji prenosi, tuje revije, ki so nekako nadomestile zamujeno. Srečo imam, da sem že od majhnega lahko spremljal italijanske programe in takrat videl nekaj kar je bilo za nas v tistih časih nepojmljivo, tedensko oddajo o Formuli ena in drugih dirkah. Pri tem pa ni šlo za golo poročanje, temveč poglobljeno obravnavo Formule 1. Danes znani Giorgio Piola je rešitve ekip prikazoval na skicah narisanih na papir (Gran Prix, v kolikor je še kdo sledil). Poleg strasti, je posledično začelo rasti tudi znanje, saj so gospodje kompleksno tematiko razložili relativno enostavno. Že v tistih časih je šlo za izvrstne strokovnjake, ki so z nami delili svoje znanje. Mi smo morali zgolj poslušati.

Pri nas? Kup kričanja, momljanja in vzdihovanja. Politično korektni komentarji, kjer so se tudi največje napake ljubljencev občinstva enostavno spregledale, ker se bržčas niso želeli zameriti gledalcem. Razlage pa niso bile potrebne, saj so zmagovali “naši”. V kolikor pa so bili pa boljši tisti drugi, so slednji postali grdi, premočni in nepošteni, saj so naši ostali brez zmage. Med široko publiko je danes prisotno mnenje, da ena “premočna” ekipa ubija šport, ker so dirke dolgočasne. Namesto, da bi krivili tiste, ki so izdelali počasen bolid in izbrali slabšo ekipo, so “krivi” tisti, ki so svojo nalogo odlično opravili.  Je takšno prepričanje tudi posledica kvalitete komentiranja, ki smo ga imeli? Upam si trditi, da je.

Potrebno pa je biti pošten in zato se iz vsega srca zahvaljujem vsem bivšim slovenskim komentatorjem, saj danes pišem o Formuli 1, ker sem jim kot mladenič dal nezadostno oceno. Morda ima kdo drugačno mnenje, a njihovo delo zame pač ni bilo zadosti dobro in posledično sem poiskal boljše vire in prenose in ni mi žal, da sem se tako odločil. V kolikor bi gospoda malo bolje opravljala svoje delo, bi lahko bile stvari precej drugačne, slovenska kultura motošporta pa bistveno višja. Formulo ena pogosto imenujemo tudi “cirkus”, a vzrok za to so barviti bolidi in ne klovnovski nastopi komentatorjev.

Simon Jazbec

Slovenija in prenosi F1 – ŽELITE GLEDANOST? Samo bodite normalni!

guest

12 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Nando

Super kolumna, dejansko smo imeli vsa ta leta enega najslabših prenosov verjetno na svetu

Mitja

Tako slabo spet ni bilo. Je v marsikateri državi še slabše urejeno.
Se pa strinjam, da kvaliteta vseeno ni bila na takem nivoju, kot bi si ga zaslužili. Tudi jaz sem z veseljem raje gledal italijanske prenose in spremljevalni program, za kar bom Italijanom večno hvaležen 🙂
Glede glasnega komentiranja sredi dirke pa lahko rečem, da ima vsak svoj okus. Nepredstavljivo boljše mi je bilo poslušat Ališiča kot pa monoton pogrebni govor Miheliča. Navsezadnje tudi italijanski komentator Moto GP Guida Meda glasen 🙂 Ampak seveda, vse do ene mere.

SimonJazbec

No čeprav meni malenkost off topic ker MotoGp, Guido Meda odkrito navija za nekoga, ter po moje deli navijače med naše pa njihove.
Pa je seveda moje mnenje, kjer, da so drugi imeli slabše, je niti ne prizadene, kajti ni bilo dobro. Pa meni osebno razni Hulalaji 15 minut po dogodku niso šli v uho, kot zmedene pripovedi iz preteklosti, brez razlage zakaj je bilo to pomembno v kontekstu. Zadeva ni namerjena v nekoga posebej, je kar v vse skupaj…..

Marros

Zame osebno sta bila najboljši komentatorski par Murray Walker in James Hunt. Prvi ker je bil človek ki je ljubil svoje delo in ker so njegove “napake” bile človeške, drugi ker je vedno imel jajca in je povedal kar si v tistem trenutku misli. Je kaj takega mogoče pri nas?

Ronster

V poplavi komentatorjev se pozablja na Johna Watsona, ki je v času nezanimivega Miheliča na Eurosportu predstavljal perfektno alternativo.

Marros

Se strinjam. In še danes je fantastičen v prenosih Blancpain GT 3 series. Toplo priporočam.

SimonJazbec

John Watson zasluži vso pozornost in spoštovanje, tako kot voznik ( tudi rahlo pozabljen) kot komentator

ne-miran

ališičevo komentiranje mi je bilo zelo zanimivo. njegovo kričanje je naredilo vikende bolj zanimive, poleg tega pa ko se ni nič dogajalo je znal zapeljati pogovor, da ne bi samo stali tiho pred tv. Ne vem iz kje tolko kurcanja do ališičevega komentiranja in po pravici se mi zdi pretirano. Imamo res slabe komentatorje v slo in te najdemo pri motogp. tisto je res obup od obupa in bi bil pripravljen plačat da se jih odstavi.

Eddy

Ko sem jaz začel aktivno spremljati F1 tam nekje konec 90ih druge možnosti kot prenosov na POPTV nisem imel, ampak sem bil s ponujenim zadovoljen, kot tudi s komentiranjem Mirana Ališiča. Nekaj časa so imeli tudi dober spremljevalni program, mislim da ga je vodila Nika Mulec. In čeprav mi je postopoma Ališič in njegovo navijanje za Ferrari začelo najedati sem šele, ko so zamenjali komentatorje spoznal, da ja bil Ališišč še daleč najboljši slovenski komentator, kar sem jih poznal.

Hamertime

Samo zaradi tega Alisica sem gledal na italijanski tv zelo malo je vedel o dirkalnikih potem pa tisto njegovo vpitje pa vidiš da je zadaj 10 sekund pojma ni imel o formuli mene zanima tudi podatki o bolida

ALIŠIĆ

Olaaalaa tale Ališič je bil pravi nepoznavalec f1 njegov začetni govor dirke je bil čisto prepisovanje drugih komentatorjev, da je izgledalo kot profi, ko pa se je dirka začela ulala, ojlala, itd… sama zmeda kot dirkač, ki ni pravi čas pritisnil na plin. Med samo dirko pa bluzenje o vsem mogočem izven kontesta dirkanja, če pa že pa šele čez nekaj minut , ko je dogodek že zdavnaj minil pa še to večkrat z napačnimi podatki. Realnost njegovega komentiranja je bilo oponašanje tujih mlajših profesijonalnih komentatorjev, ki pa jim ni segel niti do gležnja! Mislim, da je sam še najbol… Preberi več