Formula 1 na TV3 vs F1 TV-PRO

8

Potem, ko smo nedolgo nazaj dobili uradno potrditev, da bo nova F1 televizija na voljo tudi v Sloveniji, so pet pred dvanajsto s harakirijem udarili na TV 3 in slavnostno napovedali prenose tekem!? Formule 1. Da, prav ste prebrali, tekem.

Postavlja se torej logično vprašanje, zakaj bi se ob prihodu revolucionarne platforme, ki gledalcu ponuja svet Formule 1 v malem, povprečen F1 navdušenec odločil za oglede prenosov na TV3? Dobro vprašanje. Pa poglejmo nekaj razlogov za in proti.

F1 TV-PRO

Nova F1 televizija prinaša revolucionarne spremembe na področju športnih prenosov, saj bo gledalcu omogočeno, da si poleg običajnega prenosa dirke, prosto izbira kamero na bolida dirkača, ki ga želi spremljati. Hkrati bo naročniku na voljo še vsa potrebna statistika, dostop do arhiva, spremljevalni program itd. Nabor možnosti je torej izjemen, F1 TV PRO pa bo na voljo za cca 7€ mesečno.

Nova F1 televizija vam bo omogočala, da si sami izberete dirkača, ki ga želite spremljati

F1 TV PRO ponuja: 

  • Neposredni prenosi vseh prostih treningov, kvalifikacij in dirk,
  • brez oglasov,
  • možnost proste izbire “onboard” prenosa iz bolida, ki ga želite spremljati,
  • prenosi in spremljevalni program s komentarjem Sky F1,
  • live timing,
  • dostop do pogovorov po radijski zvezi,
  • spremljanje položaja dirkačev na stezi z GPS grafiko
  • podatki o obrabi pnevmatik,
  • dostop do arhivskih dirk in drugih posnetkov,…
  • Možnost dostopa na PC, televiziji ali mobilni aplikaciji.

cena: cca. 7€/mesec ali cca. 80€/leto

Formula 1 na TV3

13 dni pred začetkom sezone so pri televizijski hiši TV3 Medias, kar preko posrednika sporočili, da se Formula 1 v njihovi režiji vrača na slovenske TV zaslone za naslednja tri leta. Hkrati pa so še dodali, da bodo izpustili prve kvalifikacije v sezoni in svoje prenose pričeli šele s prvo dirko. Prenose na TV 3 naj bi komentirala urednik Avto magazina Dušan Lukič in Andraž Zupančič, ki je Formulo 1 že komentiral v burleski, ki so nam jo je leta 2010 pripravili na POP TV.

Slovenija si nedvomno zasluži prenose Formule 1 v slovenskem jeziku in želimo si, da bi na TV3 k zadevi pristopili profesionalno in temeljito. Prenosi Formule 1 so namreč projekt, ki pri tujih TV-postajah terja večmesečne priprave, navdušenje nad “tekmami” in napovednik s kupom napak, ki smo ju doživeli včeraj pa žal ne vlivata prevelikega optimizma.

Glede na ultra komercialno zasnovo TV3 bi bila senzacija, če ne bomo spremljali prenosa oglasov, ki bodo prekinjeni s posameznimi sekvencami Formule 1. Torej zgodba brez srečnega konca, ki smo jo že videli na hrvaških kanalih “Srce TV in Sportska Televizija, ki sta v preteklosti izvedli podoben manever.

Tu sta seveda še nemško govoreča ORF in RTL, ki bosta, v kolikor ne bomo ponovno doživeli protekcionističnega ukrepa zatemnitve, prav tako na voljo večini slovenskih gledalcev. Medtem ko lahko na avstrijski ORF prenos dirke spremljamo brez prekinitev za oglase, bo nemški RTL letos neposredno prenašal tudi vse proste treninge.

TV3 torej vsaj v uvodni fazi, kot alternativa F1 TV-PRO stavi na zastonj prenose Formule 1 v slovenskem jeziku, pa je to dovolj? Ne in ne sme biti, saj si slovenski F1 navdušenci zaslužimo določen standard in profesionalno izvedbo prenosov. Enostavno so nas lastniki pravic že prevečkrat peljali žejne čez vodo z namero enostavnega zaslužka, a upanje umira zadnje. Upajmo le na to, da se pri TV3 zavedajo, da je zagotovilo za gledanost izključno kvaliteta in ne ugašanje luči.

Matej Plešej

Slovenija in prenosi F1 – ŽELITE GLEDANOST? Samo bodite normalni!

guest

8 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Mitja

A ima kdo informacijo ali bo lahko F1 TV-Pro možno gledati tudi s funkcijo za nazaj?

Metod

Glede na napisano, bo vsak naročnik imel prost dostop do vseh treningov, kvalifikacij in dirk. To pomeni, da boš lahko gledal v živo ali na zahtevo, torej kadar hočeš.

Hamertime

Mislim da je treba počakati ne pa takoj reči da Tv3 ne bo ok vsak se bo odločil kje bo gledal moram priznati da bo super ker ima Slovenija f1.

F1 LOVER

Največji problem je, ker bodo vrjetno komentirali to ljudlje, ki jim je F1 “fajn” pa si kdaj kej preberejo (nočem nobenega žalit, ampak zadnja leta prenosa sem v svojih nastniških letih večinoma vedel več o temu kaj se dogaja na progi in zakaj kot pa komentatorji po Alešiču . Če hočejo dvignit gledanost, naj dajo v studijo človeka, ki se spozna na F1 ravno toliko, kot ga ljubi. Alešič je po mnenju večine debil, a izvrsten komentator s srcem predan temu športu in to strast je projeciral na vse gledalce. 

Marke

Super napisano

Ales

Upam, da bo v HD tehnologiji, drugače skoraj nima smisla.