Formula 1 in varčevanje

0

V današnji Formuli ena je veliko odločitev sprejetih pod pretvezo varčevanja, a na koncu se lahko takšne odločitve izkažejo za zgrešene ali celo drage investicije. Vprašamo se lahko ali tri komponente pogonskega sklopa skupaj z razvojem resnično stanejo manj, kot bi deset ali petnajst manj vzdržljivih? Tudi razvoj stane, česar pa mi neposredno ne opazimo .

 Težava je v tem, da se pod pretvezo varčevanja dogaja marsikaj nerazumljivega, kar je v nasprotju z logičnim razmislekom. Govorimo predvsem o pnevmatikah in edinem dobavitelju Pirelliju. Res je, da obstaja cela paleta zmesi, toda na primer novo hypersoft so pri Mercedesu označili zgolj, kot kvalifikacijsko pnevmatiko (nekaj, kar je bilo v Formuli ena prisotno v osemdesetih in je znano še danes v Moto GP).

 Nedvomno je bilo na področju dežnih pnevmatik storjeno malo ali skoraj nič. Še zmeraj obstaja zgolj ena zmes za vlažno progo in ena za razmočeno. V lanski sezoni je bila intermediate (pnevmatika za vlažno progo) uporabna pogojno, medtem ko je bila full wet (za razmočeno), kot je bilo razvidno na VN Italije, skorajda neuporabna v razmerah, ki niso bile ekstremne. Podatek koliko vode lahko pnevmatika dvigne je nepomemben, če le ta ne doseže delovne temperature in ne nudi želenega oprijema. 

Druga zadeva, ki jo želim izpostaviti so testiranja pnevmatik enake specifikacije, ki so bile izdelane v različnih tovarnah. Ekipe so imele npr. na predsezonskih testiranjih na razpolago medium različico, eno narejeno v Turčiji, drugo v Romuniji. Kljub enakim specifikacijam, se niso odločili uporabiti cenejših pnevmatik. Moštva pnevmatike vzamejo na leasing, plačajo letno vsoto in jih po uporabi vrnejo Pirelliju. Ta težnja znižanja stroškov ,ki sili ekipe, da vnaprej izberejo zmes, saj nato izdelajo točno toliko pnevmatik, kolikor se jih bo potrebovalo, dobiva sedaj še dimenzijo cenejših tovarn. Seveda, če nam globalizacija ponuja to rešitev, naj tudi njim, a meni to ni všeč. 

Če pa razmislim malce globlje vidim, da je morda celoten razvoj pnevmatik popolnoma zgrešen, kar je še dodaten argument proti vsemu temu »navideznemu« varčevanju. Že pred meseci sem dejal, da bi bilo po mojem mnenju bolje, da bi zmesi premaknili na stopnjo mehkeje, namesto na trše, vsako drugo različico pa bi ukinili in imeli le štiri. Tako bi privarčevali kakšen evro več, lahko pa bi naredili še kakšno dodatno dežno različico in morda ne bi bilo potrebno iskati cenejših tovarn po svetu.

Za konec pa še en pomislek. Še zmeraj menim, da že leta, ko v Formuli ena ne vedo kako opravičiti kakšnih ideje ali pravil, enostavno rečejo, da gre za varčevanje. V resnici pa so zmeraj porabili ves denar, ki je bil na razpolago. To je realnost Formula ena. Tako je vselej bilo in tako bo tudi ostalo.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje