Formula 1 in sezona 2018: Prvi občutki

2

Seveda se zavedam dejstva, da so testiranja predvsem skrivalnice, kjer se vsaka ekipa trudi nasprotniku pokazati zgolj tisto, kar si želijo, torej predvsem tisto, kar ni res. Mi gledalci in navdušenci pa smo, med te malodane vohunske igre nekako ujeti.

Kot vsi, sem predstavitvam in prvemu testiranju sledil tudi sam in menim, da je možno postaviti nekaj tez, ki se bodo v naslednjih tednih izkazale, kot točne ali napačne. Vsakomur bo lažje, če bo imel določene oporne točke, ki mu bodo pomagale pri spremljanju dogajanja v Formuli 1. Seveda gre za moja osebna opažanja in nikoli ne bom trdil, da so ena in edina resnica.

Seveda časi prvih testiranj niso reprezentativni, toda razmere so bile za vse enake in pri svojih občutkih sem se skušal bolj, kot na končni čas, opreti na čas dosežen ob čimbolj enakih pogojih. Hkrati pa je pomembno pogledati razmerja med vsemi ekipami in se ne ustaviti zgolj pri očitnem vprašanju, ali je Mercedes še tam kjer je bil oziroma ali ga je Ferrari ujel, ali prehitel.

Vsekakor je prijetno presenečenje McLaren. Drži, da so imeli na prvem dnevu testiranj malce smole, toda v vsega 6, krogih so dosegli 3. čas, kar je zagotovo vzpodbudno. V četrtek pa so bili pravzaprav relativno konkurenčni skozi celoten dan. Po mojem mnenju zna ekipa iz Wokinga letos še prijetno presenetiti. Po drugi strani pa nisem tako optimističen glede ekipe Toro Rosso in njihovega Hondinega pogonskega sklopa. Drži, da so odpeljali veliko število krogov, a zunaj je bil mraz, hlajenje pogonskega sklopa in s tem povezana zanesljivost pa nikoli do sedaj ni bilo prav problematično. Kot sem že omenil v analizi ob predstavitvi bolida ima STR13 bistveno večje hladilne reže, kot njegov starejši brat RB14. Pa še nekaj moramo vzeti v obzir. Ob koncu lanske sezone so se pri Toru Rossu borili z Renaultom in Haasom, a občutek imam, da sta ta trenutek ti dve ekipi rahlo pred njimi.

Renault je sicer majhna uganka, a imajo zelo soliden vozniški par, bolid pa izgleda relativno dober. Sicer se, kot vsi drugi, malce igrajo skrivalnice, a vidim jih v boljši luči, kot so se prikazali lani. Napredek Haasa pa gre predvsem pripisati izdatnejši tehnični pomoči Ferrarija, a celotna ekipa in predvsem vozniški dvojec znajo predstavljati težavo, vprašljiv pa je tudi razvoj med samo sezono.

Williams pa je seveda poglavje zase. Že lani je bil bolid na papirju zanimiv, toda na progi ni deloval najbolje. V kolikor so dognali kje je bila težava imajo možnost boja za peto mesto, saj dvomim, da bodo nasprotniki imeli toliko težav, kot lani, borba pa bo še živahnejša. Občutek imam pa da so pri Force Indii storili malce prekratek korak naprej. Morda se skrivajo, a prav zaradi vsega dogajanja okrog imena in možnosti prodaje bi nujno potrebovali rezultat, ki ga pa do sedaj ni bilo. Z vso reklamo okrog Sauberja pa sem dobil občutek, da so se zbudili prav tam, kjer smo jih pustili v lanski sezoni, tudi Leclerc zaenkrat še ni pokazal tistega, kar so o njem pisali novinarji in navdušenci. Upajmo samo, da se ne bi ponovila zgodba z Giovinazzijem, ki je bil predstavljen kot veliki up, nato pa so upu po zgolj dveh dirkah, spredaj dodali še ob.

O tem, da sta Ferrari in Mercedes spredaj, menim, da dvoma ni. Zaenkrat in po mojem osebnem mnenju, je Mercedes pol koraka spredaj, časi rdečih na mehkejših pnevmatikah  pa ostajajo veliko vprašanje. Nekako po tradiciji so na testiranjih radi spredaj, a ti časi so pomembni prav toliko, kot španski sneg. Zanimivo bo videti koliko, če res, je kompleksnejši Ferrari hitrejši od dodelanega Mercedesa.

In kje je Red Bull boste rekli. Zaenkrat se skrivajo in to dokaj uspešno. V kolikor je pogonski sklop Renault takšen, kot ga opažamo pri McLarnu in Renaultu, bi morali biti tako pri Mercedesu, kot Ferrariju na njih zelo pozorni. Bolid je hiter, voznika prekleto dobra, ekipa pa močna. Znajo močno presenetiti in po mojem mnenju resno skrivajo svojo formo.

Simon Jazbec

VIDEO: ANALIZA BOLIDOV FORMULE 1 ZA SEZONO 2018 – 2. DEL

Video: Analiza bolidov Formule 1 za sezono 2018 – 1. del

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Bobi

To je opazil Gary Anderson: 15:47 It’s Interesting looking at ride heights on the main straight before the braking area for Turn 1. The Mercedes is relatively buried in the rear and of course isn’t one of the high rake cars even though it has increased that a little this year. The Red Bull is pretty flat and the Ferrari is still rear-end up here which is interesting because in all my time the best solution for straightline speed is to get the rear as low as you can. So Ferrari is playing with its high rake package but I don’t… Preberi več

SimonJazbec

Ja, sem prebral, a isti Gary Anderson je med testiranjem opozoril na eno zanimivost, namreč zaradi temperature je bil zrak gostejši in po njegovo je bilo isto kot da bi bil bolid 5 mm nižji (omenil sem v poročanju) Za diskusijo, kot mi vsi je Gary na oko ocenil višino in videl na katero od osi je bil bolid obešen, ne pa koliko je celotna razdalja od tli ( 1mm lahko naredi razliko). Sedaj v kolikor je bolid poravnan je vse uravnoteženo, v kolikor gre z zadnjo osjo višje, ima tezavo z temperaturo na prednji osi, understeering in si tako… Preberi več