Formula 1 2018: Občutki pred začetkom sezone

0

Smo tik pred začetkom sezone 2018, testiranja so za nami in počasi dobivamo prve občutke o razmerjih med moštvi. O občutkih govorimo zato, ker o kakšnih konkretnih dejstvih na testiranjih pač ne moremo govoriti.

Menim, da se vsi strinjamo, da so najboljše tri ekipe tam, kjer smo jih pustili lani, po mojih občutkih pa ima Mercedes še zmeraj malenkostno prednost. Bolid je na pogled uravnotežen in zelo konkreten na trših različicah pnevmatik, kar bo v letošnji sezoni precej velika prednost, saj bo lahko postanek bistven dejavnik, ki bo odločal o zmagi.

Zdi se, da bi lahko bil prvi zasledovalec Red Bull. Šasija, ki bistveno ne visi niti na prednjo niti na zadnjo os, je izjemno uravnotežena, morda še bolj kot pri Mercedesu. RB14 dosega hitre čase zelo enostavno in hitro, morda pa ostajajo manjši dvomi glede zanesljivosti pogonskega sklopa.

Kljub najhitrejšim časom se mi dozdeva, da je Ferrari pol koraka zadaj. Predvsem zaradi ne tako prepričljive simulacije dirke z bolidom nagnjenim na zadnjo os in povsod prisotnim gostim belim dimom, ki je pobelil bokse ob vsakem zagonu pogonskega sklopa. Gre zgolj za predvidevanja, a občutek imam, da je SF71H nekoliko težji od konkurence.

Za prvimi tremi izstopata Renault in McLaren. Obe ekipi sta imeli kar nekaj težav, a po mojem mnenju ne tako hudimi, da bi le zahtevale rekonstrukcijo šasije. Kljub nizkemu številu krogov imajo zanimive čase, ki so jih sposobni doseči takoj, brez pretiranega iskanja nastavitev. Renaultu pripisujem rahlo prednost pred McLarnom, predvsem zaradi zanesljivosti. Prav lahko pa se zgodi, da bodo pri Mclarnu relativno hitro odpravili težave in ob primernem razvoju čez leto dni že ogrožali prve tri.

Velik napredek so storili pri ekipi Haas, bolid izgleda solidno (podoben SF70H), a ko pogledamo malce samo ekipo in dirkača, jih težko uvrstimo pred Renault in Mclaren. Dejstva pa je, da je napredek očiten, ob težavah drugih pa bi znali doseči zelo dobre rezultate.

Kljub temu, da je Force India z VJM11 dosegala zanimive čase moramo imeti v mislih, da naj bi zamenjali lastništvo, hitri časi pa so močno orožje pri prepričevanju novih kupcev. Seveda je nemogoče reči s koliko goriva so krožili, a po mojem občutku niso tako hitri, kot so se poizkušali pokazati.

Ostale so še tri ekipe med katerimi prednost dajem moštvu Toro Rosso. Če primerjamo samo velikost hladilnih rež na STR13 s sestrsko ekipo Red Bull in če upoštevamo, da so čase na krog, dosegli večinoma takrat, ko na progi ni bilo direktnih nasprotnikov, slika ni tako fantastična. Poleg tega je bila temperatura zraka 10°C, torej, možnost da bi se kakšen pogonski sklop pregrel je bila relativno majhna. Vemo pa kakšne so temperature, ki nas čakajo med sezono. Projekt je zasnovan bolj na zanesljivosti, kot čisti hitrosti, pa tudi vozniški dvojec na podlagi lanskih predstav ne vliva pretiranega optimizma.

Williams je pričakovano v prostem padu in žal se izpolnjuje tisto, kar smo napovedali ob predstavitvi. Bolid ni nič posebnega in s takšnim vozniškim parom ni pričakovati dodane vrednosti.

Sauber pa je glede na medijski pomp, ki ga so ga ustvarili s prihodom Alfe Romea verjetno največje razočaranje. Šasija je precej povprečna, vozniški dvojec pa zaenkrat ne prinaša tisto nekaj več. Čeprav je bilo v prejšnjih mesecih, kar nekaj entuzijazma okrog ekipe, bodo bržkone težko ubežali zadnjemu mestu.

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje