Afera: Double Lotus

5

Mnogokrat sem že poudaril dejstvo, da se v Formuli ena občasno pojavijo posamezniki, ki so izjemno ambiciozni, hkrati pa imajo izjemno slab občutek za samo Formulo ena, njeno zgodovino in razvoj. Kar je še slabše, ti ambiciozni posamezniki namesto, da bi bili inovativni in napredni, ponavljajo ene in iste ideje, ki so zastarele in neučinkovite. Rezultati pa so pogosto malodane sramotni.

Najprej malo zgodovine. Ekipa Lotus, angleško Team Lotus, moštvo Colina Chapmana je po letih životarjenja propadlo leta 1994. V letu 1995 se znameniti znak pojavi na bolidih ekipe Pacific, a tudi ta propade že konec leta, legendarni znak pa nekako odide v pozabo. Toda Lotus Cars, tovarna avtomobilov je ostala, po raznih menjavah lastništva pa je pristala v rokah malezijskega Protona. Nekako v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja je pričela z izdelavo avtomobilov v pravem Chapmanovem slogu in nekako je šla krivulja navzgor, čeprav dobičkov ni bilo.

Lotus 56B: Najbolj nor in bizaren bolid vseh časov

No, vse bi se lahko izšlo, če bi pustili legende pri miru, a v letu 2009 so malezijski lastniki za direktorja Lotus Cars nastavili Danya Baharja. Mnogim malce neznana oseba, a ta v Turčiji rojeni švicarski državljan je nekoč spoznal gospoda Mateschitza, nato pa imel stransko vlogo pri nastanku tako Red Bulla kot Tora Rossa. Nato je odšel v Ferrari, kjer je skrbel za licenciranje znamke Ferrari (hudobni jeziki so pravili, da je položaj dobil, ko se je, kot predstavnik Red Bulla pogajal za Ferrarijeve motorje). Mesto pri Ferrariju (koncernu in ne ekipi) je zasedal med letoma 2007 in 2009 in morda vam je sedaj jasno zakaj je bilo v tistem obdobju tržišče preplavljeno z raznimi izdelki s podobo konjička, kar pa ni imelo veliko skupnega s samim Ferrarijem.

Danny Bahar je imel smele načrte, saj je želel povečati prodajo tudi na račun legende Lotusa v Formuli ena. V sezoni 2010 so v Formulo ena vstopile tri nove ekipe in ena z malezijsko licenco je nosila ime Lotus Racing. Lastnik ekipe je bil malezijski milijonar Tony Fernandes, naveza pa je bila očitna. Rezultatov seveda ni bilo in novopečenemu direktorju Baharju to ni bilo všeč. Renault je v istem obdobju svojo ekipo prodal Gerardu Lopezu (Genii capitals) in Bahar je prišel na genialno zamisel, da bo to novo ekipo sponzoriral, le ta pa se bo imenovala Lotus. Kaj pa Fernandes, se boste vprašali. Ostal je brez imena in bil je besen. Zato je odštel do Davida Hunta, brata velikega Jamesa in od njega kupil licenco formule ena z imenom Team Lotus, tistim iz začetka zgodbe. Hkrati pa je dobil še pogodbo za dobavo motorjev znamke Renault.

Dany Bahar

V sezoni 2011 smo bili priča veliki sramoti oholih dečkov Formule ena. Na startu smo imeli dve ekipi Lotus, Team Lotus in Lotus Renault, obe z Renaultovimi motorji. Eni so bili zeleni z rumeno črto, drugi črni z zlatimi napisi. Oboji so igrali na neko noto nostalgije, namesto da bi v duhu Colina Chapmana resnično premikali meje naprej. Eden drugega so tožili na sodišču, nato pa v izvensodni poravnavi Fernandes naslednje leto svoje moštvo preimenoval v Caterham.

Na startu sezone 2011 smo imeli dve ekipi Lotus, Team Lotus in Lotus Renault, obe z Renaultovimi motorji.

Ta je neslavno propadel in tudi drugi Lotus, kljub Raikkonenovim zmagam mu je prav kmalu sledil. Dany Bahar pa je  Lotusov znak lepil kamorkoli je mogel, celo na bolide za 500 milj Indianapolisa, kjer so dosegali sramotne rezultate, ki so še povečali izgube in so pomenile konec Baharja na čelu skupine. Človeka, ki je prodajal licenco, o Formuli ena pa je verjetno nekoč bral in jo tudi videl.  Zagotovo pa je bil njegov občutek za hitro zaslužen denar bistveno večji, kakor njegov občutek za Formulo ena.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Renault – Dvoglavi zmaj

Dirka življenja Formule 1: Lotus 49

guest

5 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Marros

Vse kar se je dogajalo z imenom Lotus po letu 1994 je bilo zame sramota. Do te mere da tudi sezone 2012 in 2013 (ki so bile dobre), zame nikoli niso delovale kot da gre za “ta pravi Lotus”. Mislim da se Chapman v začetku tega desetletja nebi obračal v grobu. Vrtel bi se kot ventilator!

SimonJazbec

Čeprav se trudim biti nevtralen je meni najljubša ekipa Team Lotus (pa tega ne skrivam in najljubši voznik je bil Ronnie). In ne, ne gre za “ta pravi Lotus” niti se ne tako štejejo (kot se letošnji rezultati Sauberja ne bodo Alfi Romeo) .
Colin pa bi se tako vrtel, da bi prišel ven na Kitajskem…. najmanj….
To pa je, ko ljudje brez občutka, spoštovanja ali kakih drugih vrlin, žal, dobijo priložnost v roke….

Marros

Ah…Ronnie…Ni pomembno kako slab je bolid. V mojih rokah je vedno hiter. Samo…ne vprašajte me kako je to mogoče. Zlata 70-a. Sweden rules. Ronnie, ABBA, Volvo, Saab

SimonJazbec

To je bilo opisano v članku o Ronniju….baje je rekel Bobu Danceu naj mu nastavi “napačno” bolid, ta je naredil prb. isti čas, ko so ga vprašali kako je čutil bolid, je odvrnil….malo je zdrsnil v onem ovinku…..a verjetno legenda

Marros

Pa Stenmarka in Borga sem pozabil…Naj mi Vikingi oprostijo. Pa še ena glede Ronnia in Chapmana. Koliko naj gre goriva v rezervoar? Peterson: “Pol, tudi jaz dobim samo pol plače.”