Kje boste lahko v letu 2018 gledali prenose dirk Formule 1

0

Nova sezona Formule 1 se bo pričela čez dober mesec v Melbournu. Prenosov dirk na slovenskih televizijah tudi letos ne bo in morda je tako celo bolje. Slovenski F1 navdušenci bomo torej ponovno primorani iskati rešitve drugje. Kakšne so torej (legalne) možnosti?

ORF, RTL ostajata, RAI ne…

Najbolj zanesljiva možnost ostajata nemško govoreči TV postaji ORF in RTL, ki ju ponujajo (skoraj) vsi slovenski operaterji, večinoma že v osnovnih shemah. Obe TV mreži bosta tudi v letu 2018 prav vse dirke v sezoni ponudila v neposrednem prenosu. Nemški RTL bo poleg kvalifikacij in dirk po novem prenašal prav vse proste treninge, medtem ko avstrijski ORF ostaja pri prenosu drugega petkovega prostega treninga. Obe TV postaji ponujata kvalitetne prenose z bogatim studijskim programom, ima pa RTL bistveno več prekinitev za oglaševanje, skratka neprimerno več reklam.

Do sedaj smo lahko prenose dirk Formule 1 spremljali tudi na italijanski televiziji RAI, kar pa z novo sezono ne bo več možno. RAI bo namreč v letu 2018 neposredno prenašal zgolj domačo dirko v Monzi, saj je ekskluzivne pravice za območje Italije kupila plačljiva televizija Sky.

Dirke Formule 1 si bomo tudi letos lahko zagotovo ogledali na ORF in RTL, verjetnost, da bi jih naši operaterji zatemnili pa je bržčas minimalna, saj televizijskih pravic za Slovenijo ni zakupil nihče.

ARENA SPORT (HR), SPORT KLUB (SRB)

Prenose dirk bosta za območje bivše Jugoslavije (z izjemo Slovenije) tudi letos zagotavljala hrvaška Arena Sport in srbski Sport Klub, ki pa ju slovenski operaterji (vsaj zaenkrat) še ne ponujajo v svojih shemah, saj nimata zakupljenih pravic za športne prenose na območju Slovenije. Te si v glavnem lastita  SK Slovenija in Šport TV, ki pa na žalost nimata pravic za prenose Formule 1.

URADNA F1 STREAMING PLATFORMA

Premiero bo letos doživela uradna platforma Formule 1, ki bo ponujala prenose in številne druge vsebine neposredno preko spleta. Platforma bo gledalcu omogočila, da si bo izbral bolid, ki ga želi spremljati, prenose aktualnih in arhivskih vsebin ter bogat spremljevalni program s komentarji znanih novinarskih obrazov iz sveta Formule 1. Po prvih podatkih naj bi bila ob začetku sezone na voljo zgolj v nekaj državah, cena pa naj bi znašala cca 7€ na mesec. Realno težko pričakujemo, da bi bila med njimi prav Slovenija, ker pa na območju naše države nihče nima zakupljenih pravic ni nerealno pričakovati, da bo dostop do uradnega “streaminga” v Sloveniji omogočen še letos, tekom sezone.

O vseh novostih in morebitnih spremembah, pa vas bomo seveda redno obveščali na straneh Portala F1.si

Matej Plešej

@matejf1-si

Podrobnosti F1 “streaming” platforme prihajajo na dan

Uradni streaming Formule 1 naj bi stal 7€ na mesec

Slovenija in prenosi F1 – ŽELITE GLEDANOST? Samo bodite normalni!

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje