Haas VF-18: Ferrari SF70H s prilagoditvami

0

Presenetljivo so pri ekipi Haas nekoliko predčasno predstavili slike svojega novega bolida. Prvi vtisi? Gre za slike, ki so lahko računalniško obdelane ali v celoti izdelane na računalniku. Vsaj sam sem ob podrobnem ogledu slik dobil takšen občutek.

Posledično jemljem predstavljeno s precejšnjo rezervo. Glede na videno pa VF-18 morda bolj, kot na evolucijo VF-17, spominja na Ferrari SF70H, tako po zasnovi zračnega vstopnika nad dirkačem, obliki nosu in konfiguraciji obes. Tudi pokrov motorja je izjemno podoben prej omenjenemu bolidu toda jasno je, da bo bolid na zimskih testiranjih izgledal kar precej drugače. Plavut na zadku je enostavno odrezana brez, da bi nam pokazali kakršno koli rešitev. pustili so zgolj nekakšen ostanek profila. Tudi posnetek od zgoraj prikazuje ta element z nekoliko čudno debelino oziroma pomanjkanjem le te.

Haas VF-18
Ferrari SF70H

K občutku o pretirano obdelanih slikah pripomore tudi malce različna višina zadnjega stabilizatorja, ki jo opazimo na različnih slikah, kar pa bi seveda lahko bila tudi posledica učinka različnih kotov in barv. Območje, ki bi ga bi bilo zanimivo videti malenkost bolje je območje vstopnih hladilnikov in bokov pod vozniško kabino, ki je na slikah pobarvano črno na črnem ozadju. Ponovno pa vse skupaj spominja na lanske rešitve Ferrarija le, da je zadeva malce večjih dimenzij, verjetno zaradi večje potrebe po hladilnem zraku.

Največ ugibanj je bilo o sistemu Halo, ki pa je na prvi pogled prav takšen, kot smo ga videli na prototipnih različicah, brez kakšnih posebnih rešitev. Poudariti pa je potrebno, da pri Haasu niso izdali nobenih podatkov o šasiji, razen tega, da naj bi bila lažja od pričakovanj, kar je v nasprotju z vsem do sedaj povedanim o višanju teže zaradi sistema halo. O prednjem stabilizatorju nima smisla izgubljati besed, saj bi bilo nespametno nakazati nove rešitve, kar pa opazimo na slikah ponovno spominja na omenjeni Ferrari.
“Območje, ki bi ga bi bilo zanimivo videti malenkost bolje je območje vstopnih hladilnikov in bokov pod vozniško kabino, ki je na slikah pobarvano črno na črnem ozadju. Ponovno pa vse skupaj spominja na lanske rešitve Ferrarija le, da je zadeva malce večjih dimenzij, verjetno zaradi večje potrebe po hladilnem zraku.”
Zanimivo je pogledati tudi obliko nosu z na oko bistveno manjšim previsnim kotom na sredini in prav ta podrobnost kaže na izvor navdiha za VF-18. Zanimivo bi bilo izvedeti medosno razdaljo novega bolida, saj bi tako videli koliko je le ta resnično evolucija prejšnjega modela, koliko pa rešitev od drugod. 
Zadek bolida VF-18 zaenkrat ostaja bolj ali manj skrivnost
 Haas VF-18 na prvi pogled močno spominja na Ferrari SF70H s potrebnimi prilagoditvami na letošnji pravilnik. O barvi ne bom izgubljal besed, saj je v skladu s politiko ekipe in pod vsako kritiko. Namen izdaje renderjev pa je po mojem mnenju bolj draženje in nagajanje z namenom “biti prvi.” Na pravo podobo VF-18 in vse podrobnosti pa bo potrebno počakati  do trenutka, ko bo bolid prvič zapeljal na stezo v Barceloni.
Haas VF-18
Simon Jazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje