Bistvo dirk in Weinstein efekt

1

Ne vem, morda sem sam čuden in zadev ne razumem prav dobro, a dozdeva se mi, da se zadnje čase dogajanje v Formuli ena vse bolj vrti obrobnih in nepomembnih zadev, ki nimajo učinka na same dirke.

Zadnja v vrsti je novica, da naj na dirkah ne bi bilo več deklet s tablami, ki so nekje malo bolj razgaljena, drugod malo bolj zakrita, naše poglede pritegnila za cca tri do pet minut pred vsako dirko. Sprašujem se, ali je to zares bistvo Formule 1 in dirkanja in ali res zadeve ne bodo več zanimive, ker deklet na dirkah ne bo več?

Osebno rad gledam dirke in me ne zanima kako se v zasebnem življenju obnaša Lewis Hamilton. Njegov stil oblačenja ni moj, on ni moj prijatelj in prekleto malo me prizadane trač o njegovih aktivnostih v stranišču. Zame je bistveno kako vozi, kako razvija bolid, kako se obnaša na progi ko zmaga, izgubi ali odstopi. Vse ostalo je njegova zasebna zadeva in osebna izbira.

To velja tako za Lewisa, kakor za vse ostale, da ne bo pomote. Proti njemu nimam nič in ga osebno smatram za enega najboljših tega in vseh časov. Komu je lahko všeč, drugemu ne, a edino merilo pri dirkanju je štoparica.

Enak koncept smo poslušali zadnjih šest mesecev ob neskončni tragikomediji okrog Roberta Kubice, kjer se je govorilo o vsem drugem, razen o njegovih časih, ki so jih mnogi skrivali, še več pa jih ni želelo videti. Pomembno je bilo, da zmaga “naš”, ne glede ali za zmago plača, je hiter kot “sneta sekira” ali se pa kotali kot hlod. Masovni mediji redno lansirajo teme, ki jih publika pograbi in slepo vzame za svoje brez, da bi vsaj malce pomislila.

Na slovenski strani z novicami, ki v resnici bolj mejijo na trače, se je v zadnjih dneh pojavila zgodba o mladem nadebudnem slovenskem vozniku gokarta, ki sanja o Formuli ena, še bolj verjetno pa o tem sanja avtor članka. Mladenič namreč je dopolnil 17 let, a Formule 4 še okusil ni, medtem ko je pri njegovi starosti Max Verstappen že vozil Formulo ena. Včasih je pač potrebno biti realen.

Toda vrnimo se k našim puncam, poglavitnemu delu vsake dirke, brez katerih bojda ne gre. Ne spomnim se nikogar, ki bi se pritoževal nad dekleti na arabskih dirkah, kjer se jim  komaj vidi obraz, pa kljub temu nihče nikoli ni trdil da so bile te dirke zaradi tega slabše. Na slabše dirke prav tako ni vplivala uporaba rožne vode namesto šampanjca na odru za zmagovalce. Šlo je za poteze Bernija Ecclestona, zvitega lisjaka, ki sedaj tuli, kako so razgaljene dekline del šova in brez katerih pač ne gre.

Vsakdo lahko svobodno izbere komu in v kaj verjeti oziroma ali si mnenje oblikuje sam ali mu ga kdo drugi. Bistva, kdo bo najbolj oškodovan pa ni omenil nihče. Na vsaki dirki bo ogromno nadebudnih lepotičk ostalo brez možnosti zaslužka in brez možnosti srečanja z zanimivimi gospodi v VIP ložah, ki pa zagotovo ostajajo v paddocku Formule ena.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Formula 1: Amerikanizacija proti Arabizaciji

Robert, recimo Bobu bob!

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Ali_En

Lepo povedano