Biometrične rokavice že v sezoni 2018

0

Dirkači Formule 1 bodo lahko že v sezoni 2018 uporabljali t.i. “biometrične dirkaške rokavice”. Gre za rokavico, ki jo je razvila FIA in vsebuje senzor velikosti 3 milimetre, ki  zdravniški službi posreduje podatke o ključnih življenjskih funkcijah dirkača.

Nemški Sport Bild poroča, da bo novo rokavico možno uporabiti že v letošnji sezoni, njena uporaba pa bo obvezna od sezone 2019. Predstavnik Fie Laurent Mekies je pojasnil ozadje razvoja in uporabnost najnovejšega varnostnega sistema:

“Vprašali smo se kako lahko uporabimo najmodernejšo tehnologijo, da bi pomagali naši zdravniški službi in posledično tudi dirkačem, ki so takšnemu sistemu zelo naklonjeni.”

“V kolikor zdravnik ob nesreči ve ali dirkač diha oziroma se premika, lahko lažje sprejme določene odločitve. Ob posameznih nesrečah je pomembno vedeti ali je potrebno dirkača takoj izvleči iz bolida, ali pa lahko k zadevi pristopimo bolj previdno. V določenih situacijah je pomembna vsaka sekunda.”

Zdravniška služba Formule 1 bo z novim sistemom spremljala življenjsko pomembne funkcije posameznega dirkača, kot sta denimo srčni utrip in nivo kisika v krvi. FIA pa je “biometrične” rokavice že testirala na nekaterih prostih treningih v lanski sezoni.

Hans – Angel varuh profesionalnih dirkačev

Čelada dirkača Formule 1

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje