Bernie Ecclestone in sedem norih idej za izboljšanje Formule 1

2

Bernie Ecclestone je dolga leta vodil Formulo 1, njegove malce ekscentrične ideje za izboljšanje najhitrejšega športa pa so vselej poskrbele za veliko razburjenja. Naj je šlo za bližnjice, umetno polivanje stez ali medalje, Bernie je vedno znova presenetil s kakšno, malce noro idejo.

V spodnjem članku vas bomo popeljali skozi 7 norih idej Berniea Ecclestona…

1. BLIŽNJICE

Pomanjkanje prehitevanj je že dolga leta ena izmed največjih težav Formule 1 in vsako leto prihajajo na dan nove ideje za rešitve tega problema. Redko katera pa je tako ekscesna od tiste, ki jo je zagovarjal Bernie Ecclestone. Britanec je leta 2010 predlagal, da bi vsaka steza imela vsaj eno bližnjico, ki bi jo lahko dirkači uporabljali omejen čas. Bernie je menil, da bi to rešilo problem, ko bi dirkači obtičali za počasnejšim bolidom. Ideja, ki je bila preveč nora, da bi naletela na odobravanje in na srečo smo dobili le DRS.

V kolikor bi bila Ecclestonova ideja o bližnjicah sprejeta, bi lahko bolidi v Monzi brez zaviranja obvozili prvo šikano
2. POLIVANJE STEZ

Pravijo, da na vreme pač ni moč vplivati, a Bernie si je želel prav to. Leta 2011 je tako predlagal, da bi na nekatere steze namestili sisteme, ki bi progo umetno namočili, ko bi se vodstvo dirke tako odločilo. Pojavilo se je več idej, od tiste, da bi na vsaki dirki progo polivali 20 minut, pa do tiste, kjer bi jo namočili v zadnjih desetih krogih. Bernie je bil naklonjen rešitvi, da bi to počeli naključno, moštva pa bi obvestili dve minuti pred pričetkom polivanja.

Bernie je leta 2011 predlagal uvedbo namakalnih sistemov.
3. MEDALJE

Ker Ecclestonu ni bilo všeč, da je Lewis Hamilton leta 2008 na zadnji dirki za osvojitev naslova potreboval zgolj peto mesto, je predlagal uvedbo sistema medalj. Naslov bi tako osvojil dirkač, ki bi v sezoni osvojil največ zlatih medalj, torej dirkač z največ zmagami. Ecclestone je idejo nameraval uresničiti že v sezoni 2009, a širše podpore razumljivo ni bilo.

4. OBVEZEN POSTANEK ZA NAJBOLJŠE

Ecclestonove nenavadne ideje pa segajo že globoko v prejšnje stoletje. V obdobju dominacije Mclarna v poznih 80. letih je želel razbiti monotonost dirk z obveznimi postanki za najboljše dirkače. Voznik, ki bi zmagal eno dirko, bi bil nato na vseh dirkah do konca sezone kaznovan z obveznim postankom v boksih. Dve zmagi bi pomenili dva postanka, tri zmage pa bi dirkaču prinesle tri postanke v boksih, kar bi bilo tudi maksimalno število zaustavitev pri mehanikih. V časih, ko postanki niso bili tako pogosti, bi takšen ukrep razumljivo močno kaznoval najboljše dirkače.

5. DVE DIRKI

Ena izmed najmlajših, je ideja o dveh dirkah. Bernie je menil, da ima večina ameriških športov minute odmora, ker gledalci ne morejo ohranjati koncentracije celoten čas športnega dogodka. Posledično je predlagal dve krajši dirki s premorom med njima. Kvalifikacije bi bile kot običajno v soboto, v nedeljo pa bi imeli dve dirki. Rezultati prve bi hkrati določili startno vrsto druge dirke, v kateri bi nato bolidi dirkali s preostalo količino goriva.

6. NEVARNEJŠA FORMULA 1

V časih, ko Formula 1 z vsakim ukrepom strmi k večji varnosti si je Bernie prizadeval za nasprotno. Najprej je želel na vsako dirkališče po vzoru Monte Carla ograditi z zidom, ki bi kaznoval vsako dirkačevo napako, kasneje pa si je zaželel več dramatičnega dogajanja ob hudih nesrečah. Po vsakem močnejšem trčenju bi tako na stezo zapeljalo reševalno vozilo in dirkača odpeljalo v bolnišnico, nato pa bi po določenem času sporočili, da je z njim vse v redu.

Ecclestone si je zaželel več dramatičnega dogajanja ob nesrečah
7. KVALIFIKACIJSKA LOTERIJA

Leta 2003 je Ecclestone prišel na dan z zamislijo, da bi prvih deset dirkačev v kvalifikacijah za svojo uvrstitev dobilo točke, nato pa bi sodelovali v žrebu, ki bi določil končna startna mesta. Dodaten komentar seveda ni potreben.

Matej Plešej

@matejf1-si

vir:wtf1.com

Najgrši bolidi ki so dirkali v Formuli 1

Najslabši dirkači ki so sedli v bolid Formule 1

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Mitja

Predlog 5 ni tako napačen, glede na vse druge predloge, ki so kratko malo smešni in šokantni.
A kljub vsemu, tudi tukaj nebi prišlo do večjega števila prehitevanj. Raje naj se odkrižaho Tilkeja in njegovih butastih dirkališč..

MihaG

Se popolnoma strinjam…samo tilkeja bi se rešil pa bi bilo precej bolje