AR Sauber C37: C36 na steroidih

0

Pogled na nov Sauberjev bolid razkriva čisto drugačen pristop, kot smo ga bili deležni pri Red Bullu RB14. Izgleda, kakor da bi pri Sauberju po letih stradanja in odrekanja, po podpisu pogodbe z Alfa Romeo končno dobili sredstva, bolid pa se je temu primerno razbohotil v svojih merah. Zavedati pa se je potrebno naslednjega, koncept C37 je v prvi fazi predvideval uporabo Hondinih pogonskih enot in šele v drugem obdobju integracijo letošnje specifikacije Ferrarijevega pogonskega sklopa.

Alfa Romeo Sauber C37

Toda pojdimo lepo po vrsti. Čeprav se komu zdi konica nosnega dela novost, jo sam vidim kot razvoj lanske, z navdihom rešitve Force Indie na VJM10. Bolj kot to, me v predelu nosu, skrbi predvsem njegova masivnost in oglatost. V kolikor primerjate ostale do sedaj predstavljene bolide, boste pri pogledu od zgoraj opazili, da se ta na sredini ne stanjša, temveč se v območju sidrišča prednjih obes premočrtno nadaljuje. Obstaja možnost, da so imeli v nasprotju z drugimi kakšne težave pri crash testu, saj zadeva izgleda izjemno masivno. Druga točka je prav oblika prednjega vpetja, kjer smo, v nasprotju s tistim, kar je pokazal Red Bull, ponovno priča izobilju.

“Obstaja možnost, da so imeli v nasprotju z drugimi kakšne težave pri crash testu, saj nos bolida izgleda izjemno masivno”
Prav te obese močno kazijo pretok zraka v bočni hladilni odprtini. Še več, ti sta polkrožni in veliki, kot tudi bočni predel samega bolida. To je nasprotju z do sedaj videnim trendom zmanjševanja in čistosti linij. Enako lahko ugotovimo za območje zgornjega zračnega vstopnika, kjer so ohranili sredinski nosilec za kamero, ki pa, po mojem mnenju, skupaj s sistemom Halo ponovno kazi zračni tok. Poleg tega se je na vrhu pojavila reža, ki najbrž pomaga pri hlajenju komponent pogonskega sklopa.
“Nekateri elementi na C37 so v nasprotju z do sedaj videnim trendom zmanjševanja in čistosti linij.”

Sam Halo je masiven in ni tako skladen ali dodelan, kot tisti, ki smo ga videli na Red Bullu RB14. Opazne so tudi aerodinamične izbokline, kar še poveča občutek izobilja elementov na bolidu. Osebno me motijo tudi masivni nosilci, ki štrlijo iz šasije in so, če jih primerjamo z ostalimi, precej nedodelani.

“Sam Halo je masiven in ni tako skladen ali dodelan, kot tisti, ki smo ga videli na Red Bullu RB14.”

Čeprav se nalašč ne ustavljam pri obarvanosti bolida, je zanimiv pogled na zgornji vstopnik, kjer se v belem trikotniku bohoti značilna štiriperesna deteljica. S tem seveda ni prav nič narobe, morda pa tega nismo pričakovali. Sergio Marchionne je namreč zatrjeval, da je na Sauberju ne bo, saj bo ostala na Ferrariju. Zanimivo je, da so spremenili odločitev.

“Izgleda, kakor da bi pri Sauberju po letih stradanja in odrekanja, po podpisu pogodbe z Alfa Romeo končno dobili sredstva, bolid pa se je temu primerno razbohotil v svojih merah.”

Moje osebno mnenje je, da bo moral Sauberjev bolid v resno shujševalno kuro. Na C37 so vidne posledice menjave pogonskega sklopa sredi projekta, hkrati pa tudi menjave vodstva v ključnem obdobju. Prav možno je, da bomo na prvih evropskih dirkah opazili tudi B varianto šasije C37. Zanimivo pa je dejstvo, da medtem ko Haasov bolid izjemno spominja na SF70H, Sauber izgleda kot, da bi bolid C36 prestal ekstremno kuro steroidov, kljub temu, da so ob podpisu pogodbe s Ferrarijem poudarjali pomembnost pretoka informacij.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Sauber C36: Alfa Romeo Sauber C37

Red Bull RB14 – Ekstremno hazardiranje

Haas VF-18: Ferrari SF70H s prilagoditvami

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje