Zakaj je Adrian Newey kar trikrat zavrnil Ferrari

0

Legendarni inženir Adrian Newey je v pogovoru za Sky F1 razkril, da je v svoji karieri kar trikrat zavrnil ponudbo iz Maranella za prestop k Ferrariju.

Čeprav Adrian Newey že dolgo velja za enega izmed najboljših konstruktorjev, saj je projektiral šampionske bolide Williamsa, Mclarna in Red Bulla. Elitni inženir pa nikoli v svoji dolgi karieri ni delal za Ferrari.

Newey pa sedaj za Sky Sports F1 razkriva, da so se v Maranellu večkrat izjemno trudili, da ga pripeljejo v svoje vrste:

“Trikrat je bilo zelo blizu. Ko sem še delal v IndyCar seriji so mi ponudili mesto glavnega inženirja pri njihovem projektu, ko so želeli vstopiti v Indy prvenstvo, toda takrat se mi za to ni zdel primeren trenutek, tako da sem ponudbo zavrnil.”

“Druga ponudba je bila precej bolj resna. Leta 1996 mi je Jean Todt ponudil mesto tehničnega direktorja. Takrat sem imel možnost, da ostanem pri Williamsu, ali pa se pridružim Mclarnu ali Ferrariju.”

“Dolgo sem razmišljal kaj storiti, toda takrat sem imel mlado družino in odločil sem se, da je najbolje, če ostanem v Veliki Britaniji.”

Adrian Newey o izgubi Ayrtona Senne in občutku odgovornosti

V kolikor bi Newey takrat sprejel ponudbo iz Maranella bi po vsej verjetnosti preprečil prihod Rossa Brawna, ki se je Scuderii pridružil leta 1997 in z Michaelom Schumacherjem osvojil šest naslovov konstruktorskega prvaka.

Zadnja in najbolj mikavna ponudba pa je na Britančev naslov prišla ob začetku hibridne ere v sezoni 2014:

“Takrat je že bilo jasno, da Renault močno zaostaja za Mercedesom in tudi za Ferrarijem. Bilo je zaskrbljujoče, da pri Renaultu niti niso kazali interesa po dodatnih vlaganjih v rešitev problema.”

“Bil sem v zahtevni situaciji, saj nisem želel zapustiti Red Bulla, kjer se počutim kot doma, saj smo ekipo zgradili iz pepela nekdanjega Jaguarja povsem iz ničle. Nisem želel oditi, hkrati pa si prav tako nisem želel delati z zavezanimi rokami.”

“Ferrari je takrat prišel z izjemno visoko finančno ponudbo, ki je bila seveda mamljiva, saj bi zaslužil dvakratni znesek od tistega, ki sem ga dobil od Red Bulla. Na koncu sem se vendarle odločil, da zapustiti ne Red Bull preprosto ne bi bilo prav.”

Ayrton Senna: Teorije zarote

Newey je prav tako razkril s katerimi tremi dirkači s katerimi ni nikoli delal, bi si želel sodelovati v svoji karieri:

Nedvomno so to Michael Schumacher, Fernando Alonso in Lewis Hamilton. Vsi trije so izjemni dirkači s katerimi bi z veseljem delal. Nekajkrat je bilo blizu, a se nikoli ni prav izšlo.”

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje