Todt predlaga uvedbo univerzalnega motorja

0

Predsednik FIE Jean Todt meni, da bi bil najučinkovitejši ukrep v boju proti naraščajočim stroškom uvedba univerzalnega motorja, ki bi bil identičen v različnih serijah motošporta. Francoz hkrati poudarja, da bi moralo o takšnem ukrepu razmisliti tudi vodstvo Formule 1.

Zamisel sega že v leto 2009, ideja pa je preprosto v tem, da bi v različnih serijah motošporta na globalni ravni, npr. Indy, Rally ali Endurance, uporabili identično pogonsko enoto. Predlog je bil takrat zavrnjen zaradi številnih pomislekih o praktičnosti tovrstne rešitve.

Todt pa meni, da je sedanji čas, ko se ekipe spopadajo z visokimi stroški, nadvse primeren za razmislek o tovrstni rešitvi:

“Ta trenutek ima vsaka kategorija motošporta svojo regulativo in svoj edinstven pravilnik. Smiselno bi bilo proučiti ali lahko poiščemo kakšne sinergije med serijami.”

“Potrebno bi bilo pogledati ali lahko npr. motorje iz Formule 1 uporabimo tudi v drugih kategorijah.”

Wolff: Imamo najmočnejši in najučinkovitejši motor v zgodovini dirkanja

Francoz ima ob tem v mislih predvsem serijo prototipov LMP1, ki se je z odhodom Audija in Porscheja znašla v hudi krizi.

“Formula 1 gre v smer produkcije vzdržljivih pogonskih sklopov in menim, da bi bilo smiselno poiskati stične točke s prvenstvom prototipov. Že sedaj morajo motorji v obeh serijah zdržati podobno kilometrino in zagotovo bi lahko določena povezava med kategorijama zagotovila tudi dolgoročno prihodnost prvenstva WEC.”

Jean Todt: Smiselno bi bilo poiskati sinergije med različnimi serijami motošporta

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje