Spygate: Ozadje, ki bo ostalo skrito

3

Vsi se spomnimo afere Spygate iz letu 2007. Več kot desetletje kasneje pa se vse skupaj še kar zdi malce neverjetno, torej kaj se je zgodilo in predvsem kako. Zanimivo se mi zdi predvsem dejstvo, kako so se v naslednjih letih zamenjali ključni položaji nekaterih akterjev. Menim, da je izjava Maxa Mosleya dne 6. februarja 2009 za Autosport.com, ko je izjavil, da sta tako Stepney kot Coughlan le stranski figuri zgodbe, ki je ne bomo nikoli izvedeli, izjemno pomembna. Z oddaljenosti več kot deset let, pa se vsa zgodba bere kot napeti roman.

Zakaj je pravzaprav šlo? Nigel Stepney, skupaj s Schumacherjem, Todtom, Brawnom in Brynom, član zmagovalne Ferrarijeve ekipe, je Miku Coughlanu, enemu od vodilnih inženirjev McLarna, predal delno ali kompletno dokumentacijo Ferrarijevega bolida. Do izmenjave naj bi prišlo med februarjem in marcem leta 2007 (prepozno, da bi vplivalo na takratni McLarnov bolid).

Max Mosley: “Stepney in Coughlan sta bila zgolj stranski figuri zgodbe, ki je ne bomo nikoli izvedeli.”

Karte so se začele odkrivati med veliko nagrado Monaka, ko so v rezervoarju Felipeja Masse našli čuden bel prah in začeli s preiskavo. Kasneje je prišlo na dan, da naj bi Stepney dokumentacijo predal Coughlanu, ki naj bi zadevo fotokopiral v bližnji papirnici. Nadaljnje preiskave pa so pokazale še druge zanimivosti, ki so bile morda malce spregledane oziroma premalo poudarjene. Tako Fernando Alonso, kot Pedro de la Rosa sta med sezono dobila podatke ne samo o tlaku v pnevmatikah in nastavitvah uteži na bolidu Kimija Raikkonena, temveč v enem primeru celo podatek v katerem krogu bo menjal pnevmatike.

Ključni akter afere Spygate Nigel Stepney je leta 2014 skrivnostno umrl v prometni nesreči.

Kar je presenetljivo je dejstvo, kako odkrito so tako delikatne zadeve reševali, saj je bila milo rečeno zadeva vodena precej amatersko. Še posebej, ker je FIA v preiskavi ugotovila, da so imeli pri Renaultu v elektronski obliki naloženih več kot 720 strani Mclarnove dokumentacije o njihovih bolidih iz sezon 2006 in 2007. Prav tako je FIA v zameno za sodelovanje prekinila vse postopke proti vključenim voznikom McLarna. S Coughlanom se je Ferrari pogodil izvensodno. Preiskava je bila ustavljena, suspenzi FIE pa so bili, ko so se zadeve malce pomirile, preklicani.

Mclaren je bil kaznovan z izključitvijo iz prvenstva in rekordno kaznijo težko 100 milijonov dolarjev

Poglejmo malce podrobneje. Kar vzbuja sum je premik kadrov, ki se je zgodil takoj po  aferi. Pat Fry, Mclarnov človek, ki bi moral proučiti Ferrarijeve načrte je ekipo zapustil leta 2010, službo pa dobil pri Ferrariju, kjer je zamenjal Alda Costo. Mclaren je nemudoma zapustil tudi Fernando Alonso. Španec je bil dve leti pri Renaultu, kjer je bil vpleten v nov škandal, nato pa se je leta 2010 priključil Ferrariju.

V Maranello je nekoliko kasneje odšel tudi Pedro de la Rossa, ki je bil v letih 2013/14  Ferrarijev testni voznik, pred tem pa je dirkal tudi pri Sauberju s Ferrarijevem motorjem. Ross Brawn je bil takrat na tako imenovanem “Garden leave” odmoru, preden se je priključil propadli Bar Hondi, ki je z leti postala Mercedes, potem ko so v Stuttgartu izstopili iz lastništva McLarna. Jean Todt je leta 2009 postal predsednik Fie, Mike Coughlan pa se je v obdobju 2011/2013 pojavil pri Williamsu, preden ga je zamenjal drugi sporni inženir, Par Symonds. Glavni igralec Nigel Stepney je 2. maja 2014 umrl v prometni nesreči, star zgolj 55 let.

Fernando Alonso in Pat Fry sta leta 2010 prišla k Ferrariju

Če bi bila ta zgodba špionažno kriminalni roman bi lahko rekli, da je neka struja v strahu pred premočjo določene ekipe in močnega avtomobilskega konstruktorja zrežirala ukano s katero so to zavezništvo razdrli, vsi igralci pa so bili kasneje nagrajeni s pozicijo v ekipi, ki so jo navidezno izdali. Glavni akter je skrivnostno umrl, vsa zgodba pa je, pomanjšana in pozabljena, končala na straneh zgodovinskih knjig.

Toda Spygate je bil realnost. Teorij zarot osebno nimam rad, a kljub temu menim, da je Mosley imel prav. Vsega ozadja bržkone ne bomo izvedeli nikoli.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Ayrton Senna: Teorije zarote

Ross Brawn: Genij, goljuf ali oboje hkrati?

guest

3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Robi

A se ni govorilo, da je bil alonso vključen pa so ga oprostili ker je sodeloval?

SimonJazbec

No vključena sta bila oba voznika Alonso in de LaRosa, kot je omenjeno zgoraj, vključeni so bili pa več ali manj vsi pomiloščeni, razen McLarna kot ekipe. Zanimivo je, da samo nekaj let za tem, oba v ferrariju….

Jani

Zanimiva zgodba, stepney je res skrivnostno umrl takrat