Se Ferrarijevi možnosti veta bliža konec?

0

Predsednik Fie Jean Todt razkriva, da potekajo pogovori ali je nastopil čas, da Ferrariju odvzamejo možnost veta na spremembo pravil v Formuli 1.

Ferrariju kot najstarejši in najuspešnejši ekipi v Formuli 1 že vrsto let pripada ekskluzivna pravica veta ob spremembi pravil, ki jo lahko v Maranellu uporabijo ob določenih okoliščinah.

Formalno je Fia Ferrariju podelila možnost veta leta 2005, a sam koncept ima že dolge korenine. Že pred desetletji si je Enzo Ferrari za svoje moštvo zagotovil možnost uporabe V12 motorjev, medtem ko je večina startne vrste dirkala z V8. Enzo si je za to pravico dolgo prizadeval, saj je želel preprečiti, da bi kadarkoli prišlo do prepovedi Ferrarijevih motorjev.

Todt Ferrarijev privilegij zelo dobro pozna, saj je bil vrsto let vodja rdeče ekipe v Formuli 1. Francoz pa sedaj poudarja, da je morda nastopil čas, da njegovo nekdanje moštvo izgubi pravico veta in posledično velik vpliv, ki ga ima na možnosti sprememb v Formuli 1.

“Ferrari ima pravico veta že desetletja in ko se bomo pogovarjali o novi pogodbi bomo to vprašanje zagotovo vključili v dnevni red.”

Ferrari je svojo pravico nazadnje uporabil leta 2015, ko so preprečili načrte, da bi se znižale cene motorjev za ekipe, ki so kupci pogonskih sklopov.”

Francoz pa kljub temu poudarja, da si ne želi odhoda največjih moštev iz Formule 1:

“Ni me strah, da bi Ferrari ali Mercedes zapustila Formulo 1. To je njihova odločitev.”

“Zagotovo pa si tega ne želimo. Zavedamo se pomena Ferrarija za ta šport. Gre za tovarniško moštvo, ki je sodelovalo v vsaki sezoni Formule 1 v njeni zgodovini.”

“Ne želim si, da bi Ferrari odšel, a menim, da bi odhod škodil tudi njim, saj je njihova znamka močno povezana s Formulo 1. Mislim, da bi bilo tudi za Ferrari zelo boleče v kolikor bi zapustili Formulo 1, toda to ni več moja odgovornost.”

Marchionne: Ne podcenjujte me…

Pomen pravil v Formuli 1

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje