Najslabši dirkači ki so sedli v bolid Formule 1

0

Ko se na naših straneh pojavi karkoli v zvezi s plačljivimi vozniki, se na njih pogosto usuje bolj ali manj upravičen plaz kritik. Mnogokrat sem se vprašal, koliko so določene kritike upravičene. Izstopa zlasti ime neprecenljivega Pastorja Maldonada, ki pa po mojem mnenju sploh ni bil tako porazen.

Nekoliko smo postrgali po dnu soda in pripravili jagodni izbor najboljših “mobilnih šikan” in hitrostnih ovir, ki smo jim bili priča v Formuli ena. Seveda težko rečemo kdo je najslabši, le omenimo ducat tistih, ki izstopajo. Čeprav se bo kdo spomnil še koga upam, da se bomo na koncu vsi strinjali, da je to kar imamo danes zelo kvaliteten izbor voznikov.

Paul Belmondo; Sin legendarnega igralca Jean Paula se je od leta 1992 do leta 1994 skušal kvalificirati na 27 dirk, uspelo pa mu je le na sedmih. Vozil je za March in Pacific in medtem, ko je bil moštveni kolega sposoben osvajati točke je Belmondov najboljši rezultat 9. mesto.
Marco Apicella; Dirkač z najkrajšo kariero v zgodovini Formule 1; Pri Acipelli o kakšnih rezultatih sploh ne moremo govoriti. Leta 1993  je z Jordanom naredil cca 800 metrov, preden je za zmeraj izginil iz radarja dirk Formule ena. Brez, da bi ga kdorkoli pogrešal ali pa iskal. 
Yuji Ide; Leta 2006 vozil za ekipo Super Aguri (brez komentarja) in zgolj v štirih dirkah prepričal komisarje FIE, da so mu odvzeli vzeli super licenco, ker enostavno ni znal voziti.
Philipe Adams; Belgijski voznik, ki si je leta 1994 plačal sedež v umirajočem Lotusu. Bil je tako slab, da se mu je ekipa raje odrekla, kot da bi ga gledali na progi, kako se ne zna postaviti na pravo mesto na startu, ali pa zgreši smer vožnje po vrtenju.
Alex Yoong; Malezijski dirkač Minardija v letih 2001 in 2002, ki je imel resne težave se kvalificirati na dirko v čas 107% pole positiona. Skoraj edina njegova vrlina pa je bila kovček sponzorskega denarja iz Malezije.
Luca Badoer; V tej druščini pa ne sme manjkati ime Luce Badoerja, dolgoletnega testnega voznika Ferrarija. Badoer drži neslaven rekord 58 dirk oziroma 50 štartov brez, da bi dosegel točko, kljub vsemu delu za Ferrari. Ko je leta 2009 vskočil na sedež poškodovanega Masse, so bili na dveh dirkah njegovi časi in rezultati milo rečeno sramotni.
Adrian Campos; Dirkač sposoben šestnajstih zaporednih odstopov in zgrešenih kvalifikacij, kar pa mu v obdobju 1987/88 ni vzelo volje do dirkanja. Jo je pa vzelo Minardiju, kot lastniku ekipe, ki mu je dala sedež. Odstopil je na 14 dirkah od 16, ki jih je startal.
Giovanna Amati; Giovanna Amati si zagotovo zasluži mesto v tej skupini. Na prvi dirki v Južni Afriki leta 1992 se je kar šestkrat zavrtela preden je postavila kvalifikacijski čas, ki je bil devet sekund počasnejši od pole positiona Nigela Mansella in štiri sekunde počasnejši od moštvenega kolega. Muka je trajala še dve dirki, dokler je ni zamenjal Damon Hill.
Taki Inoue; Japonec, ki v obdobju 1994/95 ni dosegel nič omembe vrednega razen tega, da ga je zbil v letu 1995 reševalni avtomobil in to dvakrat. Na Velikih Nagradah Monaka in Madžarske.
Jean Denis Deletraz; Na dirkah se je kot plačljivi voznik pojavil tudi kolega Giovanne Amati iz F3000 Jean Denis Deletraz. Švicarski bogataš, ki je na dirkah pokazal prav tolikšne sposobnosti obvladovanja bolida, kakor njegova prej omenjena italijanska kolegica.
Channoch Nissaniy; Vrhunec plačljivih voznikov smo dosegli z Izraelcem Channochom Nissaniyem, ki je “testiral” z Jordanom in Minardijem in v letu 2005 vozil celo na prostih treningih, star dobrih 41 let.
Al Pease; Najboljše ostane za konec, seveda. Angleški Kanadčan Al Pease je bil leta 1969 na domači dirki diskvalificiran, ker je vozil prepočasi in preveč nevarno. Edini takšen primer do sedaj.

Zgornji izbor nima namena izbirati najslabšega vseh časov, zgolj spomniti, kaj vse smo v Formuli 1 že videli. Vsi vozniki s kovčkom ali brez pa niso tako slabi, vsaj ne tako kot tisti omenjeni zgoraj.

Simon Jazbec

@simonjazbec

Najboljši dirkač v zgodovini Formule 1 je….

GALERIJA: Spoznajte žene in spremljevalke dirkačev Formule 1

PLAČE DIRKAČEV FORMULE 1 V SEZONI 2017

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje