Koliko zaslužijo moštva Formule 1

2

Formula 1 je svet, kjer se vrti ogromno denarja, stroški za ekipe, ki želijo sodelovati v najhitrejšem športu pa dosegajo astronomske zneske. V zadnjem obdobju je veliko govora o tem, da bi morala biti porazdelitev denarja med moštvi pravičnejša. Nesporno dejstvo je, da nekatere ekipe dobijo neprimerno več denarja od ostalih. V sezoni 2017 je tako najbolje plačana ekipa prejela skoraj desetkrat več sredstev od najslabše plačane…

Kakšen je torej sistem porazdelitve denarja med moštvi v posamezni sezoni…

1. Startnina

Vsako izmed moštev v Formuli 1 najprej prejme 36 milijonov dolarjev v kolikor so sodelovali v dveh od zadnjih treh sezon. V sezoni 2017 so ta znesek prejele vse ekipe z izjemo Haasa. Ameriška ekipa je posledično že ob startu sezone za konkurenco zaostala za 36 milijonov ameriških zelencev.

2. Uvrstitev v prejšnji sezoni

Drugi vir prihodka vsake ekipe je neposredno odvisen od njene uvrstitve v predhodni sezoni. Mercedes, konstruktorski prvak sezone 2016 je tako leto kasneje prejel 61 milijonov dolarjev, Red Bull je za drugo mesto zaslužil 52 milijonov, tretjeuvrščeni Ferrari pa 41 milijonov.

3. Ferrarijev Bonus

Tretji prihodek v zadnjem času vzbuja največ polemik, saj ga prejme zgolj eno moštvo, Ferrari. Gre za t.i. bonus za staž, saj je Scuderia del Formule 1 od samega začetka. Ferrari je na ta način v sezoni 2017 zaslužil dodatnih 68 milijonov dolarjev.

4. Bonus velikih konstruktorjev

Gre za dodatek, ki ga za sodelovanje prejmejo štirje najpomembnejši konstruktorji. Mercedes, Red Bull, Ferrari in Mclaren so si tako med sabo razdelili 143 milijonov dolarjev. Mercedes in Red Bull sta zaslužila največ, saj je lani na računa obeh moštev iz tega naslova romalo 39 milijonov.

5. Ostali bonusi

Zadnja kategorija nam prinaša še nekaj zanimivih dodatkov:

  • Williams na sezono prejme 10 milijonov dolarjev zaradi svoje zgodovinske pomembnosti
  • Red Bull prejme 35 milijonov, saj so kot prvo moštvo podpisali aktualno pogodbo Concorde.
  • Mercedes po aktualni pogodbi prejme dodatnih 35 milijonov zaradi doseženih dveh naslovov svetovnega prvaka.

Razkorak med moštvi je torej ogromen. Ferrari je, kot najbolje plačana ekipa v sezoni 2017 na svoj račun prejela 180 milijonov dolarjev, medtem ko so pri najslabše plačanem moštvu Haas zaslužili cca 19 milijonov dolarjev.

Morda sedaj lažje razumemo prizadevanja manjših ekip za pravičnejšo porazdelitev sredstev, pa tudi neomajna stališča največjih moštev, ki spremembam na finančnem področju niso pretirano naklonjena.

vir: wtf1.com

PLAČE DIRKAČEV FORMULE 1 V SEZONI 2017

Concorde

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
MihaG

ferrari kot tretja ekipa dobi najvec…ni ravno fer

SimonJazbec

Ferrari dobi največ, tudi če ne doseže točke, in sam menim da je prav to razlog groženj z odhodom iz Formule ena