Hakkinen: Ayrtonu sem povedal, da imam “večja jajca” kot on

0

Mika Hakkinen se spominja sezone 1993 in svoje prve dirke z moštvenim kolegom Ayrtonom Senno. Hakkinen ne bo nikoli pozabil kako je takrat legendarnemu Brazilcu dejal, da ga je premagal preprosto zato, ker ima “večja jajca”. Veliki Ayrton razumljivo nad novim moštvenim kolegom ni bil pretirano navdušen.

Po izjemno uspešnem obdobju s Hondinimi motorji, so pri Mclarnu v sezoni 1993 nastopali s Fordovimi agregati. Za moštvo iz Wokinga sta takrat dirkala Sena, ki je nastopal s pogodbo “race by race” po kateri je za vsak nastop prejel cca milijon dolarjev in Michael Andretti. Američan ni zadovoljil Mclarnovih pričakovanj in po dirki v Monzi ga je zamenjal Mika Hakkinen.

Sezona se je nadaljevala v Estorilu in ves svet je pričakoval, da bo Senna, mojster kvalifikacij, z lahkoto opravil z neznanim Fincem, a temu ni bilo tako. Hakkinen je za nekaj tisočink ugnal legendarnega Brazilca in se kvalificiral na tretje mesto, takoj za oba Williamsa, Damona Hilla in Alaina Prosta.

Hakkinen se še danes dobro spominja dogodkov na VN Portugalske:

“Ko sem prišel v Mclaren me Ayrton ni spoštoval niti malo. Imela sva nekaj pogovorov, a bilo je očitno, da me ni pretirano cenil.”

S tem se nisem obremenjeval, saj je bila moja edina naloga, da svoje delo opravim po najboljših močeh.”

“Ko sem ga premagal v kvalifikacijah je prišel k meni in me vprašal: “Kako hudiča ti je to uspelo?” Pokazal sem mu z rokami in mu dejal: “Imam večja jajca”

“Takrat je popolnoma izgubil živce. Bil je zelo jezen in pričel je govoriti o svoji karieri in o vseh naslovih, ki jih je osvojil. Pritisnil me je ob zid in mi dejal: “Raje niti ne poizkusi.”

“Po tem dogodku nisva bila nikoli več v dobrih odnosih. Ayrton je spoznal, da ga lahko premagam in lahko izgubi status najboljšega dirkača na svetu, saj prihaja mladi dirkač, ki ga lahko prehiti.”

Sir Stirling Moss: “You’re still extremely fast – how do you do it?” James Hunt: “Big Balls”

Ayrton Senna: Teorije zarote

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje