Robert, recimo Bobu bob!

2

Priznam, ne bom napisal prav nič novega, povzel bom le dejstva in morda poudaril kaj, kar morda komu ne bo všeč. Ob tem pa bom objektiven in  se skušal čimbolj držati dejstev brez, da bi me preslepili miti in navijaške legende.

Latinske nadaljevanke okrog Roberta Kubice imam osebno že zadosti. Najmanj od meseca avgusta naprej smo priča navijanju v stilu nogometnih tekem, hkrati pa žal tudi morju praznih obljub in izgovorov. Pa poglejmo še nekaj dejstev. Statistično ima Robert Kubica prav toliko zmag, kakor Jean Alesi, Olivier Panis ali Pastor Maldonado, eno. Je to dovolj ali premalo, lahko oceni vsak sam. Bil je vzhajajoča zvezda, čeprav ga ni izbrala nobena izmed vodilnih ekip. V svoji najboljši sezoni pa je bil v skupnem seštevku četrti, a sledile so tudi druge, slabše.

Nesreča v Rallyu mu je skoraj amputirala roko, kar pomeni, da je ud ostal pritrjen na telo le z zadnjim delom mišic, torej prednje mišice in kosti niso bile več pritrjene. Šlo je torej za izjemno hudo poškodbo. Robert se je po do dolgem okrevanju vrnil v Rally, kjer je osvojil naslov nižje kategorije, v razredu WRC pa prevega preboja ni bilo, ne v uradnih ekipah konstruktorja, ne kot tekmovalec v lastni zasebni ekipi. Njegov zadnji poizkus je bil Rally Monte Carlo leta 2016.

Sledilo je poglavje Renault, kjer je dobil možnost preizkusa stare specifikacije bolida, skladno s pravilnikom, nato pa na testiranju po dirki za VN Madžarske, tudi letošnji bolid. Opravil je veliko število krogov, a njegovi časi niso bili dejansko nič posebnega. Saj vem, da ne vemo kaj so testirali, kakšne so bile gume in kakšen je bil program. Dejstvo pa je, da omembe vrednih časov ni bilo, tisti doseženi pa so bili primerljivi s časi, ki jih je vozil Palmer.

S pomočjo Nica Rosberga je nato sledil poizkus z Williamsom in ponovno testiranje na stari specifikaciji skupaj z di Resto. Brez uradnih časov, a z veliko entuzijazma. Hladen tuš je bil testiranje v Abu Dhabiju, kjer so bili časi na nivoju Strolla in precej daleč od tistih, ki jih je dosegal Massa. Upokojeni Massa, oziroma dvakrat upokojeni Massa (pred časom sem dejal, da kdorkoli bo nadomestil Felipeja, bo počasnejši od njega).

Poleg vprašanja o hitrosti Roberta Kubice se je pojavil dvom tudi o funkcionalnosti njegove roke. Sam je priznal, da dirka nekje na 90. odstotkih, kar se mi zdi za elitni razred motošporta premalo. Kdor pravi, da bo z eno roko vozil bolje, kot drugi z dvema, morda ni najbolj objektiven. Paddy Lowe se o Robertovi sposobnosti in hitrosti ni izrekel, le odločitev o prihodnjem vozniku je pomaknil v prihodnost, kar jasno pomeni, da Kubica ni povsem prepričal.

Novica o Williamsovem interesu za Sirotkina z bogatim sponzorjem niti ni tako presenetljiva. Tudi Robertov glavni adut je njegov pokrovitelj Lotos in, če je napačno zaradi denarja sprejeti v ekipo Rusa, je prav tako napačno sprejeti Poljaka. Logično je, da če moraš izbirati med dirkačema, ki zaradi tisoč in enega razloga nista med najboljšimi, pač izbereš tistega z večjim kovčkom denarja. V vrnitev Roberta Kubice je bilo vloženega veliko truda in denarja, saj testiranja tako pri Renaultu, kot pri Williamsu niso bila zastonj. Robert ni naredil enega samega hitrega kroga, ki bi opravičil njegovo imenovanje in navijači se pač morajo sprijazniti. Poškodbe so prehude, odsotnost predolga, mlajši pa predobri. V Formuli ena s tako malo sedeži mi je zadosti takšnih finančno podprtih imen, kot so Giovinazzi, Stroll, Ericcson, po svoje pa tudi Kubica, ki hočejo biti zraven, medtem ko ostali boljši doma gledajo TV. Čas je, da se ta limonada konča.

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Matej

g.Simon, recimo bobu bob! Objektivna kolumna ne obstaja.

SimonJazbec

Sam sem se potrudil, da sem vse napisano temeljil na številkah bolj kot na mnenjih in željah, kolikor je lahko to komu všeč ali ne, na koncu povedal svoje mnenje, sicer če bi bilo tako fantastično kot vsi pravijo, bi se že zmenili in poudaril dejstvo da ne plačujejo samo Rusi, ampak verjetno plačajo več….sedaj nikoli ni mogoče doseči absolutne objektivnosti, ampak resnici pa lahko kdaj pogledamo v oči….