Resnična vrednost ekologije

0

Verjetno nisem edini, ki mu gre ves ta cirkus okrog ekologije v avtomobilističnem športu kar malce na živce. Na zadevo poizkušam gledati čimbolj racionalno in vsesplošno navdušenje nad hibridnimi in tudi pomanjšanimi pogonskimi sklopi ( “downsized”) spremljam s precej veliko mero skepse. Zdi se mi, da je vse skupaj bolj posledica delovanja določenih lobijev, kot pa prava želja po kakšnem učinku na okolje. 

Poglejmo malce širše. Našega planeta v bistvu ne briga, koliko izpustov generira en sam bolid na eni sami dirki. Gledati moramo širše, učinek na planet ima celoten proces, od realizacije določenih komponent in elementov, do njihove uporabe ter razgradnje oziroma njihove reciklaže. Poenostavljeno povedano, kaj nam pomaga hibridni sistem na bolidu, če smo porabili več energije za produkcijo bloka baterij, kot jo je v življenjskem ciklu shranjene v bolidu Formule ena. V totalu je torej prihranek negativen, kar pa ni takoj vidno. Drži tudi, da smo porabili manj goriva, v tem primeru bencina, a koliko premoga, jedrske energije in drugih fosilnih goriv je bilo porabljeno za samo realizacijo (gledano od rudarjenja naprej) nam nihče ne pove. Po drugi strani pa tudi drži, da je bilo iz bolida v ozračje izpuščenih manj škodljivih snovi, sam pa se sprašujem, kako so omenjeni sistemi varni po izteku njihove življenjske dobe oziroma ali niso na odpadu generalno gledano bolj škodljivi, kot izpusti, ki so jih pomagali zmanjšati.

Seveda se današnje Formule ena brez uporabe ogljikovih vlaken ne moremo predstavljati in te se pečejo v ogromnih pečeh, ki potrebujejo energijo. Sam tudi menim, da je njihova reciklaža izjemno težavna. No, če bi hotela Formula ena biti resnični ekološka in napredna, kakor vsi s polnimi usti lepih besed zatrjujejo, bi lahko naredila boljše korake v drugo smer.  Morda v tisto, kjer bi vplivali na razvoj industrije serijskih avtomobilov, kar je verjetno želja vseh vodilnih, vsaj po besedah.

Samo kot predlog in v razmislek. Lepo bi bilo, če bi npr. pravilnik določal odstotek delov na bolidu, ki bi morali biti iz recikliranih materialov oziroma iz materialov, ki jih je možno reciklirati. Ekipe bi se tako trudile dobiti nove rešitve, katere bi lahko uporabili tudi v drugih industrijah. Verjetno bi se zgodila revolucija, podobno, kot je bila tista, kjer so ogljikova vlakna iz šasij bolidov izpodrinila aluminijeve litine. Drugi predlog pa bi bil, da bi bile ekipe omejene pri uporabi energije za izdelavo določene komponente ali kar celotnega bolida, kjer bi morali sedanje varnostne standarde dosegati z uporabo enostavnejših in varčnejših tehnologij.

Verjamem, da bi lahko FIA naredila marsikaj, a izgleda, da je namen zadeve bolj zadovoljitev lobijev oziroma proizvajalcev, ki to z veseljem uporabijo na način, da prepričajo široko publiko, kako so lahko določene tehnologije ekološke in čiste, medtem ko nam enostaven razmislek porodi dvom v njihovo uporabnost, učinkovitost in predvsem ekološko naravnanost. Vsakdo pa se lahko sam odloči ali posamezna zadeva terja dodaten razmislek, ali je bolje slepo verjeti…

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje